Östervärn

Östervärn
Delområde
Den svängande Värnhemsgatan på Östervärn
Den svängande Värnhemsgatan på Östervärn
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Centrum
Koordinater 55°36′24″N 13°1′34″Ö / 55.60667°N 13.02611°Ö / 55.60667; 13.02611
Area 30 hektar
Folkmängd 3 724 (2017)[1]
Befolkningstäthet 124 inv./ha
Statistikkod D11426
Geonames 2685721
Entré Malmö.

Östervärn är ett delområde i norra Malmö, i stadsdelen Malmö Centrum, runt Värnhemstorget (som dock tillhör delområdet Värnhem). Området avgränsas av Kontinentalbanan i norr, Hornsgatan och Drottninggatan i väster, Nobelvägen och Södra Bulltoftavägen i öster samt Sallerupsvägen och Östra Förstadsgatan (däribland Värnhemstorget) i söder. I området finns bland annat, Östervärnsgatan, Ringgatan, Värnhemsgatan, Höstgatan, Vårgatan, delar av Hornsgatan och samt delar av Zenithgatan väster om Sallerupsvägen.

På gränsen mellan Östervärn och Kirsebergsstaden finns en järnvägsstation med namnet Östervärns station. Den hette tidigare Lundavägen men fick vid en ombyggnad 2000 namnet Östervärn efter den nedlagda privatbanestation som funnits i närheten. Östervärn ligger på Kontinentalbanan och trafikerades av tågen på sträckan Malmö–Ystad/Simrishamn. Den 15 juni 2009 stängdes stationen av spårtekniska skäl, i samband med bygget av den provisoriska station vid Malmö C som användes under inkopplingen av Citytunneln. Från augusti 2011 går tågen mot Ystad och Simrishamn via Citytunneln. Sedan december 2018 trafikeras station Östervärn igen av Pågatåg, som en del av den s.k. Malmöringen

Den ursprungliga Östervärns station, uppförd år 1892 av Malmö–Tomelilla Järnväg, var belägen ungefär vid den nuvarande rondellen i Nobelvägens norra ände och revs 1961[2].

Vid Lundavägen ligger två små hus som är bland få bevarade rester av den lantliga bebyggelse som kantade infartsvägarna till Malmö före industrialismens genombrott.

Områdets bostäder ligger främst i den sydöstra delen och består huvudsakligen av bostadsrättsföreningar i 4-5 våningar höga hus. Mellan Sallerupsvägen, Nobelvägen, Höstgatan och Lundavägen finns här en väl samlad stenstadsbebyggelse med byggnader från sekelskiftet 1900 och 1920-talet. Dessa kvarter byggdes efter en stadsplan ritad början av 1900-talet av Anders Nilsson (Major Nilsson) och den har en för honom typisk medeltidsinspirerad utformning av gatunätet med oregelbundna kvarter och krökta gator. Denna bebyggelse utgör delvis en inramning av Värnhemstorget. Tidigare fanns ett stort antal avrivna tomter i detta område, men dessa har blivit bebyggda.

Vid Ringgatan i kvarteret Svante hade Malmö Kaffekompani sina lokaler från 1898. Det var ett av Sveriges ledande kafferosterier vars varumärke Solo levde kvar ända fram till 1982.

Norr om Värnhemstorget finns "Entré Malmö", ett upplevelsecentrum med biografer, affärer och restauranger. Affärskomplexet invigdes den 19 mars 2009. Strax intill i kvarteret Svante vid Lundavägen har MKB byggt 228 nya bostäder.

I den norra delen av Östervärn, norr om Hornsgatan, finns en bland annat en bilfirma och ett hotell.

Gatunätet[redigera | redigera wikitext]

  • Värnhemsgatans hus tillkom främst under 1930-talet. Gatan sträcker sig från Östervärnsgatan i nordväst till Nobelvägen i sydost. Gatan är rak men den södra delen svänger aningen mot öster.
  • Vårgatan sträcker sig från Lundavägen till Nobelvägen. Den har också en krökning i sin sträckning.
  • Höstgatan är sedan 1962 namn på en del av den äldre Fredsgatan, som numera är uppdelad i Tågmästaregatan, Konduktörsgatan, Fredsgatan, Höstgatan, Åsgårdsgatan och Idaborgsgatan. Själva gatusträckningen kom dock till mycket tidigare.

Ett Östervärnsområde finns också beläget i Hässleholm.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.
  2. ^ Gösta Andersson & Helge Andersson, 1981, Malmö-Genarps Järnväg i Elbogen, Malmö fornminnesförenings tidskrift 11, sid. 13

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Tykesson, Tyke L.; Hedar Emma (2005). Kulturmiljön kring Värnhem. Malmö: Stadsbyggnadskontoret. Libris 9833507