Kronborg, Malmö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kronborg
Delområde
Kronborgsskrapan
Kronborgsskrapan
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Västra innerstaden
Koordinater 55°35′33″N 12°59′11″Ö / 55.59250°N 12.98639°Ö / 55.59250; 12.98639
Area 15 hektar
Folkmängd 2 092 (2017)[1]
Befolkningstäthet 139 inv./ha
Statistikkod D11209

Kronborg är ett bostadsområde i Västra Innerstaden, Malmö.

Området följer västra sidan av Pildammsparken utmed Roskildevägen. I norr avgränsas området mot Fågelbacken av Kronborgsvägen och Köpenhamsvägen, i väst mot Dammfri av Mariedalsvägen, i syd mot Lorensborg av John Ericsons väg och längst i nordost mot Teatern av Carl Gustafs väg.

Bebyggelsen består i huvudsak av flerfamiljshus från andra halvan av 1940-talet. Det mesta är bostadsrätter, men det finns även en del hyresrätter här. Flertalet hus har 4-6 våningar, förutom ett punkthus med 14 våningar. Här finns generösa gräsytor mellan lamellhus som vänder gavlarna mot Pildammsparken. Bobergsängens siktlinje mot Pildammstornet är värd att notera.

I området ligger flera skolor, bland annat Parkskolan och de fristående skolorna friskolor Bladins internationella skola och till 2017 Humfryskolan, då den skolan var tvungen att läggas ner på grund av för liten skolgård[2]. 4ans Gymnasium fanns kvar i ytterligare något år.

Namn på gator och kvarter har hämtats från Danmark. Kronborg syftar på Kronborgs slott i Helsingör. Delar av denna gamla odlings- och betesmark användes under Baltiska utställningen år 1914 för jordbruksutställningen.

Kronborg angörs (2020) i norr av busslinje 1 med tre hållplatser (Carl Gustafs väg[3], Själlandstorget, Dammfri), i väst av linje 8 med två hållplatser (Dammfri, Lorensborg) och i syd av linje 3 med en hållplats (Lorensborg). Ingen busstrafik i öst och nordost utmed Roskildevägen och Carl Gustafs väg[4].

Kronborgsskrapan[redigera | redigera wikitext]

Kronborgsskrapan, ett trettonvåningars punkthus, och dess grannfastigheter ritades av arkitekterna Fritz Jaenecke och Sten Samuelson, båda med rötter i den tyska expressionismen[5]. Skrapans grannhus har välvda tak för att påminna om en gammaldags järnvägsvagn och har nu smeknamnet Boggievagnen. Fastigheten som byggdes 1953-1964 rymmer 150 lägenheter.

Själlandstorget[redigera | redigera wikitext]

I området ligger Själlandstorget som sommartid har en uteservering och ibland erbjuder torghandel i mindre skala. Torget har omnämnts i media som exempel på en allmän plats i Malmö som inte anses speciellt trevlig och därför inte har så många besökare[källa behövs]. En stor del av torget är idag parkeringsplats och gata.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.
  2. ^ Nyheter, S. V. T.; Nord, Susanne (16 maj 2017). ”Humfryskolan i Malmö tvingas stänga”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/humfryskolan-stanger-ner. Läst 26 februari 2023. 
  3. ^ Hållplatsen Carl Gustafs väg angör Kronborgs nordligaste del, men själva busshållpatserna är placerade i Fågelbacken (västgående) respektive i Teatern (östgående).
  4. ^ Zonkorta Skånetrafiken
  5. ^ Informationstavla på plats, rest av MKB

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]