Thurgot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Biskop Thurgot
Kyrka Romersk-katolska kyrkan

Stift Skara stift (Husaby?)
Period ca 1014 – ca 1030
Efterträdare Sigfrid

Thurgot var en tysk-svensk katolsk präst och biskop i Västergötland som var verksam i början av 1000-talet. Han var av tysk härkomst och slutade sina dagar i Bremen då han dog i spetälska.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Skara stifts historia sträcker sig tillbaka till perioden 10141030 då Thurgot står omnämnd i källorna som den förste biskopen, bland annat i Äldre Västgötalagen. Därmed grundades stiftet och han fick ärkebiskopsdömet Hamburg-Bremens uppdrag att vara missionsbiskop "i de två götalanden".

Stiftet kom efter en tämligen orolig tid att omfatta såväl Östergötland som Västergötland, delar av Småland och angränsande områden som Dalsland och Värmland, kanske även längre norrut. Av Östergötland skapades senare ett nytt stift med Linköping som centrum, varvid Skara stift kom att bestå av nuvarande Västergötland, Dalsland och Värmland.

Detta var ett led i ärkebiskopsdömets försök att upprätta självständiga biskopsdömen underordnade ärkebiskopsstiftet och att säkra den tysk-romerske kejsarens överhöghet.

Noterbart är att den helige Sigfrid var en engelsk munk som blev hans efterträdare på biskopsstolen. Han ingår bland annat som döpare i legenden om Olof Skötkonung. Sigfrid verkade som missionsbiskop på uppdrag från den danske kungen, som även styrde delar av England och med godkännande av ärkebiskopen i Hamburg-Bremen som var ärkesätet, allt enligt Adam av Bremen.

Skara blev åtminstone omkring 1060 ett centrum för stiftet när biskop Adalvard den äldre lät påbörja bygget av den romanska domkyrkan. Biskop Osmund uppges vara den som flyttat biskopssätet och "satte stav och stol" i Skara. Innan dess hade Thurgot liksom Sigfrid, fått tillträda mark vid kungsgården i Husaby, som enligt Äldre Västgötalagen lär ha varit det äldsta biskopssätet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]