Mästocka skjutfält

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mästocka skjutfält är ett militärt skjutfält i Hallands inland, nära gränsen till Småland. Skjutfältet ligger till huvuddel i Laholms kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mästocka skjutfält anlades som ett infanteriskjutfält för Hallands regemente. Bakgrunden var en diskussion under främst 1970-talet att förband som satte upp brigader skulle ha tillgång till ett övnings- och skjutfält av en viss storlek för att kunna bedriva en effektiv utbildning. Vid denna tid hade Hallands regemente endast tillgång till skjutfälten Ringenäs och Nyårsåsen, vilket inte ansågs tillräckligt. Man tittade på flera platser i södra Halland som ansågs lämpliga för en skjutfältsetablering. Valet föll till slut på ett område direkt söder om Flygvapnets målområde, det så kallade Tönnersjömålet. Här fanns fördelar med att man kunde använda flygets målområde som riskområde vid skjutning, och att området för det nya skjutfältet var relativt glesbefolkat. Dock behövdes ett antal fastigheter lösas in och vissa familjer tvingades flytta. Fältet invigdes 1984.

Ansvariga förband[redigera | redigera wikitext]

Skjutfältet tillhörde Hallands regemente fram till dess nerläggning år 2000. Därefter tog Luftvärnsregementet över ansvaret för skjutfältet.

Nuvarande verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Mästocka skjutfält används främst av de grundsutbildningsförband och skolor som återfinns inom Halmstads garnison. Även Hemvärnet nyttjar fältet vid sina övningar. De förekommer även att förband från andra delar av landet nyttjar fältet. En av anledningarna är att det finns goda möjligheter att öva strid i bebyggelse på fältet i för ändamålet särskilda anläggningar. Detta går att öva både med lös och skarp ammunition. Bakgrunden till detta är att Hallands regemente under ett antal år hade utbildningsansvar för särskilda stadsskytteförband. I skjutfältets södra hörn återfinns Ebbareds läger med bland annat hygienbarack och tältplatser för tilltänkta krigsförbandsövningar och repetitionsövningar. Verksamheten vid denna lägerplats har upphört.

De skjutningar som sker på fältet är främst med vanliga infanterivapen med understödssystem, exempelvis granatgevär. Luftvärnsregementet har även börjat skjuta skarp robot 70 på Mästocka. Detta var man tidigare tvungen att åka till andra skjutfält i exempelvis Skåne för att göra.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Det kan tyckas konstigt att Flygvapnets gamla målområde heter Tönnersjömålet då byn Tönnersjö ligger en bra bit från själva målområdet. Anledning sägs dock vara att piloterna vid inflygningen mot målet tog sikte på Tönnersjö kyrktorn.