Aktivt kol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aktivt kol som pulver och solid form.

Aktivt kol är amorft kol som har finfördelats till ett fint pulver,[1] så att kolets specifika yta blir mycket stor. Icke-polära ämnen som kommer i kontakt med kolet bildar tillsammans med det olika föreningar, beroende på vilket ämnet är. Aktivt kol kan därför användas för att förena polära vätskor och gaser med andra ämnen.

Olika typer av aktivt kol används i köksfläktar, andningsfilter, akvariefilter och för att få de rätta luktämnena vid öltillverkning. Aktivt kol används medicinskt bland annat vid akut diarré och i stor mängd som första hjälp efter förtäring av vissa typers giftiga ämnen (inte till exempel syror, baser, alkohol, bensin eller metaller).

Anledningen till att aktivt kol är effektivt i till exempel skyddsmasker är att pulverkornen inte har jämn yta, utan är stora och tätt packade (1000 m²/g). I hålen fångas större delen av gifterna upp och luften blir andningsbar.

Aktivt kol kan tillverkas genom pyrolys eller andra kemiska reaktioner, utifrån kolhaltiga material från växt- eller djurriket. Genom att variera tillverkningsförhållandena med till exempel ångbehandling kan kolytan ges olika kemiska egenskaper och därmed skiftande separationsegenskaper.

Vegetabiliskt kol används bland annat som svart färgämne (E-nummer E 153).[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/aktivt-kol - Nationalencyklopedin på nätet - http://www.ne.se - läst datum: 16oct 2013
  2. ^ E-nummernyckeln