Baisaki

Från Wikipedia
Baisaki
Birthplace of Khalsa.jpg
Anandpur Sahib. Punjab, Indien. Platsen där Khalsa föddes.
TypSikhisk högtid, skördefest och punjabiskt nyår (flera religioner).
Datum13 april, första dagen av baisakh
Geografi och firareSikher över hela världen; Punjab, Indien
Period100-talet– (kristen påsk)
AnledningBörjan av skördesäsongen, nyår i Punjab och födelsen av Khalsa
TraditionerBöner, processioner, parader, hissandet av flaggan Nishan Sahib
Andra namnVaisakhi, Vasakhi

Baisaki (punjabi: ਵਿਸਾਖੀ, visākhī), även stavat Baisakhi och Vaisakhi, är en högtid som firas den 13 april i den indisk-pakistanska regionen Punjab vid skördesäsongens början. Det punjabiska nyåret infaller samma datum. Det är också den dag som Khalsa etablerades av den tionde Guru, Guru Gobind Singh Ji (1 Vaisakh 1699) år 1699. Män och kvinnor tillgavs med efternamn Singh och Kaur för att skapa jämlikhet och gemenskap bland sikher. Singh betyder Lejon och Kaur betyder Prinsessa. Takht (Gurdwara) Keshgarh Sahib i Anandpur Sahib är den heliga plats dit många sikher vallfärdar.

Datum och traditioner[redigera | redigera wikitext]

Firandet representerar den 21 mars men firas den 13 april på grund av förändringar av kalendern.[1]

Högtiden är särskilt viktig bland sikher, i och med att den sammanfaller med Khalsa, även kallat Khalsa Sirjana Divas [2] och infaller under första dagen i månaden vaisakh vilket är den andra månaden i Nanakshahi-kalendern.

Baisaki infaller den 13 april, förutom var 36:e år då det firas den 14 april, vilket markerar början på solkalendern Nanakshahi som används över stora delar av den indiska halvön och är viktig för hinduer.

Högtiden sammanfaller också med andra firanden vid den första dagen i vaisakh (13 april), i vissa regioner av den indiska subkontinenten, såsom Pohela Boishakh (det bengaliska nyåret), Bohag Bihu i Assam eller Puthandu och det tamilska nyåret.

Punjab[redigera | redigera wikitext]

Skördefest[redigera | redigera wikitext]

Förbereder åkermarken för veteodling inför firandet av Baisaki

.

Bhangra-dans i Punjab

.

Vaisakhi är en punjabisk skördefest som firas allmänt i Punjab.[3] Dagen fungerar även som en tacksägelsedag för bönder, som då tackar gud för den rika skörden och ber om framtida välstånd.

Aawat pauni[redigera | redigera wikitext]

En sed som hänger samman med skörd är Aawat pauni, där folk samlas för att skörda vetet tillsammans. Man spelar på trummor medan arbetet pågår. Vid dagens slut sjunger man dohay till trummornas musik.[4]

Ett exempel på en punjabisk doha (kuplett) är:

Kothey ute kothrhi, ute nar sukave kes
kite yaar dikhai de gya badal ke bharava, gabhrua oh bhes

Bhangra[redigera | redigera wikitext]

Vid skördefesten förekommer också folkdansen bhangra.

Punjabiskt nyår[redigera | redigera wikitext]

Enligt den punjabiska kalendern är baisaki också lika med det punjabiska nyåret. [5] Hinduer använder också den punjabiska kalendern som sin religiösa kalender.

Punjab, Pakistan[redigera | redigera wikitext]

Baisaki uppmärksammas som en skördefest i pakistanska Punjab och är det lokala nyår oberoende av livsåskådning.[6] Basarer anordnas under baisaki på många platser, inklusive Lahore.[7]

Punjab, Indien[redigera | redigera wikitext]

Basarer anordnas på många håll i indiska Punjab för att uppmärksamma det nya året och skördesäsongen.


Khalsa Sirjana Divas[redigera | redigera wikitext]

Betydelse bland sikher[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Khalsa
En avbild av Guru Gobind Singh som inviger de första fem medlemmarna av Khalsa

.

Baisaki, även kallat khalsa sirjana divas, är en av de tre högtider som pekats ut av Guru Amar Das att firas av sikherna (de andra två är Maghi och Diwali.[8]

Högtiden är av stor betydelse för sikherna, eftersom under baisaki (den 13 april) år 1699 förklarade den tionde sikhiske gurun Guru Gobind Singh grunden i Panth Khalsa. Det är också en högtid för de som accepterat de fem K:na.

I sitt firande deltar sikherna ofta i Gurdwara före gryningen med blommor och offergåvor i händerna. Processioner genom städerna är också vanliga.

Firande[redigera | redigera wikitext]

Trots att sikhernas nyår officiellt firas vid den första dagen av Nanakshahi-kalenderns månad chait, anses firandet av baisaki som nyåret inom khalsa, i och med dess grundande detta datum[9] med en tideräkning som börjar år 1699 e.Kr.

Punjab (Indien)[redigera | redigera wikitext]

Det största firandet sker vid Talwandi Sabo där Guru Gobind Singh höll till under nio månader och färdigställde det bearbetade samlingsverket av Guru Granth Sahib,[10] och med gurdwara i Anandpur Sahib, platsen för khalsas grundande, samt vid Gyllene templet i Amritsar.

Punjab (Pakistan)[redigera | redigera wikitext]

Baisaki firas även av sikherna i Pakistan, med festligheter i Panja Sahib-komplexet i Hasan Abdal, en mängd gurdwara i Nankana Sahib, och på flera historiska platser i Lahore.[11] Det anses kulturellt och traditionellt som en betydelsefull punjabisk högtid, med tusentals sikhiska pilgrimer som söker sig från hela världen för att uppmärksamma dagen vid de för sikherna heliga platserna Nankana Sahib och Hasan Abdal.[12]

I USA, Kanada, och Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Parad under baisaki i Surrey, British Columbia, Kanada.
Baisaki i Handsworth.

I USA anordnas vanligtvis en parad för att uppmärksamma baisaki. På Manhattan [13] utövar man så kallat Seva (osjälviskt tjänande) genom att till exempel dela ut gratis mat, och hjälpa till att göra annat arbete som behöver utföras. I Los Angeles, Kalifornien, där sikhernas mikrosamhälle utgörs av många gurdwara[14], hålls en hel dags program av Kirtan (andlig musik) som avslutas med en parad. De lokala sikherna i Vancouver, Abbotsford och Surrey, British Columbia i Kanada anordnar årligen sitt firande av baisaki[15] med paraden nagar kirtan. Paraden i Surrey hade 200 000 deltagare år 2014.[16]

I Storbritannien finns många sikher, med ursprung från den indiska subkontinenten, Östafrika[17] och Afghanistan. De största grupperna av sikher i Storbritannien finns i West Midlands (särskilt Birmingham, Wolverhampton) och London.[18] Nagar kirtan i Southall hålls på söndagen en eller två veckor före baisaki. Birminghams nagar kirtan anordnas i slutet av april i samarbete med Birminghams kommunfullmäktige,[19] och är ett arrangemang som varje år lockar tusentals besökare. Det börjar med två separata nagar kirtan som utgår från gurdwara inne i staden och kulminerar i baisaki-mela (slags festival) i Handsworth Park.[20]

I Malaysia[redigera | redigera wikitext]

En orkester vid baisaki-firandet i Kuala Lumpur (2013).

Sikherna utgör en minoritet i Malaysia, och därför är baisaki inte en officiell helgdag. Malaysias premiärminister Najib Razak har gett klartecken att från och med 2013 låta alla regeringsanställda sikher få en dag ledigt för att fira baisaki, som ett steg i regeringens arbete för ökad integration bland landets olika etniska och religiösa grupper.[21] "Öppet hus-firande" av baisaki anordnas över landet under dagen, eller vid närmsta helg.

Stavning av baisaki på punjabi[redigera | redigera wikitext]

Standardstavningen av högtiden på punjabi är vaisakhi, med ett "V", inte "B" . ਵੈਸਾਖੁ ਸੁਹਾਵਾ ਤਾਂ ਲਗੈ ਜਾ ਸੰਤੁ ਭੇਟੈ ਹਰਿ ਸੋਇ ॥੩॥ Vaisaakh Suhaavaa Thaan Lagai Jaa Santh Bhaettai Har Soe ||3|| (Ank/Page: 134 SGGS)[22]

Dock byter man på flera dialekter ut "V"-ljudet mot ett "B" (i dialekterna Doabi och Malwi).[23] Därför används olika stavning beroende på vilken dialekt den som skriver har.

Mesha Sankranti-festivalen[redigera | redigera wikitext]

Floden Ganges vid Hardwar, Uttarakhand

Första dagen på månaden vaisakh firas också Mesha Sankranti, vilket utmärker solens nyår.[24] Det firas av hinduerna med att ta ett dopp i heliga floder.[25] Många hinduer reser till Haridwar för att bada i Ganges under Mesha Sankranti, som också kallas för Vaisakha Sankranti.[26] I Himachal Pradesh, dyrkas den hinduiska gudinnan Jwalamukhi på denna dag.

I andra delar av den indiska subkontinenten[redigera | redigera wikitext]

Den första dagen av vaisakh markerar solens nyår[27] men räknas inte som ett nyår i Indien utan endast i vissa andra regioner. Baisaki sammanfaller med solens nyårsdag bland många andra folks firande i Tamil Nadu, Brahmaputradalen, Kerala, Odisha, Västbengalen, the Kumaon-divisionen i regionen Uttarakhand och Mithila i delstaten Bihar (där solguden Surya firas).[27] Det firas även utanför Indiens gränser i Nepal och Sri Lanka.

Baisaki sammanfaller nästan med Vishus firande, som firas i Kerala dagen efter baisaki. I firandet ingår fyrverkerier, att man köper nya kläder och visuella arrangemang som kallas Vishu Kani. Dessa består av blommor, fröer, frukt, tyg, guld, och pengar och beskådas under morgonen för att ge ett år av välgång. Ett annat firande som nästan krockar med baisaki är Bohag Bihu, som firas i Assam dagen efter baisaki där invånarna bjuder till storslagna fester med musik och dans.

Namn på högtider i olika områden[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas namn på olika lokala nyårsfiranden:

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Journal of the Asiatic Society of Bengal, Volume 3 (1869) Asiatic Society [1]
 2. ^ I. J. Singh. Sikhs Today: Ideas & Opinions
 3. ^ Bakshi,S. R. Sharma, Sita Ram (1998) Parkash Singh Badal: Chief Minister of Punjab [2]
 4. ^ Dr Singh, Sadhu (2010) Punjabi Boli Di Virasat.Chetna Prakashan. ISBN 817883618-1
 5. ^ Brown, Alan (1986) Festivals in World Religions
 6. ^ Rajput, A.B. (1977) Social Customs and Practices in Pakistan
 7. ^ Ahmad, Aziz-Ud-Din 21.02.2015 Pakistan Today. Cultural decline in Lahore.
 8. ^ Glimpses of Sikhism By Major Nahar Singh Jawandha
 9. ^ Cath Senker (2007) My Sikh Year
 10. ^ Tribune News service (14 april 2009). ”Vaisakhi celebrated with fervour, gaiety”. The Tribune, Chandigarh. Läst 11 april 2016. 
 11. ^ Muhammad Najeeb Hasan Abdal (12 april 2008). ”Sikh throng Pakistan shrine for Vaisakhi”. Thaindian News. www.thaindian.com. http://www.thaindian.com/newsportal/world-news/sikhs-throng-pakistan-shrine-for-baisakhi_10037124.html. Läst 11 april 2016. 
 12. ^ Ary News 17 april 2015 Sikh pligrims gather in Pakistan for Vaisakhi festival [3]
 13. ^ ”Annual NYC Sikh Day Parade”. www.nycsikhdayparade.com. 30 april 2024. Arkiverad från originalet den 22 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120322192021/http://www.nycsikhdayparade.com/. Läst 11 april 2016. 
 14. ^ http://www.gururamdasashram.org/baisakhi
 15. ^ Global News 12 April 2015 Vaisakhi celebrated at parade in south Vancouver [4]
 16. ^ VancouverDesi.com 14 april 2015: What you need to know about the Vaisakhi parade [5]
 17. ^ S. K. Rait (2005) Sikh Women in England: Their Religious and Cultural Beliefs and Social Practices [6]
 18. ^ Amarjeet Singh (2014) Indian Diaspora: Voices of Grandparents and Grandparenting [7]
 19. ^ http://www.birmingham.gov.uk/vaisakhi
 20. ^ ”Thousands join Sikh Vaisakhi celebrations in Birmingham”. BBC News. 22 april 2012. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-birmingham-17805970. Läst 12 april 2016. 
 21. ^ ”Sikh civil servants get Vaisakhi holiday”. The Star Online. 8 maj 2012. Arkiverad från originalet den 16 juli 2012. https://web.archive.org/web/20120716065604/http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2012%2F5%2F8%2Fnation%2F11249703&sec=nation. Läst 12 april 2016. 
 22. ^ Srigranth.org
 23. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304123940/http://punjabrevenue.nic.in/gaz_gdr5.htm. Läst 26 november 2014. 
 24. ^ S. Balachandra Rao. Indian Astronomy: An Introduction
 25. ^ James G. Lochtefeld. The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: A-M
 26. ^ The Tribune 15 April 2015 Mesh Sankranti: Pilgrims take dip in Ganga
 27. ^ [a b] ”BBC - Religion: Hinduism - Vaisakhi”. BBC. http://www.bbc.co.uk/religion/religions/hinduism/holydays/vaisakhi.shtml. Läst 13 april 2016.