Academimusiccorpset Bleckhornen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Academimusiccorpset Bleckhornen
Bleckhornen.jpg
AMC Bleckhornen efter vårkonserten på Tegnérsplatsen, Lund, första maj 2014
Pseudonym(er) AMC Bleckhornen, Corpset
Bakgrund Sverige Lund, Sverige
Genrer Studentorkester, Blåsorkester, Klassisk musik, Marschmusik, Popmusik, Schlager
Instrument Träblåsinstrument, Bläckblåsinstrument, Slagverksinstrument
År som aktiva 1956-
Skivbolag Polydor, Berno Music, Viking Records
Webbplats Officiell webbplats
Konsert på Tegnerplatsen den 1 maj 2017

AcademiMusicCorpset Bleckhornen (äv. Corpset) är Lunds äldsta studentorkester grundad 1956. Orkestern inriktar sig på att spela främst marscher, pop, schlager och disco men även klassisk musik finns på repertoaren. Ett av Bleckhornens kännetecken är musikaliska lekar såsom att blanda genrer och lägga in avsiktligt aparta toner och extra slag i stycken.

Bleckhornen har även baletten Baletten som uppträder i samband med spelningar. Baletten dansar, bygger pyramider och drillar med drillstav.

Sättningen är en typisk studentorkestersättning fast med dubbelrörblad och utan banjo. Musikaliskt sett är Bleckhornen vassare än "konkurrenterna" i Lund, Alte Kamereren[1].

Bleckhornens devis är Vadsomhelst i blåsmusik, Varsomhelst, Närsomhelst, Hursomhelst, Helst! Bleckhornen är eleganta, klär sig gärna i frack och har en god kutym för att vara studentorkester. En gång har det emellertid hänt (första, enda och sista gången) att delar av orkestern spelade nakna; detta naturligtvis i Uppsala. Kanske kan detta symbolisera den lundensiska tradition orkestern är del i att föra vidare, en tradition som säger beredd till bådadera (Ad utrumque paratus; Lundauniversitetets motto[2]) I original syftar detta till, de vid akademien läsandes, beredskap till både boken och svärdet. En annan tolkning, den som nämnda tradition anspelar på, är dualismen mellan allvar och skämt; beredd till bådadera av dessa.[3]

Bleckhornen är en av Akademiska Föreningen erkänd studentförening[4] och är vidare ej fakultetsbundet.

Spelningar[redigera | redigera wikitext]

Spelning är det i genomsnitt en gång i veckan, mest i Lund, men också i kringliggande nejd. Den största händelsen är Julkoncerten som hålls första lördagen i december i AF Borgens Stora sal. Vårens höjdpunkt är, förutom studentorkesterfestival, Vårkoncerten som hålls 1 maj på Tegnérsplatsen i Lund.

Uniform[redigera | redigera wikitext]

Uniformen består av vita byxor, vit bussarong och en röd- och vitprickig halsduk. Eftersom bussarongen ofta pryds med medaljer och märken tvättas den av förklarliga skäl sällan. Till Bussarongen hör vita byxor/kjol, eller underdel i rött med vit prickar. Många väljer dessutom att bära lustiga hattar, gärna med korrekta färger, eller andra accessoarer i rättprickade mönster.

Dagens inkarnation av Baletten har rödvit kjol/shorts och fotbollsstrumpor, vita skor samt vit överdel. Håret skall vara i en hög hästsvans. Många Balettissor har dessutom vita överdragströjor på vilka medaljer och märken fästs.

Från början var Bleckhornens uniform blå och vit, detta ändrades så att säga över natten, då det i stället för det blåvita tyget införskaffades rött med vita prickar, av vilket det syddes upp nya halsdukar lagom till ankomsten till Stockholmskarnevalen 1961.

Vid Julkoncerten använder Bleckhornen frack.

Medaljer[redigera | redigera wikitext]

Efter 50 spelningar får man 50-medaljen, därefter en ny medalj för var 50:e spelning. Andra medaljer är Bleckhornsmedaljen, som oftast är ens första medalj, och Fjångmedaljen, som utdelas efter högt deltagande under året. Sen delas det även ut julkoncertsmedaljer, styrelsemedaljer, resemedaljer, arrangörsmedaljer, koreografimedaljer och en mängd andra medaljer av mer intern karaktär. Medaljutdelning sker på Corpsaftnarna som är festliga sociala tillställningar med mat och dans. Generellt brukar det bli tre sådana under året.

Medlemsnummer[redigera | redigera wikitext]

Varje invald medlem får ett nummer som utskrivs med korsförtecken. 1 innehas av grundaren Lennart Lyngå och medlemsantalet är t.o.m. verksamhetsåret 2015-16 uppe i 492. Baletten är den enda sektionen som har egna nummer utöver sina medlemsnummer. Dessa föregås av -förtecken och delas ut efter medverkan på minst en spelning.

Tarmen[redigera | redigera wikitext]

Bleckhornen disponerar klubblokalen Tarmen med lokaler för styrelse, social samvaro, samlingar och möten. Den ursprungliga Tarmen låg i AF-borgens källare men 1993 flyttades hela organisationen till källaren i Palais d'Ask och våren 2009 företogs en ny flytt upp till AF-borgens fjärde våning. Denna lokal blev dock inte långvarig utan våren 2012 flyttade Bleckhornen in i nuvarande lokal på S:t Annegatan 4.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

 • 1961 - EP - Patricia
 • 1964 - EP - Fjång
 • 1966 - LP - Jubelfjång
 • 1974 - LP - Julbord med slipsfjång
 • 1981 - LP - 25-årsjubileum
 • 1989 - LP och MC - På trekvart
 • 1995 - CD - Unplugged
 • 2001 - CD - Mitt i pick
 • 2009 - CD - Det Prickiga Albumet

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Studentlund. ”Bleckhornen”. http://studentlund.se/bleckhornen/. 
 2. ^ Dep. of Cell and Organism Biology. ”The seal of Lund University”. http://www.cob.lu.se/bilder/seal.html. 
 3. ^ Fehrman, Carl (1993). Lärdomens Lund. Lund University Press. sid. 366 
 4. ^ AF. ”Lista över erkända föreningar”. Arkiverad från originalet den 17 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150217170524/http://af.lu.se/verksamhet/erkanda-studentforeningar/lista-over-foreningar/. 


AMC Bleckhornens diskografi
Utgivet material
Studioalbum 7
EP-skivor 2


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

'