Älvdalens skjutfält

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Älvdalens skjutfält
Kanoner vid Älvdalens skjutfält.jpg
Infarten till Älvdalens skjutfält
PlatsTrängslet, Dalarna, Sverige
TypArtilleri & infanteriskjutfält
Byggd1960-talet
I brukJa
Kontrollerad avSkaraborgs regemente (P 4)
GarnisonSkövde garnison

Älvdalens skjutfält är ett militärt övningsfält i Trängslet omkring tjugo kilometer nordväst om Älvdalen i Dalarna.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Älvdalens skjutfält är Sveriges näst största[källa behövs] militära övningsområde och omfattar cirka 54 000 hektar (540 km²). Fältet anlades under 1960-talet, då det fanns behov av ett större skjutfält för artilleriet. Skjutfältet har nyttjats och nyttjas fortfarande av många olika förband från skilda delar av landet. Tidigare var det framför allt Norrlands artilleriregemente (A 4) i Östersund, Bergslagens artilleriregemente (A 9) och Artilleriregementet (A 9) i Kristinehamn och Dalregementet (I 13) i Falun som använde fältet. I Trängslet fanns mellan åren 1966 och 2005 även Artilleriskjutskolan, från 1994 benämnt Artilleriets stridsskola (ArtSS).

Fältet är det enda som är miljöprövat och godkänt för samtliga av Arméns truppslag. Inom vissa områden råder dock terrängkörningsförbud, det vill säga där får inte ens militären köra. Förbudet omfattar bland annat kalfjället Storvarden. Skjutfältet har en höjdskillnad på cirka 400 meter.

Händelser[redigera | redigera wikitext]

Som ett led i försvarsbeslutet 2004 som togs i riksdagen i december 2004 överfördes Älvdalens skjutfält år 2006 till Skaraborgs regemente (P 4) i samband med att Artilleriregementet omlokaliserades till Boden.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]