Norra begravningsplatsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°21′25″N 18°01′26″Ö / 59.35694°N 18.02389°Ö / 59.35694; 18.02389

Norra kapellet i februari 2009.

Norra begravningsplatsen är en av Sveriges största begravningsplatser, förvaltad av Stockholms kommun, belägen i Solna kommun, cirka 1 km nordväst om Norrtull i Stockholms innerstad. Kyrkogården har, utöver förvaltning under Svenska kyrkan, en katolsk och en judisk begravningsplats.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1815 uppläts ett område, som tillhörde Karlbergs kungsgård, till allmän begravningsplats för Stockholms invånare. Kyrkogården invigdes den 9 juni 1827 av pastor primarius Johan Olof Wallin, som också är begravd här. Kyrkogården kallades ännu på 1910-talet "Nya kyrkogården". Begravningsplatsen utvidgades och anpassades flera gånger efter stadens växande behov, särskilt under 1860-1870-talen. Äldsta (sydöstra) delen planerades av arkitekten Carl-Gustaf Blom-Carlsson efter fransk-klassicistiskt inflytande.

Många arkitekter har varit inblandade i utformandet av denna begravningsplats som Gustaf Lindgren, Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz och Lars Israel Wahlman. Tillsammans utvecklade de Norra begravningsplatsen till en av landets mest imponerande och innehållsrika anläggningar. Det finns många skulpturer, reliefer och andra konstnärliga utsmyckningar som är skapade av några av Sveriges mest framstående skulptörer, bland dem Carl Eldh och Carl Milles.

Norra kapellet[redigera | redigera wikitext]

Sveriges första permanenta likbränningsanstalt byggdes 1909 på Norra begravningsplatsen av Svenska Likbränningsföreningen, med hjälp av frikostiga donationer. Arkitekt var Gustaf Lindgren och stilen var modifierad ungrenässans.[1] Anläggningen är byggd i tre våningar med en hydraulisk hissanordning som sänkte ner kistan från kapellvåningen till bränningsrummet som låg undertill, insprängt i berggrunden.

Katolska begravningsplatsen[redigera | redigera wikitext]

Begravningsplatsen i helhet omfattar en enskild del för gravar åt personer med anknytning till katolska kyrkan.

Judiska begravningsplatsen[redigera | redigera wikitext]

Begravningsplatsen i helhet omfattar en enskild del för gravar åt personer med anknytning till judendomen.

Kända begravda personer i urval[redigera | redigera wikitext]

Många framstående personligheter har fått sitt sista vilorum på denna begravningsplats, bland andra:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nordisk familjebok, Andra upplagan
  2. ^ http://www.karinboye.se/om/artiklar/margot-hanel.shtml

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]