Wikipedia:Etikett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Policy Yes check.svg
Riktlinjer Black check.svg
Artighet, mognad, ansvar

Varje användare på Wikipedia kommer förr eller senare att samverka med andra användare. För att detta ska fungera krävs egentligen bara vanligt sunt förnuft och en trevlig umgängeston liksom typiska etikettregler – lätt sagt, men inte alltid så lätt åstadkommet i praktiken. Wikipedias etikett är umgängesregler som wikipediagemenskapen funnit vara kloka och ändamålsenliga.

Att diskutera klokt och artigt[redigera | redigera wikitext]

Att diskutera klokt är ofta synonymt med att diskutera artigt och med respekt för andra, vilket gör meningsmotståndarna mer välvilligt inställda. Om möjligt bör man låta bli att skapa skyttegravar där folk kan gräva ner sig; idealet är att söka samförstånd. Diskussioner tas till främst när redigerandet i artikeln kört fast, och resultatet av en diskussion är oftare en kompromiss än övervunna anhängare.

Till att börja med bör man läsa, begrunda och bemöta andras argument. När man blir engagerad är det lätt att slarva med detta, men om de som diskuterar inte försöker förstå vad de andra försöker uppnå är diskussionen dömd att misslyckas. Agitation är sällan ändamålsenligt, och att upprepa sina argument flera gånger om är inte konstruktivt. Återge gärna din bild av vad den andre vill uppnå. Om man visar att man förstått vad den andre vill uppnå, har man bekräftat att man anstränger sig – och om man fattat fel, kan den andre korrigera.

Kritik bör framföras så sakligt som möjligt. Ju mer man anstränger sig här, desto mer brukar det löna sig. I allmänhet är det mer konstruktivt att fokusera på vad man själv vill ha med i artikeln, än att säga vad som är fel.

Det är även klokt att anstränga sig för att säga något positivt och inte enbart komma med kritik. Det gäller både när man lämnar meddelanden på användares diskussionssidor, och på artiklars diskussionssidor.

Missförstånd uppstår lätt, och därför är det klokt att inte vara alltför tvärsäker på att man förstått vad andra menar. Om man själv är osäker på sin ståndpunkt i någon fråga kan man gärna låta det avspeglas i sina diskussionsinlägg, och väga för och emot. Detta är ofta ett bra sätt att föra diskussionen vidare. Tänk också på att inte konfrontera varandra med aggressiva inlägg, eftersom det samtidigt är väldigt lätt att råka göra och säga fel.

Inga personangrepp[redigera | redigera wikitext]

Diskutera artiklarna, inte bidragsgivarnas karaktär. Eftersom målet är att komma fram till hur artikeln ska utformas, är negativa omdömen om andra sällan konstruktiva. Även om man själv tycker att den andre är en skitstövel brukar det löna sig att låtsas som att man tror på andras goda avsikter. Om man känner att man ligger i farozonen kan det ibland löna sig att sätta upp en mental varningsflagga om man är på väg att skriva "du" eller "dig" – vad är mitt syfte med det jag nu skriver?

Det brukar gå utmärkt att hålla goda Wikipediarelationer med användare som har helt andra livsåskådningar och politiska värderingar än man själv, bara man anstränger sig. Exempelvis bör man vara försiktig med att stämpla någon som troll utan starka bevis.

Användardiskussion[redigera | redigera wikitext]

Det hör till god ton att svara på de förfrågningar man som användare får på sin diskussionssida. Även om man inte har något direkt svar på det som skrivs bör man markera att man läst meddelandet.

Inlägg avsedda som uppbyggande kritik leder lätt till infekterade diskussioner.

  1. Var noga med att formulera det ursprungliga inlägget.
  2. Tänk på att tolka inlägget utgående från att den andra har goda avsikter när du själv får kritik.
  3. Undvik att förtydliga dig på ett sätt som kan uppfattas sårande om kritiken inte verkar ha gått hem. Ingen kritik är uppbyggande om diskussionen övergår till gräl. Det är bättre att lämna diskussionen utan ett tredje inlägg.

Medling[redigera | redigera wikitext]

När osämja uppstått mellan andra, försök gärna medla. När diskussionens vågor går höga blir ofta argumenten kontraproduktiva och osakliga. En lugn röst i stridens hetta kan hjälpa till att föra ner sådana ordkrig till en mer konstruktiv nivå.

Saker att undvika[redigera | redigera wikitext]

Undvik värdeord i diskussioner[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia är ett textbaserat medium som, i princip, inte återger sinnesstämningar och underförstådda betydelser. När du deltar i diskussioner, undvik därför värdeladdade ord och andra "effekter" som, i en text, kan uppfattas som nedvärderande eller provocerande av andra. I de flesta fall finns det alternativa, mer neutrala, ord som kan användas istället. Tänk på att svordomar kan uppfattas som stötande, även om de inte är riktade mot en specifik användare. Kraftuttryck och svordomar ger intryck av att man är irriterad och kan ge upphov till konflikter, och ska inte användas på diskussionssidor om inte speciella skäl finns.

Använd inte provocerande metoder[redigera | redigera wikitext]

Ta inte till nedvärderande kommentarer om medanvändare i syfte att underhålla dig själv eller andra. Det du själv upplever som harmlösa skämt kan svida rejält för någon annan. Försök inte heller provocera någon medanvändare att tappa fattningen.

Agera inte demonstrativt[redigera | redigera wikitext]

På Wikipedia finns en rad funktioner för att anmäla material eller andra problem, bland annat Wikipedia:Sidor föreslagna för radering. Dessa ska bara användas för att försöka hitta lösningar till de problem de är avsedda för, inte för att illustrera en åsikt eller provocera fram en debatt.

Användarnas könstillhörighet[redigera | redigera wikitext]

På Wikipedia vet man inte alltid vilket kön en viss person har. Det förekommer även att användare som valt att vara anonyma inte vill definiera sin könstillhörighet. Om personens användarsida inte ger klart besked på den punkten är det klokast att låta bli att gissa; detta eftersom det kan upplevas som kränkande att tillskrivas fel könstillhörighet. I dessa fall är det lämpligast att exempelvis nämna personens användarnamn eller skriva könsneutrala pronomen.

Mallen {{h*n}} anger automatiskt rätt pronomen baserat på den könstillhörighet som har angetts i användarens inställningar. Om användaren inte har angett någon könstillhörighet anges uttrycket hen vid användning av mallen.

Se även[redigera | redigera wikitext]