Örtagården, Malmö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Örtagården
Delområde
Örtagårdens bostadshus
Örtagårdens bostadshus
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Rosengård
Koordinater 55°35′3″N 13°2′26″Ö / 55.58417°N 13.04056°Ö / 55.58417; 13.04056
Area 34 hektar
Folkmängd 4 824 (2017)[1]
Befolkningstäthet 142 inv./ha
Statistikkod D48206

Örtagården är ett delområde i stadsdelen Rosengård i östra Malmö.

Örtagården ligger mellan Västra Kattarpsvägen och Stackelbergs väg, söder om Amiralsgatan. Området består av flerfamiljshus, byggda 1967. Hela området ägs av MKB.

Området[redigera | redigera wikitext]

Örtagårdens affärsområde

Planen för Örtagården var att bygga hus i tre och nio våningar. Från början byggdes 1 600 lägenheter i Örtagården. Idag finns det omkring 1 450 lägenheter eftersom man slagit ihop eller byggt om vissa. De flesta lägenheter är trerummare. Örtagården präglas mestadels av öppna och relativt glesa husgrupperingar.

Man kan särskilja tre huvudsakliga bebyggelsemiljöer:

– I den norra delen ligger ett område med trevåningshus (lamellhus) grupperade kring fyra gårdar. Inne i dessa gårdar finns stora lekplatser för barn och utanför finns låga buskage, rabattbänkar och stora gräsytor med lek- och grillplatser.

– Direkt söder om dessa lamellhus ligger elva skivhus i nio våningar grupperade kring en oval i öst-västlig sträckning. Husen ramar in en gemensam grönyta genomkorsad av gångbanor. Här finns också lekplatser, tennisbanor med mera.

– Det tredje området söder om skivhusen består av trevåningshus. Dessa påminner om husen i norr och även här finns fyra gårdsgrupperingar, men husen här omger inte gårdarna som i den norra delen. Utemiljön liknar de andra gårdarna.

Service[redigera | redigera wikitext]

Det fanns från början ingen kommersiell service i området eftersom all handel förlades till Rosengårds centrum, RoCent. På senare tid har det etablerats flera mindre butiker i ombyggda lägenheter vid bostadshusens gator. I anslutning till bostadsområdet ligger sportanläggningar, många förskolor och delområdets skola Örtagårdsskolan.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

I söder ligger Örtagårdsskolan, en mångkulturell F-9 skola. Skolan byggdes på 1970-talet och består av ett flertal byggnader och paviljonger. Den senaste tiden har man byggt ut skolan med en ny byggnad på ca 3 400 kvadratmeter. Byggnaderna innehåller mest klassrum, korridorer och stora öppna ytor som används vid raster. Dessutom finns kontor för personal samt toaletter.

Området har ett flertal förskolor: Vildrosens, Alladins, Rödklintens, Smörblommans, Solrosens, al Elm al Islamia, Örtagårds, Näckrosens, Pilevallens, Vallmons och Blåklintens förskolor.

Människorna på Örtagården[redigera | redigera wikitext]

Befolkningen på Örtagården uppgick i slutet av 1960-talet till omkring 5 200. Senare sjönk antalet till drygt 3 000 under 1970- och 1980-talen. Under 1990-talet ökade befolkningstalet åter och uppgick 1998 till närmare 4 700. Idag[när?] är invånarantalet cirka 4 865 personer.

Örtagården är en mångkulturell stadsdel. De fem största folkgrupperna är från Jugoslavien, Libanon, Irak, Bosnien och Turkiet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Datum för källorna: 26 september 2007

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.