Hoppa till innehållet

Offerdalsmål

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Offerdalsmålet)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Offerdalsmål, eller offerdalska, är den form av jämtska som talas i Offerdals socken. Offerdal ligger i Krokoms kommun i nordvästra Jämtland.

Socknen har under tidigare århundraden varit relativt isolerad, vilket har bidragit till att ett särpräglat språk har utvecklats. Långt in på 1900-talet talade de flesta invånarna i socknen offerdalsmål. Under efterkrigstiden har dialekten tappat mark, på samma sätt som i de flesta andra delar av Sverige.

Kännetecken

I fornspråket fanns diftongerna ei, ey och au, som i svenska och danska dragits samman till ett enda vokalljud i ord som öga och sten, tidigare auga och steinn. I norskan och jämtskan har diftongerna bevarats. Offerdalsmålet har ett brett ä-ljud där andra delar av jämtskan använder diftongen ei, jämtska stein ('sten') blir sålunda stän i offerdalsmålet, jämtska heim ('hem') blir häm och så vidare.

Referenser

Externa länkar