Bikavér

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vin

Dégustation d'un vin rouge.jpg
Denna artikel är en del av
serien om vin:
Produktion
Vin · Vinrankor · Vingård · Terroir · Ekfatslagring · Ädelröta
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner
Vin efter druvsorter
Rött vin · Vitt vin · Rosévin
Vinsorter
Starkvin · Naturvin
Dessertvin · Mousserande vin
Vinho verde · Isvin
Kultur
Dekantering · Sommelier · Vinskänk · Vinprovning · Sabrering · Skål
En flaska Egri Bikavér

Bikavér, tjurblod, är ett rött vin från Eger eller Szekszárd i Ungern.

Vinproduktionen[redigera | redigera wikitext]

Bikavér produceras alltid som en cuvée av minst tre olika röda druvsorter. Under kommunisttiden tilläts endast vindistriktet Eger att använda namnet trots att beteckningen historiskt kan knytas längre tillbaka till Szekszárd. Under denna tid präglades Tjurblodet av ett allt större fokus på massproduktion, vilket ledde till en kvalitetsnedgång. Efter murens fall har vinodlarna kämpat för att åter ge Tjurblodet sin gamla status. En åtgärd för detta var att införa en särskild kategori Bikavér-Superieur för de bästa vinerna som ska uppfylla särskilda kvalitetskrav samt där druvorna kommer från de bästa lägena.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1552 kunde Egers 2 000 tappra magyarerkrigare under ledning av befälhavaren István Dobó förtjänstfullt stå emot den 100 000 man starka turkiska armén, anförd av den legendariske osmanen Ali Pascha.

Försvararna hällde i sig stora mängder vin för att stärka sig till kropp och själ och turkarna flydde i panik när de såg fiendens väldiga, rödvinsfläckiga skägg. Med den styrka de har, måste de ha druckit tjurblod, trodde turkarna.