Asterix i Belgien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Asterix i Belgien
Originaltitel Astérix chez les Belges
Serie Asterix
Upphovsmän
Manusförfattare René Goscinny
Tecknare Albert Uderzo
Originalpublicering
Publikationsdatum 1979
Språk Franska
Översättning
Datum 1979
Kronologi
Föregångare Obelix & Co
Uppföljare Det stora bygrälet

Asterix i Belgien (franska: Astérix chez les Belges) publicerades ursprungligen 1979 och är det 24:e seriealbumet om Asterix av René Goscinny och Albert Uderzo. Det var det sista albumet med Goscinny som manusförfattare innan denne avled. Manusförfattarens död markeras i serien av att det börjar regna från den punkt i tecknandet då Goscinny dött.[källa behövs]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Julius Caesar anser att belgierna är det tuffaste folket i Gallien (på den här tiden var Belgien en del av Gallien (Frankrike)). Hövdingen Majestix i Asterix by får höra detta och blir rasande. Han, Asterix, Obelix och Idefix åker till Belgien för att bevisa att de är de tuffaste av Galliens folk. Men hövdingen i Belgien håller inte med och bestämmer att de ska hålla en tävling för att avgöra vilken av de två byarna som är tuffast, och Julius Caesar ska vara domare.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Dupondtarna, de inkompetenta detektiverna från Tintins äventyr, dyker upp som gästspelare. De finns med på ett par serierutor i albumet, på sidan 31, där de deklarerar att Julius Cesar kommit till Belgien.
  • Manneken Pis gästspelar också i en sekvens.
  • I Belgien äter man pommes frites, men potatisen kom i verkligheten till Europa långt senare, efter det att Columbus upptäckte Amerika. Det är således en av alla anakronismer som förekommer i Asterix-äventyren. På franska språket kan "pommes" betyda både potatis och äpple.
  • Piraterna introducerar musslan i den belgiska kokkonsten. Musslor och pommes frites (moules frites) är idag en vanlig belgisk rätt.