Kristianstads nation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kristianstads nation
Kristianstads nation.jpg
     
Latinskt namn Natio Christianstadensis
Tidigast omnämnd 1890
Inspektor Jan Eric Larsson
Antal medlemmar 1050
Adress Tornavägen 7
223 63 Lund
Webbplats http://www.krnation.se
Lunds Universitets sigill litet.gif
Studentnationer vid
Lunds universitet
Östgöta · Västgöta · Smålands · Lunds · Malmö · Helsingborgs-Landskrona · Sydskånska · Kristianstads · Blekingska · Göteborgs · Hallands · Kalmar · Wermlands

Kristianstads nation är en av 13 studentnationer vid Lunds universitet. Nationen är som en av tolv nationer medlem i Studentlund-samarbetet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Studenter från Kristianstad och Göingebygden var länge medlemmar i Skånska nationen, men denna delades 1889 i Lunds, Malmö, Helsingborg-Landskronas, Ystads (numera Sydskånska) och Kristianstads nationer. Det ursprungliga upptagningsområdet för Kristianstads nation utgörs av Kristianstads, Hässleholms, Osby, Östra Göinge, Bromölla, Höörs och Hörby kommuner[1], men idag är den geografiska uppdelningen mellan nationerna till stora delar upphävd.

Nationshus[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1957 har Kristianstads nation sitt eget nationshus kallat Snapphanegården på Tornavägen 7. Huset karaktäriseras av de ljusblå balkongerna med vita prickar, men även av volleybollplanen samt poolen på framsidans innergård.

Verksamheten[redigera | redigera wikitext]

Det dagliga arbetet på nationen utförs av dess kuratel, som till sin hjälp har ett sextiotal ideellt arbetande förmän och ett stort antal aktiva. Mer långsiktigt arbete och större beslut görs av seniorskollegium och inspektor. Seniorskollegium, kuratel och förmän väljs av nationsmötet där alla medlemmar får deltaga.[1] Kristianstads nation har under en normal vecka verksamheter på onsdagar (lunch och pub), fredagar (sittning och klubb) och söndagar (café). Nationen har sedan 1985 ett spex som heter Krischanstaspääxet. Nationens tidning heter Tuppluren.

Snapphanefesten[redigera | redigera wikitext]

Kristianstads nations årliga stora bal heter Snapphanefesten; där hålls nationens ordenskapitel. Nationens ordensfärger är blått, gult och rött hämtades från Kristianstads stads- och länsvapen.[2] Ordensvapnet är H. M:t Ursnapphanen hållande ett snapplåsgevär. Årligen sedan 1926, på ordenskapitlet, väntas Hans Majestät Ursnapphanen, ”konung av Kristianstad, hertig av Villands, Östra och Västra Göinge samt Gärds och Frosta härader” infinna sig. Hittills har man dock väntat förgäves.

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande inspektor är Jan Eric Larsson, professor i informationsteknologi vid Lunds universitet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Kristianstads nation. ”Stadgar”. http://krischan.se/nationen/stadgar. Läst 18 juni 2012. 
  2. ^ Kristianstads nation. ”Snapphaneorden”. http://krischan.se/snapphanefesten/snapphaneorden. Läst 18 juni 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]