Rudi Dutschke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rudi Dutschke
Minnesplatta över Rudi Dutschke vid Kurfürstendamm i Berlin

Rudi Dutschke, egentligen Alfred Willi Rudolf Dutschke, född 7 mars 1940 i Schönefeld nära Luckenwalde, Tyskland, död 24 december 1979 i Århus, Danmark, var en tysk radikal studentledare. Han var en av de mest kända ledarna för den radikala studentrörelsen (bland annat ledande inom APO) i Västtyskland åren kring 1968.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dutschke utsattes för ett mordförsök den 11 april 1968, på Kurfürstendamm i dåvarande Västberlin. Den unge högerextremisten Josef Bachmann sköt Dutschke med tre skott, varav två i huvudet. Dutschke ådrog sig livshotande skador, men överlevde. En tid innan hade den tyska mediekoncernen Springer publicerat ”Stoppa Dutschke nu!”.

Dutschke blev aldrig helt fysiskt återställd och avled i samband med ett epileptiskt anfall i sitt badkar den 24 december 1979.

Mordförsöket på Dutschke 1968 och dödsskjutningen av den tyske pacifisten Benno Ohnesorg 1967 fick stor betydelse för bildandet av Röda armé-fraktionen 1970.

Korsningen Axel-Springer-Straße / Rudi-Dutschke-Straße i Berlin-Kreuzberg

I april 2008 fick Dutschke, efter kampanjande av tidningen die tageszeitung och en folkomröstning i stadsdelsområdet Friedrichshain-Kreuzberg, en gata uppkallad efter sig i Berlin. Tvärgata är Axel Springer-Strasse, där mediemogulen Springer har sina kontorskomplex. Springer processade mot namnbytet men förlorade fallet i domstol.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Dutschke, Rudi, Gå upprätt: en fragmentarisk självbiografi. Järfälla: Symposion 1983. ISBN 91-7696-025-0
  • Dutschke, Rudi, Min långa marsch: tal, artiklar och intervjuer om det härskande falska och om fredens radikalitet. Mölndal: Fri Press/Symposion 1983. ISBN 91-7696-003-X

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DN.se 30 april 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]