Blekinge tekniska högskola

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Blekinge Tekniska Högskola)
Hoppa till: navigering, sök
Blekinge tekniska högskola (BTH)
Engelskt namn Blekinge Institute of Technology
Motto In real life
Grundad 1 juli 1989
Ägandeform Statlig
Rektor Anders Hederstierna
Plats Karlskrona och Karlshamn, Sverige
Antal studerande 3 200 HST (2016)
Antal doktorander 100 (2016)
Medlemskap SUHF, EUA, SEFI
Webbplats www.bth.se

Blekinge tekniska högskola (BTH), är en av Sveriges tydligaste profilerade högskolan, där tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt står i fokus. BTH bedriver utbildningen och forskningen på hög internationell nivå där teknik och IT integreras med andra ämnen såsom fysisk planering, industriell ekonomi, design samt hälsa och vård. BTH har ett nätverk med mer än 90 universitet över hela världen.

BTH blev rankad nummer ett i landet på grundutbildning i teknik i Uranks rankning (2014). BTH är dessutom bland de främsta i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling. Inom system- och programvaruteknik rankas BTH sexa i världen och nummer ett i EU, enligt Journal of Systems och Software. BTH bedöms även vara bäst i Sverige och på tredje plats i Europa inom hållbar utveckling, enligt en rapport från Alliance for Global Sustainability.

Högskolans utbildning och forskning bedrivs på två orter: Karlskrona och Karlshamn i Blekinge. Vid lärosätet finns drygt 7 200 registrerade studenter, vilket omräknat i helårsstudenter blir cirka 3 200, samt 440 anställda (2016). Rektor för BTH är Anders Hederstierna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Campus Gräsvik sett från Långö.

Högskolan har verksamhet på följande platser i Blekinge:

  • Campus Gräsvik i Karlskrona, från 1989. Campus Gräsvik är BTH:s huvudcampus.
  • Campus Karlshamn, från hösten 2000.

Tidigare hade man verksamhet även i:

  • Soft Center i Ronneby, från 1989 till 2010.

Under sommaren 2010 överfördes verksamheten i Ronneby till Karlskrona.

Högskolan ingick under åren 2006–2008 i en strategisk allians med Växjö universitet och Högskolan i Kalmar under det gemensamma namnet Akademi sydost. Högskolestyrelsen beslutade dock 15 februari 2008 att inte ingå i den fusion som de andra två parterna gick in i 1 januari 2010 då man bildade Linnéuniversitetet.

BTH är medlem i SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, EUA, European University Association, SEFI, Société Européenne pour la Formation des Ingénieurs och NORDTEK

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

BTH är ett forskande lärosäte där forskning är tillämpad, det vill säga den som söker en ny kunskap med en bestämd tillämplig i sikte. Forskningen sker i samverkan med näringsliv och samhälle och alltid med ett tydligt fokus - att forskningsresultatet ska bidra till lösningar på samhällets utmaningar.

Forskningen vid BTH bedrivs vid två fakulteter och sker inom områdena teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi, design samt hälsa och vård. BTH har, trots sin relativa litenhet, en stor andel forskning. Idag utgör forskning och forskarutbildning en tredjedel av BTHs andelen planeras att öka.

BTH erbjuder utbildningar inom många olika områden:

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

BTH på Sociala Medier[redigera | redigera wikitext]

Facebook

Instagram

Youtube

Twitter

Studentföreningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]