Öreskoga

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Beckaskolan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Öreskoga
Första framträdandeBerts dagbok
Berts ytterligare betraktelser (första gången namnet nämns)
UniversumBert
LandSverige
RegionSvealand
SkapareAnders Jacobsson och Sören Olsson
Årsta centrum i södra Stockholm, här 2007, fick 1994 agera ett torg i Öreskoga då Bert sändes som TV-serie, medan scenerna vid de ljusblå höghusen spelades in i Hagalund i Solna.

Öreskoga är en fiktiv ort i Sverige, i vilken den största delen av Bert-serien utspelar sig. Bert Ljung bor i denna ort, på Klosterstigen 18. I böckerna bor Berts familj i ett trevåningshus med sex lägenheter, medan han i TV-serien bor i ett höghus. Namnet Öreskoga är en kombination av Sören Olssons hemstad Örebro och Anders Jacobssons hemstad Karlskoga. Öreskoga är beläget någonstans i närheten av Karlskoga eller Örebro.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Vid Öreskoga finns en sjö som heter Nöckeln, där Bert och gänget brukar bada om sommaren. På omslaget till boken Bert och badbrudarna syns Bert simma i Nöckeln. Öreskoga har också en stadspark, där Bert och Nadja träffas under gamla eken i slutet av Berts dagbok, och dit Bert och Emilia går tillsammans på sommaren i Berts bravader.

I TV-serien visas torget ofta som samlingsplats för de lokala alkoholisterna.

Politik och samhälle[redigera | redigera wikitext]

Det nämns inte vilken kommun Öreskoga ingår i, men i Berts vidare betraktelser och Berts bravader nämns en kommunalnämndsordförande vid namn "Svante Brylén". I Berts bryderier nämns en tidning som heter Öreskogas Allehanda.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

Beckaskolan[redigera | redigera wikitext]

Beckaskolan är en 1-9-skola där Bert går med sina klasskompisar. I den tecknade serien syns ofta ett skolhus på Beckaskolan som går i en vinkelhake. I TV-serien från 1994 syns mellanstadiet och högstadiet. Någon "lustigkurre" har varit framme och klottrat "bögstadium" på skolporten.

I böckerna har klass 6A, där Bert går, 15 elever. Klass 6 från Östbergsskolan, med 14 elever, införlivas med Berts klass inför 7:an (Berts vidare betraktelser). Klassen går under benämningen 7-9 A.

I Berts bekymmer utses skolan till "Sveriges i särklass mest mögelangripna skola".

Lärare[redigera | redigera wikitext]

Blåsjöskolan[redigera | redigera wikitext]

Blösjöskolan är en mellanstadieskola där Gabriella går, belägen några kilometer från Berts hem. I Berts bekännelser tar sig Bert, som då går i 8:an, dit på moped för att träffa Gabriella som där går i 6:an. Han utger sig för att vara vikarie. I 7:an byter hon till Beckaskolan (Berts bekymmer).

Jungbergska skolan[redigera | redigera wikitext]

Jungbergska skolan är en 1-6-skola där Nadja går. I Berts första betraktelser utspelar sig bland annat där ett diskotek på skolan. I TV-serien utspelar sig en violinkonsert på skolan.

I 7:an byter Nadja till Beckaskolan (Berts vidare betraktelser).

Österbergsskolan[redigera | redigera wikitext]

På Österbergsskolan går de elever vars klass införlivas i Berts klass i samband med att de börjar 7:an (Berts vidare betraktelser).

Sport[redigera | redigera wikitext]

I Öreskoga finns sportklubben Öreskoga-Kamraternas Idrottsförening, namnet första gången nämnt i Bert och brorsorna, där Bert spelar fotboll, namnet nämns bland annat i Bert och brorsorna. Pojklaget leds av en fotbollstränare som heter Gordon. I Berts vidare betraktelser möter man "Böljas BK". I Berts bravader värvar Åke 9-åriga Charlie till 14-årslaget, som fortfarande i Berts bekännelser uppges spela i laget som 10-åring. I Berts bekännelser beskrivs hur laget under föregående år i en viktig regionalturnering slogs med publiken i första matchen, och stängdes av flera månader. Åke blev då arg och snodde domarkläder från ett omklädningsrum och dömde en flickmatch, men efter rugbyregler innan han åkte på en blåtira i pausen.

I Öreskoga finns också Öreskoga ishockeyklubb, som Åke beskyller för rasism då de inte rör den "svarta pucken" i Berts ytterligare betraktelser[1] (vilket är första gången som ortnamnet nämns), i Berts bryderier möter de bland annat Bollehult.

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

Om höstarna arrangeras en marknadsdag med tivoli och ponnyridning, som heter Höstskojet, vilket skildras i Berts bekymmer.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jacobsson, Olsson, Anders, Sören. ”Torsdag 9 november”. Berts vidare betraktelser. Bert. Stockholm. sid. 142. ”Öreskoga ishockeyklubb är rasister. De rör aldrig den svarta pucken” 
  2. ^ Jacobsson, Olsson, Anders, Sören. ”Ett höstskoj”. Berts bekymmer. Bert. Stockholm. sid. 132. ”Det andra är Höstskojet.”