Tungelsta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 59°06′11″N 18°02′43″Ö / 59.10306°N 18.04528°Ö / 59.10306; 18.04528
Tungelsta
Delområde
Tungelsta omgiv.jpg
Land  Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Haninge kommun
Församling Västerhaninge-Muskö församling
Koordinater 59°06′11″N 18°02′43″Ö / 59.10306°N 18.04528°Ö / 59.10306; 18.04528
Folkmängd 4 257 (2003)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Tungelsta
Postnummer 137 5X
Riktnummer 08
Tungelstas läge i Stockholms län
Red pog.svg
Tungelstas läge i Stockholms län

Tungelsta är ett delområde i Haninge kommun, Stockholms län. Det är beläget i södra delen av tätorten Västerhaninge. Tungelsta gränsar i norr mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i öster mot övriga Västerhaninge, i söder och väster mot jordbrukslandskap och olika skogsområden. Kända platser är Krigslida, Hammarängen och Lillgården.

Tungelsta har traditioner inom trädgårdsnäring och det finns ett flertal handelsträdgårdar. I stationens närhet finns också en nyanlagd trädgårdspark för allmänheten att besöka. Tungelsta har varit författaren Ivar Lo-Johanssons hembygd och 2001 invigdes en bronsskulptur av honom skapad av konstnären Sam Westerholm. Skulpturen står intill Konsum vid Tungelsta station. Inom Tungelstas centrala del ligger även Tungelsta kyrka.

Bostäder och kommersiell service[redigera | redigera wikitext]

Flerbostadshus finns i centrala Tungelsta och i Lillgården. De äldsta lägenheterna byggdes på 1950-talet medan området Rosgården tillkom vid 1980-talets mitt. Det finns även tätare grupper med enfamiljshus samt en del villaområden. I Tungelstas utkanter är bebyggelsen gles med äldre villor på stora tomter. Likaså finns områden med enbart fritidshus.

I centrala Tungelsta finns en matvarubutik samt ett flertal restauranger. I det gröna huset på bilden var det en affär och lägenheter redan i 1900-talets början efter att huset flyttades hit från Fors.

Skola, barn- och äldreomsorg och fritid[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera skolor, förskolor och fritidsgården Brandstationen [1] i kommundelen, samt äldreboendet Ros-Anders Gård som ligger intill bostadsområdet Rosgården.

I Tungelsta finns en ridskola [2], elljusspår och ett antal bollplaner vilka flitigt utnyttjas av Tungelsta IF.

Arbetsplatser[redigera | redigera wikitext]

De flesta arbetsplatserna finns inom skola och barnomsorg samt den etablerade handeln. Tungelsta är känt för sin trädgårdsnäring och det finns ett flertal handelsträdgårdar. Dessa drivs i regel som familjeföretag.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Nynäsbanan går genom Tungelsta. Det finns två stationer, Tungelsta och Krigslida som trafikeras av Stockholms pendeltåg. I rusningstrafik går två tåg i timmen i vardera riktningen mellan Bålsta och Nynäshamn. I övrigt går endast ett tåg i timmen. Det finns också bussförbindelser med Västerhaninge och andra kommundelar. Restiden med kollektivtrafik till Stockholm är cirka 40 minuter, med bil cirka 30 minuter.

Vid Tungelsta station stannar följande bussar:

Vid Tungelsta skola stannar även buss 848 (Västerhaninge - Tungelsta - Västerby - Sorunda - Stora Vika - Nynäshamn).

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fritidsgården brandstationen
  2. ^ Tungelsta ridklubb

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]