Lundaekonomerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
LundaEkonomerna
                   
LärosäteEkonomihögskolan - Lunds universitet
OrtLund, Sverige
KårordförandeMatilda Eklund
Bildad1995
OrganisationerLunds universitets studentkårer
Webbplatswww.lundaekonomerna.se

LundaEkonomerna är en av nio studentkårer vid Lunds universitet som arbetar med utbildningsbevakning vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, integrerar studenterna med näringslivet och skapar ett socialt sammanhang för sina medlemmar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under många år hade diskussionerna pågått om att slå ihop de likartade ekonomföreningarna (Efsil och Flie) och Ekonomstudierådet vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet,. År efter år gjordes stolta planer upp men av olika anledningar föll de alltid ihop.

1994 segrade emellertid beslutsamheten. Runt om i landet fanns en tendens att skapa starkare intressesfärer för ekonomer och kårobligatoriet var på väg att avskaffas.

Efsils ordförande Lennart Svanberg hade en storebror som tidigare varit ordförande för studierådet och under 1993 hade Flie under ledning av Henrik Zadig och Efsil under ledning av Per Leander gjort en avsiktsförklaring om att gå ihop 1994.

Tidigt i januari 1994 skapades en plan, vilken skulle resultera i en sammanslagen och gemensam förening för alla ekonomer som eventuellt skulle kunna få kårstatus.

I övergripande ordalag var alla LundaEkonomer överens om nödvändigheten av att kunna agera tillsammans men i dagliga livet kom frågor om utskottsval och ordnar att skapa starka konflikter. Flies styrelse under ledning av ordförande Marie Landegård och Efsils motsvarighet under ledning av Lennart Svanberg, höll dock tillsammans stenhårt ihop planen. Detta resulterade i att man med stort buller och bång kunde officiellt presentera sammanslagningen vid en stor fest för Sveriges alla ekonomer strax innan jul 1994.

Lars Isaksson blev vald till LundaEkonomernas första ordförande och handledde arbetet under våren 1995, så att den officiella kårstatusen kunde skapas. LundaEkonomernas historia är inte så lång, men EFSIL (Ekonomiska Fakultetens Studenter i Lund) grundades redan 1961 och växte sig starka under hela perioden fram till att de och FLIE gick ihop och blev LundaEkonomerna. FLIE är internationella ekonomernas förening. Några av de utskott som LundaEkonomerna har idag är skapade under EFSIL:s tid. Ett av dem är eee som grundades tidigt 80-tal och fortfarande arrangeras i februari varje år. Nådiga Lundtans föregångare Mammon var EFSIL:s medlemstidning.

Styrelsen för läsåret 2019/2020[redigera | redigera wikitext]

  • Ordförande: Matilda Eklund
  • Vice Ordförande: Molly Backman
  • Kommunikatör: Joel Andersson Eneberg
  • Näringslivsansvarig: Hanna Elmteg
  • Skattmästare: Anton Alm
  • Ansvarig för interna relationer: Adrian Schmidt
  • Internationellt ansvarig: Harmke Lüken
  • Socialt ansvarig: Kasper Simonsson
  • Utbildningsansvarig: Carl Ericson
  • Säljansvarig: John Söderberg