Östgöta nation, Lund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Östgöta Nation
Ostgota nation lund 080508.jpg
     
Latinskt namn Natio Ostrogothica
Tidigast omnämnd 1668
Inspektor Henrik Norinder
Antal medlemmar 2000
Adress Adelgatan 4
223 50 Lund
Webbplats http://www.ostgota.nu
Lunds Universitets sigill litet.gif
Studentnationer vid
Lunds universitet
Östgöta · Västgöta · Smålands · Lunds · Malmö · Helsingborgs-Landskrona · Sydskånska · Kristianstads · Blekingska · Göteborgs · Hallands · Kalmar · Wermlands

Östgöta Nation, en av tretton nationer vid Lunds universitet.

Östgöta Nation grundades 1668 och är den äldsta samt mest centrala av de tolv (sedan Smålands uttåg) studentnationerna i Lund. Nationerna verkar som en social samlingspunkt för Lunds studenter. Ett brett spektrum av aktiviteter erbjuds, från nattklubbsverksamhet, till matservering och kulturutskott.

Nationens första medlem hette Seved Rinman och var förmodligen en del av försvenskningen av Skåne. Under perioden 1768 fram till 1798 var Östgöta tillsammans med Västgöta nation och Kalmar nation förenade i den Götiska nationen. År 2014 är nationen Lunds tredje största och nationen är känd för sin mat och sina nattklubbar. Nationen har alla lördagar en klubb vid namn Sunset och utvalda torsdagar har man tagit tillbaka det populära torsdagskonceptet Downtown. Fredrik Grotte är Qurator för nationen under 2015, tillsammans med Proqurator Jimmy Dahlqvist, Proqurator Ekonomi Carin Wikstrand samt Notarie Torbjörn Andersson.

Nationstidningen heter Ostroskopet.

Nationshus[redigera | redigera wikitext]

Östgöta Nation hade som så många andra nationer efter andra världskriget stora problem med lokalbrist. För att avhjälpa denna sökte man i slutet av 1940-talet med ljus och lykta efter ett nytt läge. Diskussionen i nationen gick ifall man skulle bygga på en central tomt likt Kalmars, Wermlands och Göteborgs nationer eller ifall man skulle bygga nytt ute vid Tornavägen såsom "Tornanationerna" hade gjort. Man köpte år 1955 ett svårt förfallet hus intill Kulturen på Adelgatan, rev huset och byggde upp en kopia av det gamla huset men med modern teknik och med nytt material. Huset invigdes 1959 och innehåller förutom 33 studentbostäder med pentry nationens expedition och festlokal i källaren. Huset kallas alltsedan invigningen för Ostrolocus.

Då antalet nationsmedlemmar växte genomfördes en ombyggnad 1968 varvid huset mot Adelgatan byggdes samman i ett plan med ett korsvirkeshus på Hjortgatan varvid gillestugan utvidgades till dagens festlokal. Planer fanns på att riva korsvirkeshuset och bygga nytt i tre våningar men då ett nybygge hade krävt ett flertal garageplatser som anpassning till parkeringsnormen ansågs det bli för dyrt att bygga ett parkeringsgarage att de planerna slopades. I Hjortgatans korsvirkeshus återfinns sedan denna tid kuratorsexpen samt ett par bostäder på ovanvåningen.

1988-1989 gjordes en helrenovering av Ostrolocus efter drygt tre decenniers slitage. En hiss installerades i huset mot Adelgatan, tilläggsisolering av fasad och fönster såväl som boenderummen och gillestugan gjordes vid.


Inspector emeritus Lars Söderström fanns med redan vid invigningen. Inspector är Henrik Norinder - adjunkt vid Juridicum samt en av Lunds populäraste föreläsare. ProInspector heter Lotta Gröhn.

Kör[redigera | redigera wikitext]

Ostrochorus, grundad 1982, är Östgöta Nations kör. Kören är en blandad kör och räknar drygt 40 sångare. Kören är internationellt erkänd och uppträder inte sällan tillsammans med Sångripen från Östgöta nation, Uppsala.

Vännationer[redigera | redigera wikitext]

Bemärkta äldre kuratorer[redigera | redigera wikitext]

  • Johan Corylander (1707-1775), skald, professor och universitetsbibliotekarie i Lund. Kurator 1735-1739.

Quratorer sedan kårboligatoriets fall[redigera | redigera wikitext]

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

Nationens nuvarande inspektor är Henrik Norinder, adjunkt i EU-rätt vid Lunds universitet


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]