Villingsbergs skjutfält

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skaraborgs regemente vapen.svg
Vapensköld för Skaraborgs regemente tolkad efter dess blasonering.
Villingsberg 1.jpg
Villingsbergs skjutfält
PlatsVillingsberg, Sverige
TypArtilleri- och infanteriskjutfält
Byggd1943
I brukAktivt
Kontrollerad avSkaraborgs regemente
GarnisonSkövde garnison
Förvaltas/ägs avFortifikationsverket
59°17′22″N 14°42′15″Ö / 59.28944°N 14.70417°Ö / 59.28944; 14.70417
Karta över Villingsbergs- och Bofors skjutfält

Villingsbergs skjutfält, är ett militärt övningsfält utanför Villingsberg, mellan Örebro, Karlskoga och Nora i Kilsbergen, på gränsen mellan Närke och Värmland. Skjutfältet sträcker sig i nordöstlig riktning och ligger i precis anslutning till Bofors skjutfält.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skjutfältet anlades 1943, dels genom inköp av Villingsbergs herrgård, men även genom att ett stort antal mindre skogsbruk införlivades med skjutfältet, som slutligen kom att omfatta cirka 11.300 hektar. Bakgrunden till att skjutfältet anlades till Villingsberg, var dels genom 1942 års försvarsbeslut beslutades att Bergslagens artilleriregemente (A 9) skulle bildas och förläggas till Kristinehamn. Men även för att ge Livregementets grenadjärer (I 3) i Örebro bättre övningsmöjligheter.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

När Villingsbergs skjutfält användes som mest, var ett flertal haubitsbataljoner hänvisade till fältet, vanligen ur Svea artilleriregemente (A 1) och Bergslagens artilleriregemente (A 9). Även Vaxholms kustartilleriregemente (KA 1) övade för samverkan och skjutning mot mål på land. På fältet har även granatkastarkompanier ur Värmlands regemente (I 2) och Livregementets grenadjärer (I 3) samverkat med artilleriet. Övriga på området övande förband så kan nämnas jägargranatkastarplutoner ur Livregementets husarer (K 3).

Genom försvarsbeslutet 2004 beslutades att A 9 skulle samlokaliseras med Norrbottens regemente (I 19) inom Bodens garnison från den 1 januari 2005. Genom att A 9 omlokaliserades övergick förvaltningen av fältet till Skaraborgs regemente (P 4). Efter att A 9 omlokaliserades används fältet främst av Livregementets husarer (K 3), Skaraborgs regemente (P 4) samt Örebro-Värmlandsgruppen.

Under hösten 2008 pågick ett pilotprojekt inom hemvärnet, där Örebro-Värmlandsgruppen på prov genomförde en direktutbildning (GSU) till gruppens insatsförband. Förläggning samt utbildning var förlagda till Villingsbergslägret. Liknande försök genomfördes även av Västernorrlandsgruppen. Direktutbildningen till Hemvärnet har sedan dess blivit permanent, och Örebro-Värmlandsgruppen utbildar årligen i Villingsberg en pluton till dess insatsförband.

Förband[redigera | redigera wikitext]

Två skolor har varit placerade på fältet.

Beteckning Namn Aktiv Kommentar
ArtflygS Artilleriflygskolan 1947–1956 Omlokaliserades 1956 till Kristianstad
ArtSS Artilleriskjutskolan 1942–1967 Omlokaliserades 1967 till Älvdalens skjutfält
ÖVG Örebro-Värmlandsgruppen 2016– Omlokaliserades 2016 från Örebro garnison
K 3 Livregementets husarer 2016– Utbildningsskvadron, Arboga skvadron

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Det karga skogslandskapet, som domineras av 50-årig barrskog, möter här Sydsveriges lövskogar och slättbygder. Området (som har till stor del en karaktär av vildmark) hyser idag stam av lodjur och varg. Även observationer av björn och även vildsvin har gjorts. Inom skjutfältet finns ett Natura 2000-område, Trangärdet som också är ett naturreservat. Området utgörs av ett myrkomplex med småsjöar och skogsholmar. Tre fågelarter som finns i området pekas ut i EU:s fågeldirektiv: bivråk, fiskgjuse och grönbena.

  • Villingsbergslägret vilket är det enda kvarvarande läger, ligger i den södra delen av fältet utmed E18 och sjön Stora Villingen. Lägret har fungerat som bas för Bergslagens artilleriregemente (senare Artilleriregementet) och Artilleriets stridsskola (ArtSS).
  • Grenadjärlägret Dammen, låg på den östra delen av fältet i nära anslutning till Storstenshöjden och ca 3  km från Garphyttan. Hösten 2002 beslutades det att lägret skulle rivas.[1] Lägret var Livregementets grenadjärers (I 3) förläggning, och låg i nära anslutning till skjutplatser. Bland annat Generalshöjden som var anpassat för infanteriet med en större pansarskytteanläggning.
  • Bofors Test Center ligger nordväst om Villingsbergs skjutfält och anses vara norra Europas största privata skjutfält.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Klockarängens skjutfält läggs ned”. sverigesradio.se. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=143251. Läst 4 november 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]