Hoppa till innehållet

Age of Empires II: The Age of Kings

Från Wikipedia
Version från den 25 december 2017 kl. 00.44 av Robosk (Diskussion | Bidrag)
Age of Empires II: The Age of Kings
Age of Empires 2 Logo.svg
Spelets logotyp
Information
År1999
UtvecklareEnsemble studios
UtgivareMicrosoft Game Studios (Windows, Mac)
Konami (PS2)
GenreRealtidsstrategi
Antal spelareSingleplayer, Multiplayer
FormatMicrosoft Windows, Mac OS, Playstation 2
SpelmotorGenie Engine
MedieformatCD-ROM, DVD
Arbetslag
ProducentKaren Sparks, Sandy Petersen, Bruce Shelley
SpeldesignBruce Shelley
MusikKevin McMullan
ProgrammeringAngelo Laudon
Spelserie
SpelserieAge of Empires
FöregångareAge of Empires
ExpansionerThe Conquerors
The Forgotten
The African Kingdoms
Rise of the Rajas
UppföljareAge of Empires III
Utmärkelser
D.I.C.E. Award för årets strategispel (1999)
Distribution
Australien(PC) 16 november 1999
Europa(PC) 27 september 1999
(PS2) 14 februari 2002
Japan(PS2) 2 november 2001
USA(PC) 16 oktober 1999
Åldersrekommendation
ESRBT

Age of Empires II: The Age of Kings är ett amerikanskt realtidsstrategispel från 1999 utvecklat av Ensemble studios för Microsoft som stod för distributionen. Det är det andra spelet i spelserien Age of Empires som släpptes för Microsoft Windows och Mac OS. Spelet baserar sig på orden "Rome has fallen, world is up for new grabs". Det utspelar sig alltså under medeltiden, ca 400 till 1500. En expansion, The Conquerors, släpptes 2000. En version för PlayStation 2 släpptes 2001 av Konami och en spinoff till Nintendo DS under namnet Age of Empires: The Age of Kings utvecklat av Backbone Entertainment 2006.

The Age of Kings utspelar sig i medeltiden och innehåller 13 spelbara civilisationer. Spelaren ska besegra sina fiender genom samla in resurser, skapa byggnader och arméer. Det finns fem historiskt baserade kampanjer, där spelaren med olika villkor för varje uppdrag ska klara sig igenom. Det finns ytterligare tre spellägen som stöds för singleplayer och multiplayer. Kartorna på vilka man spelar är verklighetstrogna avbildningar av geografiska miljöer, såsom Skandinavien, Centralamerika, Japan/Korea, Egeiska havet, Brittiska öarna och Iberiska halvön.

Trots att användningen av samma spelmotor och liknande programkod som det föregående spelet, Age of Empires, så tog utvecklingen av The Age of Kings ett år längre än väntat, vilket tvingade Ensemble Studios att släppa Age of Empires: The Rise of Rome 1998 istället. Designutvecklarna hade betydande problem som de ville lösa.

Mottagandet av The Age of Kings var mycket positivt. De nya betydande funktionerna hyllades, liksom förbättringar i spelupplevelsen. Vissa granskare var dock kritiska då de tyckte att The Age of Kings var alltför lik sin föregångare, Age of Empires. Tre månader efter dess släppande hade två miljoner exemplar av Age of Kings levererats och den toppade spelförsäljningslistorna i sju länder. Spelet har vunnit flera utmärkelser och anses idag vara en klassiker i sitt slag då den har haft en betydande inverkan på de andra efterkommande spelen inom samma genre. Både den ursprungliga Age of Empires II: The Age of Kings och expansionen släpptes senare som Gold Edition.

Under april 2013 släpptes Age of Empires II: HD EditionSteam som digital nedladdning för Microsoft Windows. HD Edition innehåller både det ursprungliga spelet och expansionen The Conquerors, samt uppdaterad högupplöst grafik. Den 16 augusti 2013 meddelade Microsoft att en ny expansion, The Forgotten skulle släppas för första gången på nästan 13 år och enbart exklusivt för HD Edition, vilket så skedde.[1] Sedan dess har ytterligare två expansioner tillkommit: The African Kingdoms och Rise of the Rajas som släpptes den 5 november 2015 respektive 19 december 2016, båda enbart för HD Edition.

Spelet

The Age of Kings handlar om att bygga byggnader, samla resurser, skapa arméer (med hjälp av enheter) och slutligen slå ut motståndaren genom att döda och förstöra dennes enheter och byggnader. Spelaren erövrar områden samtidigt som den avancerar i en av de 13 civilisationerna genom fyra Ages (svenska: Åldrar) som är följande, Dark Age (Den mörka tiden), Feudal Age (Feodalism), Castle Age (Högmedeltiden) och Imperial Age (Renässansen).[2] Avancering till en ny age låser upp nya enheter, byggnadsstrukturer och tekniker, men spelaren måste först bygga några specifika byggnader från sin nuvarande age och betala en summa av resurser (oftast mat och guld).[3]

De civila enheterna som kallas villagers (byinvånare) används för att samla in resurser och de kan antingen vara man eller kvinna (kön påverkar inte deras förmåga). Resurser kan användas för att skapa andra enheter, bygga byggnader och utveckla tekniker, exempelvis för att öka attackskadan hos en specifik enhet. I spelet finns fyra typer av resurser: mat, trä, guld och sten. Mat erhålls genom jakt på djur, insamling av bär, slaktning av boskap, jordbruk, kustfiske och fiske från båt. Trä samlas in genom att hugga ner träd. Guld erhålls genom guldgruvor, handel eller insamling av reliker i ett kloster och sten samlas in från stengruvor. Byinvånare behöver depåbyggnader som kan vara Town Center (en sorts centrumbyggnad för byinvånare), mining camp (gruva), mill (kvarn) och lumber camp (sågverk) för att kunna lagra sina insamlade resurser.[4] Varje civilisation kan köpa vissa tekniker för att öka hastigheten vid insamling av resurser. Spelaren kan konstruera en marknad för att kunna sälja trä, sten och mat för guld. Sedan kan spelaren använda guld för att köpa andra resurser. Marknadspriserna fluktuerar efter varje transaktion.[5] Dessutom kan marknader och hamnar generera guld genom att handelsvagnar och handelsbåtar besöker utländska marknader och hamnar. När de återvänder till spelarens marknad eller hamn adderas en summa guld till spelarens resurslager. Mängden guld är relaterad till avståndet mellan marknaderna (ju längre avstånd, ju mer guld) och det måste vara en utländsk marknad (alltså en annan spelares civilisations marknad). Det är möjligt att skicka handelsvagnar och handelsbåtar till fienders marknader eller hamnar, men dessa riskeras då att bli attackerad och förstörda från spelfiendens enheter. Spelaren behöver inte hålla igång denna handel manuellt, utan det räcker med att spelaren ger endast ett kommando till handelsvagnen eller handelsbåten om vilken marknad eller hamn denne ska besöka, och efter det fortsätter handeln automatiskt tills spelaren väljer att avbryta denna procedur.

Det finns fem kampanjer i The Age of Kings som innehåller historiskt baserade scenarier, såsom Genghis Khans invasion av Eurasien, Barbarossas korståg och Saladins försvar av det heliga landet. I kampanjerna Joan of Arc och William Wallace kan spelaren styra sina enheter baserad på sin namne. I de andra kampanjerna tar spelaren order från en vägledande ande som är representativ för arméns befälhavare.[6]

Ytterligare spellägen finns tillgängliga för spelaren i The Age of Kings.[7] Ett läge som kallas random map (slumpmässig karta) genererar en karta från en av fler kartor som finns tillgängliga. Spelaren börjar då i dark age med en town center, tre byinvånare (det kan variera lite beroende på civilisation) och en scout (spanare) som enhet. Spelet kan vinnas genom att slå ut fiendens militära enheter, genom att bygga en speciell byggnad som kallas Wonder (denna wonder måste bevaras under en viss tid) eller genom att samla in alla reliker som finns på kartan under en viss tid. Deathmatchläget (Dödsmatch) tillåter spelarna att börja med ett stort lager av resurser och fokusen ligger mycket på militär dominans. Medan i regicide mode (kungamordläget) får varje spelare en kung bland sina enheter, där spelaren vinner genom att döda alla de andra kungarna.

Lista på samtliga uppdrag/scenarier under respektive kampanj.

  • Genghis Khans: Berättar skildringar kring den mongoliska befolkningen om att skapa det största landväldet i historien.
    1. Crucible
    2. A Life of Revenge
    3. Into China
    4. The Horde Rides West
    5. The Promise
    6. Pax Mongolia

Enheter och civilisationer

Varje spelare har en gräns på hur många enheter som denne kan ha (en enhetsgräns).[5] Enhetsgränsen varierar mellan 75[8]-200 med intervaller på 25,[9] vilket är baserad på antal hus, slott och town centers. The Age of Kings har infört två nya viktiga funktioner för spelaren: med hjälp av en knapp kan man se vilka byinvånare som är sysslolösa och därmed ge dem uppgifter för att tillföra nytta och en annan knapp som ringer på en klocka, det ger kommandot till alla byinvånare att gå in i närmsta town center, slott eller torn för att skydda sig mot eventuella hot. Dessa tre byggnader ökar skyddet och kan slå till mycket hårdare (då de kan skjuta pilar) när byinvånare eller andra enheter befinner sig inom byggnaden.

Spelet har också fem typer av militära enheter, vilket är infanteri, bågskyttar, kavalleri, belägringsvapen och marina enheter. Vissa typer av infanteri, bågskyttar och kavalleri har särskilt försvar mot andra typer av enheter. Alla dessa typer av enheter har sina för- och nackdelar. T.ex. infanteri har större attackförmåga mot byggnader men är svag mot kavalleri, dock finns det undantag, såsom Spearmen och Pikemen vilket båda tillhör infanteri men har just särskilt försvar och attack mot kavalleri.[10] Varje civilisation har en eller två unika enheter som är exklusiv för just denna civilisation. T.ex. har Britons (britter) tillgång till Longbowmen, en bågskyttare med utökad räckvidd. Dessa unika enheter är allmänt kraftfulla, men har ändå någon sorts svaghet. Monk (munk) är en speciell typ av enhet som har förmågan att omvandla fiendens enheter till spelarens egen civilisation och även läka skadade enheter. Munkar kan också användas för att samla in reliker vilket genererar guld då dem är placerade i kloster. Ju fler reliker som finns i ett kloster, ju snabbare genereras guld in till resurslagret. Att samla in alla reliker på en karta är en metod för att vinna under spelläget random map om det spelas med standardinställningar.[11] När spelaren har alla reliker i sina kloster kommer en timer att visas för alla spelare. Om inte en motståndare förstör ett kloster som innehåller en relik inom timerns förlopp, så vinner spelaren.

Spelaren kan välja att spela som en av de 13 civilisationerna, vilket är uppdelat i fyra arkitektoniska byggnadsstilar. Dessa är västeuropeiska, östeuropeiska, mellanöstiska och östasiatiska stilar som gör att byggnader får sitt speciella utseende.[12] Civilisationerna har olika styrkor och svagheter med avseende på ekonomi (resurshantering), teknik och strid och dessutom har alla tillgång till en mycket kraftfull unique unit (unik enhet).[13][14] En annan unik variation som varje civilisation har, är en kort ljudläte som varje enhet ger ifrån sig när de väljs eller instrueras att utföra en uppgift. Detta ljudläte är alltid på det språket som tillhör den aktuella civilisationen.

Lista på de 13 civilisationer:

Byggnader

Byggnaderna i The Age of Kings är uppdelade i ekonomiska[15] och militäriska byggnadskategorier.[16] Byggnader kan utveckla tekniker och utföra uppgraderingar som ökar resursinsamlingen och effektiviserar de olika enheterna.[15]

Den viktigaste ekonomiska byggnaden är town center vilket där byinvånare skapas och där alla typer av resurser kan lagras. Även vissa tekniker kan utvecklas och för att uppgradera sig till nästa age så gör man det i just en town center. Town Center kan också avfyra pilar på fiender som befinner sig inom räckhåll, men det förutsätter att byinvånare eller bågskyttare är inom byggnaden.[17] Andra ekonomiska byggnader som finns är lagerbyggnader där resurser kan skapas, t.ex. bondgårdar och hamnar (hamnar kan också skapa marina enheter). Sedan kan vanliga hus byggas för att öka enhetsgränsen.[18]

Inom de militära byggnaderna finns Barracks (kasern), Archery Range (byggnad där bågskyttare skapas), Stable (stall) och Castle (slott). Sedan finns det defensiva byggnader som murar och torn.[19] Militära byggnader kan också utveckla tekniker för att förbättra egenskaperna hos de militära enheterna, t.ex. öka deras styrka och försvarskapacitet.[16] Slott är en militär byggnad som kan skapa Trebuchet (blida) och även de unika enheterna för den aktuella civilisationen. Slott kan också skjuta eldpilar på fiender som befinner sig inom räckhåll. Skulle enheter befinna sig inom slottet så kan den skjuta fler pilar.[20] Slott kan bara byggas om spelaren har nått castle age, men med en viss spelinställning kan spelarna få ett redan färdigbyggt slott i så tidigt skede som dark age.[21]

Multiplayer

The Age of Kings stödjer multiplayer, vilket möjliggör spelare att spela över Internet eller LAN. Upp till åtta spelare kan delta i ett spel, där de alla olika spellägena finns tillgängliga. MSN Gaming Zone stödde spelet till att tjänsten avslutades den 19 juni 2006.

Praktiska förbättringar gentemot Age of Empires

  • Byinvånare börjar arbeta med det arbete som tillkommer byggnaden som de byggt.
  • Möjligheten att sammankalla byinvånare i town centern vid fientlig attack.
  • Sätta in enheter i militära byggnader samt town centern.
  • Att ge byinvånare fler åkrar i beredskap vid uttorkning.
  • Militära enheter får kommandon i form av patrullering, förföljning, stå vakt och så vidare.
  • Multipla militära enheter kan formeras i fyra olika formationer.
  • Enhetsgränsens max är nu 200 enheter.

Uppföljare

Den första expansionen som kom ut heter The Conquerors och släpptes 24 augusti år 2000. Den innehåller ett stort antal nya spelfunktioner, bland annat fem nya civilisationer. Två av dessa är Aztecs (Azteker) och Mayans (Mayariket) som representerar den nya världen och dess nya arkitektoniska byggnadsstil. Andra nya civilisationer är Spanish (Spanjorer), Huns (Hunner) och Koreans (Koreaner). Totalt finns det fyra nya kampanjer i denna expansion, där tre av dem har liknande koncept som de i The Age of Kings. Den fjärde kampanjen Battles of the Conquerors, innehåller flera orelaterade strider/scenarier, t.ex. Hastings och Agincourt. Sedan finns också elva nya enheter, tolv nya hjältar, 26 nya tekniker och tio nya låtar.

Age of Mythology släpptes 2002, där den bröt sig loss från den historiska trenden och istället fokuseras det spelet mer på den grekiska, egyptiska och nordiska mytologin. Den delar många spelelement med The Age of Kings och anses mer som en spinoff i Age of Empires-serien.[22]

Den tredje stora spelet i serien är Age of Empires III som släpptes 2005. Spelet gestaltar den europeiska koloniseringen av Amerika. Bortsett från en viktig funktion, Home City (Hemstad), så är speldesignen mycket lik sin föregångare.[23]

Under 2012 släpptes ett gratisspel inom serien med titeln Age of Empires Online. Spelet var gratis att spela, men använde sig av en modell där spelarna betalade för att få tillgång till mer innehåll.[24] Sedan 1 juli 2014 har spelet lagts ner och är inte längre tillgängligt.[25]

I april 2013 kom expansionspaketet Age of Empires II: HD Edition och under augusti samma år släpptes expansionen The Forgotten. Den baseras på den icke-officiella expansionen The Forgotten Empires som gjordes av fan. Den utvecklades av Forgotten Empires och SkyBox Labs.[1]

En ytterligare expansion tillkännagavs den 9 april 2015 och som släpptes senare samma år.[26][27] Den här gången ligger fokusen på afrikanska civilisationer, vilket man hör på titeln The African Kingdoms.[28] Expansionen släpptes den 5 november och enbart för Steamanvändare med HD Edition.

En fjärde expansion för HD Edition släpptes den 19 december 2016 vid titel Rise of the Rajas.

Se även

Referenser

  1. ^ [a b] ”Announcing Age of Empires II HD – The Forgotten”. Announcing Age of Empires II HD – The Forgotten. Steam. 16 augusti, 2013. http://steamcommunity.com/app/221380/discussions/1/864976115141842643/. Läst 16 augusti 2024. 
  2. ^ Colayco, Bob (16 oktober, 1999). ”Age of Empires 2: Designer Diary”. Age of Empires 2: Designer Diary. FiringSquad. http://www.firingsquad.com/games/aoe2diary/. Läst 28 september 2024. 
  3. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 31.
  4. ^ Chin, Elliott. ”Overview of Resources”. Overview of Resources. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2009-03-10. https://web.archive.org/web/20090310031400/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p4_02.html. Läst 18 september 2024. 
  5. ^ [a b] Bates, Jason; Butts, Steve (14 maj, 1999). ”Age of Empires II: The Age of Kings Preview”. Age of Empires II: The Age of Kings Preview. IGN. http://pc.ign.com/articles/131/131531p1.html. Läst 28 september 2024. 
  6. ^ Chin, Elliott. ”Campaign Walk-throughs”. Campaign Walk-throughs. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2008-12-05. https://web.archive.org/web/20081205163050/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p6_01.html. Läst 18 september 2024. 
  7. ^ Chin, Elliott. ”The First Age, and How to Get Started”. The First Age, and How to Get Started. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2007-07-04. https://web.archive.org/web/20070704045233/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p4_01.html. Läst 18 september 2024. 
  8. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 28
  9. ^ Wadleigh, Matt (17 juni, 2003). ”Age of Empires 2: The Age of Kings”. Age of Empires 2: The Age of Kings. ThunderboltGames.com. http://www.thunderboltgames.com/reviews/article/age-of-empires-2-the-age-of-kings-review-for-pc.html. 
  10. ^ Chin, Elliott. ”Infantry”. Infantry. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2007-05-25. https://web.archive.org/web/20070525180027/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p3_02.html. Läst 18 september 2024. 
  11. ^ Chin, Elliott. ”Monks”. Monks. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2007-10-07. https://web.archive.org/web/20071007175909/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p3_18.html. Läst 3 oktober, 2008. 
  12. ^ ”Age of Kings – Buildings”. PlanetAgeofEmpires. GameSpy. Arkiverad från originalet den 2008-09-20. https://web.archive.org/web/20080920050959/http://planetageofempires.gamespy.com/View.php?view=GameInfo.Detail&id=79&game=4. 
  13. ^ Kasavin, Greg (12 oktober, 1999). ”Age of Empires: The Age of Kings for PC review”. Age of Empires: The Age of Kings for PC review. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2008-12-10. https://web.archive.org/web/20081210211023/http://www.gamespot.com/pc/strategy/ageofempires2theaok/review.html. Läst 18 september 2024. 
  14. ^ Chin, Elliott. ”Unique Units”. Unique Units. GameSpot. Arkiverad från originalet den 2008-12-12. https://web.archive.org/web/20081212012749/http://www.gamespot.com/gamespot/guides/aoe2_gg/p3_11.html. Läst 18 september 2024. 
  15. ^ [a b] Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 48.
  16. ^ [a b] Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 54.
  17. ^ ”Age of Empires 2: Age of Kings Prima FastTrack Guide”. Age of Empires 2: Age of Kings Prima FastTrack Guide. IGN. http://guidesarchive.ign.com/guides/11531/pg1.html. Läst 28 september 2024. 
  18. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 48–53.
  19. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 54–58.
  20. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 55.
  21. ^ Game Reference – Age of Empires II: The Age of Kings, Microsoft Corporation, sid. 13.
  22. ^ Greg Kasavin (2 november, 2002). ”Age of Mythology review”. Age of Mythology review. GameSpot. Arkiverad från originalet den 10 oktober, 2008. https://web.archive.org/web/20081010180320/http://www.gamespot.com/pc/strategy/ageofmythology/review.html. Läst 3 oktober, 2008. 
  23. ^ Joe Dodson. ”Age of Empires III — PC Review”. Age of Empires III — PC Review. Game Revolution. http://www.gamerevolution.com/review/pc/age_of_empires_3. Läst 3 oktober, 2008. 
  24. ^ Frequently Asked Questions | Age of Empires Online
  25. ^ Age of Empires blog Arkiverad 18 september 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  26. ^ ”Age of Empires 2 Gets a New Expansion”. Age of Empires 2 Gets a New Expansion. Gamespot. 9 april, 2015. http://www.gamespot.com/articles/16-year-old-age-of-empires-ii-gets-a-new-expansion/1100-6426523/. Läst 15 april 2024. 
  27. ^ ”Age of Empires II: HD Edition – Patch 3.9 and the Path Forward”. Age of Empires Blog. Microsoft. 8 april, 2015. Arkiverad från originalet den 2015-08-17. https://web.archive.org/web/20150817033336/http://www.ageofempires.com/blog/?p=1942. Läst 9 april 2024. 
  28. ^ Age of Empires II HD – Dev Blog #1 – New Civilizations" (17 april, 2015). ForgottenEmpires.net. Hämtad 10 oktober, 2015.

Externa länkar