Mare Kandre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mare Kandre
Född Mare Ingrid Hansson
27 maj 1962
Söderala, Hälsingland
Död 24 mars 2005 (42 år)
Gustav Vasa församling i Stockholm
Nationalitet svensk
Språk svenska
Verksam 1984–2002
Släktingar Olof Hansson (far)
Tiiu Hansson (mor)

Mare Ingrid Kandre, ursprungligen Hansson, född 27 maj 1962 i Söderala i Hälsingland, död 24 mars 2005 i Gustav Vasa församling i Stockholm[1], var en svensk författare.

Mare Kandre var uppvuxen i Göteborg. Hennes föräldrar är civilingenjören Olof Hansson och fysiologen Tiiu Hansson, ogift Kandre.[2]

Mare Kandre fick internationell uppmärksamhet med sina romaner. Dessa och hennes noveller och prosastycken handlar ofta om barns, särskilt flickors, utveckling till vuxna människor, om kvinnoroller och om traumatiserade människor som marginaliserats och som väljer att bryta mot samhällets förväntningar.

Berättelserna har en uttalat metafysisk dimension, vilket förstärks av Kandres poetiska språk och framställning, med existentiella frågeställningar som anknyter till den samtida samhällsdebattens huvudfrågor. I sitt författarskap återkommer hon ofta till ämnen som anpassningen till kvinnorollen, hur ett inre främlingskap (alienation) grundläggs, och drifternas betydelse.

Hon debuterade vid 22 års ålder med I ett annat land och beskrevs som ett litterärt underbarn. Romanen Bübins unge jämfördes med verk av Kafka och Dostojevskij.[3] Aliide, Aliide är en uppmärksammad barndomsskildring.

Innan Mare Kandre anträdde författarbanan var hon förgrundsfigur i musikgruppen Global Infantilists.

skärtorsdagen 2005 hittades Mare Kandre död i sin bostad och enligt obduktionen var dödsorsaken en överdos av läkemedel.[4] Till minne av henne utdelas sedan 2006 Mare Kandre-priset till författare som skriver i Kandres anda.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Mattias Fyhr Skitigt vackert mörker. Om Mare Kandre, ellerströms 2012

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).
  2. ^ Kandre, Mare I, författare, Sthlm i Vem är det / Svensk biografisk handbok / 1993 / s 579.
  3. ^ Sydsvenskan
  4. ^ ””Hon låtsades aldrig””. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/hon-latsades-aldrig. Läst 12 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]