Wikipedia:Veckans tävling/Rekommenderat II

Från Wikipedia
Tävla om en rekommenderad rosett!

Priser
  • Förstapris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Övriga tävlande med minst 50 poäng:

Tävlingen har börjat!
Tävlingslogg

Nu är vi igång! Vad kommer de tävlande att hitta bland våra 2 583 479 artiklar, och vem blir först?


Måndag: Det var en mycket lugn inledning på veckan. Antingen ligger alla tävlande i hängmattan, eller så ligger de i startgroparna för något stort. Det får vi se vad det lider.


"Finlandssvenskar", snart möjlig att rekommendera…
"Finlandssvenskar", snart möjlig att rekommendera…

Tisdag: Även tisdagen var mer än lugn. Kanske var det fel ämne på tävlingen den här veckan, eller så är alla verkligen på semester. Nåja… i brist på tävlande har jag själv hittat fem möjliga kandidater (efter lite åtgärder) till rekommenderade artiklar. Se denna rubrik.


Onsdag: Den tredje tävlingsdagen var inte heller den något att rekommendera för den spänningssökande. Alla de som uppskattade den förra tävlingsupplagan är på annan ort. Jag kommer i brist på tävlande att återkomma med fler utom-tävlan-bidrag under "Hittat"-kolumnen. Så finns det lite att ta av, när och om de intresserade dyker upp.


Jeannette Winterson hittades av tävlingsledaren under torsdagen.
Jeannette Winterson hittades av tävlingsledaren under torsdagen.

Torsdag: Även torsdagen var mer än lugn. Jag har under tiden utökat Hittat-kolumen något och pingat skribenter från de utvalda artiklarna på diskussionssidan. Redan nu märker jag dock att min fredagsrapport kommer att bjuda på lite andra bullar.


Fredag: Under fredagen blev det mycket riktigt andra bullar. Vi fick två högst dugliga tävlande – varmt välkomna, Deryni och Historiker! Totalt rekommenderades 13 artiklar under dagen, två rosetter erövrades och en mängd artiklar både hittades och förbättrades.

Frimurarehuset, en av fredagens 13 rekommenderingar.
Frimurarehuset, en av fredagens 13 rekommenderingar.

Deryni inledde tävlandet i rykande fart och fortsatte i rask takt runt i både Europa och i lingvistiken. Därefter besöktes sydliga trakter i lag med en hund, innan det åter bar mot norr med uppvärmda händer. I jakten på forna metropoler gnistrade det till på allvar, och efter en vanvördig julfilm behövde hjärnan svalkas av med ytterligare en helig text samt en nobelpristagare. En mycket klar ledning införskaffades samtidigt.

Historiker ägnade dagen åt att slåss med ryssar. Sedan fick han omplåstring hos frimurarna och kunde vila upp i ett lugnare kvarter.


Se inte så ledsen ut, Lars Levi! Du kan numera rekommendera dig med stil.
Se inte så ledsen ut, Lars Levi! Du kan numera rekommendera dig med stil.

Lördag: Våra båda rekommendanter fortsatte sitt trägna arbete även under lördagen. Ytterligare sex artiklar betades av, och en än finare rosett tjänades in.

Efter sin korta konvalescens gav sig Historiker ut på resa i Mellansverige, för säkerhets skull med gott om bränsle i tanken. Deryni var samtidigt längre norröver, språkade med lokalbefolkningen och studerade rikets indelning. Dagen avslutades med några lektioner på fotbollsplanen.

Nu är det bara upploppet kvar. Kämpa på!


Lockheed P-2 Neptune, på väg hem från veckans geografiska utflykter
Lockheed P-2 Neptune, på väg hem från veckans geografiska utflykter

Söndag: Under avslutningsdagen hade vi våra två tävlande på olika håll i geografin. Historiker umgicks med polska musikanter och reste sedan hemöver med ett tvåmotorigt plan. Samtidigt besökte Deryni fjärran himlakroppar, innan han på hemvägen lärde sig mer om mänsklig nedskräpning ovan där. Tack, ni båda, liksom ni andra som tipsat, putsat och tittat in på sidan under den gångna veckan. Det har rekommenderats 21 artiklar, och en mängd artiklar har hittats (och förbättrats). Jag gissar att fler artiklar kommer att fixas till framöver.

Nu är det ny vecka, och den här veckan är vi i Afrika. Välkommen att delta även, om ni vill. Wikihälsningar!

De tävlande har gått i mål!

Rekommenderat …[redigera | redigera wikitext]

I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera. I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera.
I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera.

… är temat denna vecka. Idag är 961 av alla 2 583 479 på svenskspråkiga Wikipedia av det rekommenderade slaget. Det skulle nog kunna vara fler. Samtidigt är det inte säkert att alla dagens "R-märkta" artiklar håller måttet, eftersom våra kriterier utvecklas och tiden ibland springer ifrån en artikel.

Den här tävlingen går ut på att

  1. hitta lovande artiklar och förklara hur de ganska enkelt kan bli rekommenderade
  2. rekommendera rekommendabla artiklar
  3. förbättra redan rekommenderade artiklar, så att märkningen kan behållas
  4. avrekommendera artiklar som inte håller måttet

Till vår hjälp har vi följande checklista:

En rekommenderad artikel …[redigera | redigera wikitext]

  1. saknar åtgärdsmallar.
  2. … ger sammanhang, se Wikipedia:Skriv ut det självklara.
  3. … täcker in det viktigaste inom området.
  4. … har ett korrekt språk utan stav- eller grammatikfel.
  5. … ingår i wikistrukturen med wikilänkar, kategorier och eventuella interwikilänkar.
  6. … har en källförteckning och källbelägger helst de olika avsnitten genom noter.
  7. … har klarlagd upphovsrättsstatus för alla bilder som finns. En artikel helt utan bilder kan väljas till rekommenderad.
  8. … det finns ett objekt på Wikidata med länk till artikeln.

En tumregel är att inte själv rekommendera artiklar man varit huvudförfattare till. Andra gör ofta en mer rättvis bedömning av ens arbete än man själv. En bredare och mer utförlig form av kvalitetsgranskning krävs för status som bra och/eller utmärkt

Så här gör man en rekommendation[redigera | redigera wikitext]

  1. Lägg in mallen {{Rekommenderad}} längst ner i artikeln, men ovanför kategorier.
  2. Lägg också in märkningen "Rekommenderad artikel" på Wikidata, så att utmärkelsen syns i listan över artiklar på olika språk.
  3. Motivera rekommendationen på artikelns diskussionssida under rubriken "Rekommenderad artikel: motivering". Kopiera dit checklistan och/eller skriv egna kommentarer. Länka till Wp:Rekommenderade artiklar.
  4. Lägg in artikeln manuellt i listan Wikipedia:Rekommenderade artiklar/Artiklar.

Så här tar man bort en rekommendation[redigera | redigera wikitext]

  1. Ta bort mallen {{Rekommenderad}} längst ner i artikeln.
  2. Förklara på diskussionssidan varför mallen tas bort.
  3. Ta också bort märkningen "Rekommenderad artikel" på Wikidata, så att utmärkelsen inte längre syns i listan över artiklar på olika språk.
  4. Ta bort artikeln manuellt från listan Wikipedia:Rekommenderade artiklar/Artiklar.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 31, 2017 (kl 00:00 31 juli – kl 23:59 6 augusti)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Priser: Vinnaren föräras en rekommenderad rosett. Övriga som når 100 poäng får motta den lila rosetten. Övriga som når 50 poäng belönas med den bruna rosetten.
  • Segrare: Deryni

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  1. 10 poäng – Hitta en artikel som ligger nära rekommenderad-klassning. Lista behoven så tydligt som möjligt (på diskussionssidan eller/och på tävlingssidan).
  2. 20 poäng – Rekommendera en förtjänt artikel (enligt proceduren ovan). Du får i den här tävlingen inte vara huvudförfattare av artikeln, men du får mer än gärna göra andra förbättringar av artikeln inför rekommenderingen.
  3. 20 poäng – Förbättra en redan rekommenderad artikel så att den fortfarande förtjänar sin status. Notera gärna förbättringen på diskussionsidan.
  4. 10 poäng – Avrekommendera en oförtjänt artikel (se proceduren ovan). Motivera då tydligt på diskussionssidan vad artikeln saknar för att förtjäna sin gröna stjärna.
  • Ibland kan flera användare vara inblandade i de olika processerna för en viss artikel. Endast en person (försten till kvarn) får dock poäng för ett visst steg i en viss artikel. Dvs. en användare får poäng för att hen letat upp artikeln, en får poäng för att artikeln förbättrats och därefter rekommenderats.
  • En användare kan bara få poäng en gång för en viss artikel. Man kan exempelvis inte få poäng för att rekommendera en artikel som man själv tidigare letat upp och därför fått poäng för. Om man under veckan rekommenderar en artikel som man tidigare hittat, byts 10 hittade-poäng ut mot 20 rekommenderat-poäng. Regeln är till för undvika hittad-notering av en artikel som egentligen redan är rekommendabel. I rekommenderat-fasen ingår att man dessförinnan hittat artikeln.
  • Endast artiklar som rekommenderats före tävlingsveckan räknas som redan rekommenderade artiklar (poängklasserna 3 och 4). Jag hoppas att de tävlande väljer ut artiklar som håller måttet med marginal, oavsett om det ska rekommenderas eller avrekommenderas.

Tidigare tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas tidigare tävlingar i (ungefär) samma ämne. Både ledare och tävlande kan hämta inspiration där:

  1. Rekommenderade basartiklar (november 2008)
  2. Rekommendera artiklar (oktober 2009)
  3. Rekommendera basartiklar (maj 2011)
  4. Rekommenderade basartiklar 2012 (juni–juli 2012)
  5. Rekommenderat (november–december 2016)

(plats för förslag som både tävlande och andra kan lägga in)

Hittat[redigera | redigera wikitext]

  • Finlandssvenskar (utförlig, nyligen putsad; enstaka källbehov att fixa, överlång ingress som behöver brytas upp)
  • Sven Hedin (utförlig och tydligt indelad, saknar åtgärdsmallar; vissa [under]kapitel saknar källnoter)
  • Fredrika Bremer (utförlig och utan åtgärdsmallar; stora delar saknar källnoter, rubrikerna Vidare läsning/Litteratur/Externa länkar behöver trimmas)
  • Finska kriget (utförlig och med många underartiklar; behöver lite språkputs och kanske fler bilder/rubriker)
  • Zacharias Topelius (utförlig, många källor, tidigare nominerad till utvald artikel; dock kort inledning, oformaterade källnoter, för många korta meningar och ett kort författaravsnitt)
  • Pula (nyligen kraftigt utökad, många källor, tydlig struktur och översikt; en otydlig åtgärdsmall kopplad till Wikidata kan behöva åtgärdas)
  • Jeanette Winterson (nyligen kraftigt utökad, många källor, tydligt skriven)
  • Rök (förse avsnittet "Rök som kolloid" med en förklarande text och åtgärda en kb-mall)
  • Air France Flight 4590 (förbättra källhänvisningarna)
  • Supermarine Spitfire (förbättra källhänvisningarna, utomordentligt utökad i övrigt i mars 2017)
  • Dalälven (efter åtgärdande av källmallar bör artikeln kunna rekommenderas)
  • Handvärmare (efter åtgärdande av döda länkar bör artikeln kunna rekommenderas)
  • Gnista (är kort, men bör ändå kunna rekommenderas utifrån satta kriterier; som utökare av artikeln är jag jävig, men kanske någon annan kan se över den och rekommendera!?)
  • Shangdynastins huvudstäder (efter åtgärdande av döda länkar bör den intressanta artikeln kunna rekommenderas)
Den boot-markerade länken är inte död. Jag har tagit bort mallen. Mvh --Bairuilong (diskussion) 4 augusti 2017 kl. 22.49 (CEST)[svara]
  • Deltagarna listar sig själva i alfabetisk ordning, så hittar vi lättare.

(konkreta exempel:)

Reko Mmendera, 50 p
  1. Polònia, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  2. Lev Gumiljov, rekommenderad = 20 p
  3. Libyens historia under medeltiden, förbättrad (fler illustrationer och källor, faktaruta, ingress, allmän puts) = 20 p
  4. Maimonides, avrekommenderad (få noter, dåligt illustrerad, otydlig struktur/rubricering) = 10 p

Deryni, 390 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Rök, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  2. Finlandssvenskar, förbättrad och rekommenderad = 20 p
  3. Jeanette Winterson, rekommenderad = 20 p
  4. Pula, rekommenderad = 20 p
  5. Grammatisk kategori, rekommenderad = 20 p
  6. Air France Flight 4590, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  7. Norska, rekommenderad = 20 p
  8. Första Petrusbrevet, rekommenderad = 20 p
  9. Zoonos, rekommenderad = 20 p
  10. Supermarine Spitfire, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  11. Judasbrevet, rekommenderad = 20 p
  12. Dalälven, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  13. Handvärmare, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  14. Gnista, hittad (utan egentliga förbättringsförslag, mera en önskan om ojävig kontroll) = 10 p
  15. Shangdynastins huvudstäder, hittad och rekommenderad = 20 p
  16. Le père Noël est une ordure, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
  17. Andra Petrusbrevet, rekommenderad = 20 p
  18. Pearl S. Buck, rekommenderad = 20 p
  19. Umesamiska, rekommenderad = 20 p
  20. Lars Levi Læstadius, rekommenderad = 20 p
  21. Stina Blackstenius, rekommenderad = 20 p
  22. Exoplanet, förbättrad - kb-mallar åtgärdade = 20 p
  23. Rymdskrot, förbättrad - översikten uppdaterad = 20 p

Historiker, 140 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Finska kriget, rekommenderad = 20 p
  2. Frimurarehuset, Göteborg, rekommenderad = 20 p
  3. Kvarteret Skogen, rekommenderad = 20 p
  4. Dalälven, rekommenderad (efter åtgärd) = 20 p
  5. Lista över varumärken för fordonsbränsle i Sverige, rekommenderad = 20 p
  6. Musik i Polen, rekommenderad = 20 p
  7. Lockheed P-2 Neptune, rekommenderad = 20 p