Asterix 12 stordåd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Asterix 12 stordåd
(Les Douze travaux d'Astérix)
Genreaction
familjefilm
fantasy
komedi
äventyr
RegissörRené Goscinny
Henri Gruel
Albert Uderzo
Pierre Watrin
ProducentGeorges Dargaud
René Goscinny
Albert Uderzo
ManusRené Goscinny
Pierre Tchernia
Albert Uderzo
OriginalmusikGérard Calvi
KlippningRené Chaussy
Isabel García de Herreros
Minouche Gauzins
Michèle Neny
ProduktionsbolagDargaud Films
Les Productions René Goscinny
Studios Idefix
Premiär12 mars 1976[a]
Speltid82 minuter
Australien: 85 minuter
LandFrankrike, Storbritannien
Språkfranska (dubbad till ett antal språk)
IMDb SFDb

Asterix 12 stordåd (originaltitel: Les Douze travaux d'Astérix) är en fransk tecknad långfilm från 1976. Filmen var en originalhistoria baserades på serien om Asterix, med manus och regi av (bland andra) René Goscinny och Albert Uderzo. [2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 50 år före Kristus och romarna sprider sitt imperium över Gallien, men det finns fortfarande en liten självständig by omringad av romerska läger.

Hemligheten till att byn lyckas förbli självständig är druiden Miraculix trolldryck som gör att byborna som dricker av trolldrycken blir omänskligt starka så att de lyckas klara av Julius Caesars trupper. Romarnas försök efter försök att erövra byn gör så att de framställs som åtlöjen. De lyckas inte hitta någon lämpligare förklaring än att de slåss emot gudar.

Julius Caesar hör detta men kan inte riktigt tro på dem. Därför erbjuder Julius Caesar 12 prov till gallerna, liknande de 12 prov som guden Hercules (i den svenska översättningen namngiven som Herkules) var tvungen att utföra. Om det skulle vara så att gallerna klarar av alla prov så är de gudar, och gudar slåss man inte mot, men om de skulle misslyckas med ett enda prov så blir de slavar under Rom.

Byns hövding Majestix antar utmaningen. Sedan är det upp till Asterix och Obelix, byns bästa krigare, att försöka kamma hem segern åt Majestix och de andra byborna.

Stordåden[redigera | redigera wikitext]

De båda gallerna Asterix och Obelix ska utföra Caesars tolv prov under överinseende av den av Caesar utsedde domaren Caius Pupus. Proven är i tur och ordning:[3]

Herakles i brottningskamp med jätten Antaios, att jämföra med de båda gallernas kamp mot den något mindre germanen Cylindric.
 1. Löpning mot greken Merinos, olympisk mästare från Marathon – Asterix genomför provet
 2. Spjutkastning i kamp mot persern Kermes, världens främste i grenen – Obelix
 3. Kamp ("brottning") mot germanen Cylindric – Asterix och Obelix
 4. Ta sig över en sjö och klara sig förbi prästinnorna på Vällustens ö – Asterix och Obelix
 5. Utstå den outhärdliga blicken från Iris, trollkarlen från Egypten – Asterix
 6. Äta den måltid som den belgiske köksmästaren Mannekenpix bjuder på – Obelix
 7. Gå in i vilddjurets håla (och komma ut levande därifrån) – Asterix och Obelix
 8. Skaffa passersedel A 38 från Dårskapens Hus – Asterix och Obelix
 9. Ta sig över avgrunden på den osynliga linan (och undvika att bli uppäten av Caesars krokodiler, givna till honom som gåva av drottning Cleopatra) – Asterix och Obelix
 10. Klättra upp för traktens högsta berg och lösa gåtan som "Den Vördnadsvärde"[b] presenterar – Asterix
 11. Sova en natt på slätten med de romerska vålnaderna – Asterix och Obelix
 12. Överleva spelen på Circus Maximus – Asterix och Obelix – samt de andra byborna i den galliska byn

Produktion och distribution[redigera | redigera wikitext]

Filmen blev den animerade Asterix-film som nått störst framgång.[4]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Filmen distribuerades internationellt på bio, VHS och DVD i ett antal olika länder och språk. Den svenska översättningen av filmen gjordes av Lasse Swärd; han hantrade även bearbetning och regi av de svenska röstskådespelarna i den svenska dubben, där filmens repliker talades in av följande röstskådespelare:[5]

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs samma år även ut i bokform, i en illustrerad version med teckningar av Albert Uderzo.[4] Boken publicerades på svenska av Hemmets Journal AB under den något modifierade titeln Asterix' tolv stordåd,[3] ett häftat albumformat något större än förlagets seriealbum med Asterix.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Premiär i Västtyskland; biopremiären i en mängd andra länder – inklusive i Frankrike – skedde under hösten samma år.[1]
 2. ^ Jämför "Fader Fouras" i Fångarna på fortet

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”The Twelve Tasks of Asterix (1976) – Release Details” (på engelska). IMDbPro. http://www.imdb.com/title/tt0072901/combined. Läst 29 juli 2017. 
 2. ^ ”The Twelve Tasks of Asterix (1976) – Overview” (på engelska). IMDbPro. https://pro-labs.imdb.com/title/tt0072901/. Läst 29 juli 2017. 
 3. ^ [a b] Goscinny, René; Uderzo Albert, Emond Ingrid 1925- (1976). Asterix' tolv stordåd. 10, Den vördnadsvärde på toppen : 10:e stordådet. Malmö: Hemmets journal. ISBN 91-7300-320-4 
 4. ^ [a b] ”Les albums de films – Les 12 travaux d'Astérix” (på franska). asterix.com. Arkiverad från originalet den 24 juli 2017. https://web.archive.org/web/20170724021234/http://www.asterix.com/la-collection/les-albums-de-films/les-douze-travaux-d-asterix.html. Läst 29 juli 2017. 
 5. ^ ”ASTERIX 12 STORDÅD”. dubbninhshemsidan.se. http://www.dubbningshemsidan.se/credits/asterix12stordad/. Läst 29 juli 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]