Riseberga, Malmö kommun

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Riseberga
Delområde
Riseberga
Riseberga
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Husie
Koordinater 55°35′58″N 13°4′40″Ö / 55.59944°N 13.07778°Ö / 55.59944; 13.07778
Area 263 hektar
Folkmängd 3 674 (2015)[1]
Befolkningstäthet 14 inv./ha
Statistikkod D49301

Riseberga är ett delområde i stadsdelen Husie, Malmö. Riseberga ligger mellan Riksväg 11 och Sallerupsvägen, väster om Toftanäsvägen. Längst i väster finns en del byggnader som härstammar från Bulltofta flygplats. En stor del upptas av Bulltoftaparkens rekreationsområde.

Den östra halvan består av småhusbebyggelse av varierande ålder. Äldsta husen på Riseberga är ett egnahemsområde som heter Kungshälla. 1958 byggde man ut Riseberga för andra gången, då blev det en bostadsrättsförening och villor. Bostadsrättsföreningen består av de gula och röda husen längs Dammtorpsvägen. Idag är föreningen splittrad i 2 föreningar.

Cirka 1991 byggdes Riseberga ut för tredje gången och det byggdes ett helt villaområde mellan Dammstorpsvägen och Flansbjär. Det skapades en villaförening som heter Toftanäs villaförening och området kallas i folkmun för nya Riseberga. Det är ca 120 hushåll som är medlemmar av de 200 fastigheter som idag finns på Gig-, Kupé-, Jaktvagns-, Resvagns-, Landå-, Landålett- och Sommarvagnsgatan.

2003 byggdes Riseberga ut för fjärde gången mellan Dammstorpsvägen och Sallerupsvägen där villor byggde på fristående tomter. Det första området heter Ängsväddens samfällighetsförening och består av 35 hus av skiftande karaktär. 2004-2005 byggdes det två nya områden till som heter Fältväddens samfällighetsförening och som består av 42 friliggande villor samt Åkerväddens samfällighetsförening som består av 24 villor. Ängsvädden ligger på Syster Astrids gata, Fältvädden ligger på Olof Jönssons gata och Åkervädden ligger på Anders Sörenssons gata. Det området kallas också för nya Riseberga i folkmun. En del vill kalla det för Toftanäs, men det området börjar ju inte förrän på andra sidan av Toftanäsvägen där ICA Maxi ligger.

I Riseberga finns ett litet torg. Där finns en loppisbutik i den nedlagda Tempoaffären och en frisersalong. Pizzeria Riseberga lades ner hösten 2013. Där finns en lokal till men det är osäkert vad som finns i den, innan disponerade ett vaktbolag lokalen. Från början var Tempodelen separerad från frisör- och pizzabyggnaden men byggdes ihop när man behövde större lokal till matbutiken. Lite längre bort fans även en blomsteraffär med drivhus men är numera stängd.

I området ligger Risebergaskolan (F-3) samt Vårberga, Riseberga och Tussilagons förskolor.

Busslinje 6 går genom Riseberga och vänder ute på Toftanäs.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Malmö stad: Befolkning Läst maj 2015.