Kroksbäck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kroksbäck
Delområde
Kroksbäck
Kroksbäck
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Hyllie
Koordinater 55°34′31″N 12°58′29″Ö / 55.57528°N 12.97472°Ö / 55.57528; 12.97472
Area 75 hektar
Folkmängd 5 302 (2017)[1]
Befolkningstäthet 71 inv./ha
Statistikkod D25609
Kroksbäck med Kroksbäcksskolan i förgrunden

Kroksbäck är ett bostadsområde i stadsdelen Hyllie, Malmö.

Kroksbäck är beläget mellan Bellevuevägen och Kroksbäcksparken, söder om Ärtholmsvägen. Området ligger på cykelavstånd från centrum. I närheten finns ett stort grönområde och idrottsmöjligheter. På gångavstånd finns Bellevuegårdens centrum med bibliotek, konditori och affärer. Områdets fastigheter ägs av HSB och MKB.

Kroksbäck byggdes i mitten av 1960-talet och har renoverats sedan dess. Sedan dess har flera av husen utrustats med stora inglasade balkonger och lösningar som burspråk i köken. Många av stadsdelens lägenheter är stora. För studenter och unga människor ligger Malmö Högskola och centrum på cykelavstånd. För pendlare ligger Hyllie station nära Kroksbäck.

Det finns ingen biltrafik mellan fastigheterna, utan den är koncentrerad till stråken som omgärdar Kroksbäck. Inom stadsdelen finns Kroksbäcksparken med de gröna kullarna. På andra sidan Ärtholmsvägen ligger stadionområdet med ishall och fotbollsplaner. Kroksbäck är känt för sina mångfaldsprojekt. Här pågår flera kulturöverskridande aktiviteter som har som syfte att öka integrationen.

I området finns Hyllie kyrka, Kroksbäcks vårdcentral och i söder Bellevuestadion, med banor för bl.a. tennis, badminton och squash.

Vid Kroksbäcksparken ligger Kroksbäcksskolan (1-9). I området ligger även Bullerbäcks, Knäbäcks, Lillbäckens, Mellanbäcks och Hyllievångens förskolor.

När Kroksbäck byggdes var det ett av de första områdena som uppfördes inom ramen för miljonprogrammet. Anläggning av flera lekplatser med nytänkande teman har byggts under 2000-talet, bland annat en kombinerad minifotboll/rullskridskoplan, puckelfotbollsplan (mindre konstgräsfotbollsplan med oregelbundet kuperat underlag) samt tema-lekplats.

Namnet kommer ursprungligen från en gård som tidigare funnits i närheten, som i sin tur tagit namnet efter en närbelägen bäck.

Kroksbäck är tillsammans med Rosengård ett område där ett flertal av Skånes 160 årliga bilbränder inträffar enligt en undersökning av Räddningstjänsten Syd.[2] Motivet är ofta försäkringsbedrägeri eller konflikter.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Tykesson, Tyke Bostadsmiljöer i Malmö, Inventering. Del 3: 1965—75, Malmö Kulturmiljö, Länsstyrelsen Skåne län, 2002

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.
  2. ^ [a b] Bedrägerier bakom de flesta bilbränder”. Sydsvenskan. 1 januari 2013. http://www.sydsvenskan.se/malmo/bedragerier-bakom-de-flesta-bilbrander/. Läst 30 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]