Kummin

Från Wikipedia
Version från den 14 oktober 2015 kl. 15.21 av ExoticWalrus (Diskussion | Bidrag) (→‎Beskrivning och utbredning: Rättade stavfel på medelhavet som saknade ett L)
Kummin
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAraliaordningen
Apiales
FamiljFlockblommiga växter
Apiaceae
SläkteKumminsläktet
Carum
ArtKummin
C. carvi
Vetenskapligt namn
§ Carum carvi
AuktorLinné

Kummin (Carum carvi), även kallad brödkummin, är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Den har en lång historia som kryddväxt.

Äldre svenska namnformer är Komjan, Kummel och Brödkummin[1].

Beskrivning och utbredning

Växten blir mellan 25 och 60 centimeter hög och blommar från maj till juli, med flockar bestående av 5 till 16 strålar, med eller utan svepeblad. Stjälken är kal, ihålig, strimmig och grenig. Bladen är avlånga och är två- eller trefalt flikiga med linjära ljusgröna flikar. Bladen är kummindoftande då de mosas. Övre stjälkblad har en bred hinnlik slida och flikar vid basen.

Kummin är vanlig på öppen mark, såsom betesmark, vägrenar, gårdar och banvallar och är sällan odlad. Den är utbredd över hela Norden, vilket innebär hela Finland, nästan hela Sverige (förutom norra Norrland), hela Norge, hela Danmark och vissa områden på Island och Färöarna. Comino, en mindre ö inom medelhavsrepubliken Malta har även dialektala namn som Kemmuna och Cominotto, alla syftande på öns ymniga förekomst av kummin.

Användning

De torkade frukterna (ofta felaktigt benämnda frön) används som krydda till exempelvis bröd, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin (akvavit). Dragerade kumminfrön förekommer som godsak.

Kummin har en mycket lång historia och kan spåras tillbaka till sumererna, som kallade kryddan gamun.[2]

Medicinsk användning

Kumminfrön används inom folkmedicinen främst som stomakicum och karminativum, dvs magstärkande och mot väderspänningar. Användning av kumminolja, i kombinatione med andra örter, är relativt utbrett i Europa och USA, inte bara som medel mot förkylningar, utan även som ett blodrenande medel, främst mot parasiter. Används växtdel är frön.[3]

Förväxlingkryddor

Kummin skall inte förväxlas med spiskummin (Cuminum cyminum), vars smak är helt annorlunda, även om båda kan användas i exempelvis kryddost. Det förekommer dock att spiskummin felaktigt kallas kummin, till exempel i recept. En orsak till att sådan förväxling ibland sker är att det engelska namnet för spiskummin är cumin[4]. Vanlig kummin heter caraway[5] på engelska. Även franskans cumin[6], spanskans comino [7] och nederländska komijn[8] skall översättas som spiskummin, medan tyskans Kümmel[9] i tyska recept är lika med vanlig kummin.

Den ej närmare besläktade ranunkelväxten Nigella sativa kallas svartkummin (kalonji) på svenska, särskilt som krydda.

Källor

  1. ^ J.W.Palmstruch, Svensk Botanik, andra bandet, Stockholm 1803. Tillgänglig på Archive.org
  2. ^ Anton Deimel, Orientalia Old Series 13 (1924) 330.
  3. ^ Raimo Heino, Våra läkande växter – En naturlig väg till ett friskare liv, PRISMA 2001.
  4. ^ en:cumin Cumin på engelskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-30.
  5. ^ en:caraway Caraway på engelskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-30.
  6. ^ fr:cumin Cumin på franskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-30.
  7. ^ es:comino Comino på spanskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-30.
  8. ^ nl:komijn Komijn på nederländskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-30.
  9. ^ de:Kümmel Kümmel i tyskspråkiga Wikipedia. Läst 2011-11-20.

Källor

Externa länkar