Högskolan i Skövde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Högskolan i Skövde
Engelska: The University of Skövde
MottoYou create reality
Grundat1977
ÄgandeformStatlig myndighet
RektorLars Niklasson
Studerande4030 (2015)[1]
Doktorander68 (2015)[1]
SäteSkövde, Sverige
MedlemskapSUHF
Webbplatswww.his.se

Högskolan i Skövde (HiS) är en svensk statlig högskola i Skövde. Den har 7.361 registrerade studenter (2017) och 540 helårsanställda (2017). Den studentkår som är knuten till lärosätet är Studentkåren i Skövde.

Högskolan ligger samlad i centrala Skövde på ett Campus i direkt närhet till resecentrum, kårhuset och de flesta studentbostäder som till exempel Skrapan.

Institutioner[redigera | redigera wikitext]

  • Institutionen för hälsovetenskaper
  • Institutionen för handel och företagande
  • Institutionen för biovetenskap
  • Institutionen för ingenjörsvetenskap
  • Institutionen för informationsteknologi

Högskolan i Skövde erbjuder 51 grundutbildningsprogram, 10 magisterprogram, 3 specialistprogram för sjuksköterskor, 311 fristående kurser, och 2 basårsprogram.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Högskolans huvudbyggnad.
Huvudentré.
Hus E (vänster) och G (höger) på högskolans campus.

Högskolan i Skövde grundades efter ett riksdagsbeslut 1977.[3] Beslutet innebar att en interimstyrelse skulle bildas för högskoleutbildning i Skövde. Styrelsens uppgift var att på eget ansvar bedriva högskoleutbildningen i Skövde och tilldelades för detta en egen budget. Samtidigt skulle grunden för högskoleverksamhet läggas. Under högskolans första år fanns det ca 300 platser för helårsstudier.

I början av 1980-talet utökades den tidigare ekonomiprofilen som högskolan haft med områdena teknik och datavetenskap. I detta skede började nuvarande Högskolan i Skövde ta form. Den 1 juli 1983 fick verksamheten sin officiella högskolestatus samtidigt som Lars-Erik Johansson utnämndes till Högskolans förste rektor. Samma år hade högskolan cirka 600 platser för helårsstudier. Högskolan var från början belägen i före detta kaserner, som hade tillhört armén. Dessa behövdes modernisera och anpassas för högskolans behov innan de kunde användas. Under 1990-talet fortsatte högskolan att utvidga sina utbildningsområden. Skolan låg i nyligen renoverande lokaler, som tidigare tillhört Trängregementet T2. Nya lokaler byggdes i form av Hus E, Biblioteket och Hus D för att möta högskolans snabba expansion.

År 1999 integrerades den tidigare Hälsohögskolan Väst i Skövde med Högskolan i Skövde och på så sätt utökades skolan med ytterligare ett utbildningsområde. Samma år stod Hus G färdigt som än idag är högskolans största byggnad. I samband med upprättande av Hus G färdigställdes även Kampanilen som en klockstapel centralt placerad på campusområdet. År 2001 tillträdde Leif Larsson som rektor. Den avgående rektorn Lars-Erik Johansson hade då varit rektor sedan skolan fått högskolestatus 18 år tidigare. Vid denna tid hade högskolan cirka 4.000 platser för helårsstudier och cirka 400 anställda lärare och administrativ personal. Åren 2003 och 2004 genomfördes en omfattande omorganisation, varvid nio institutioner ändrades till tre temainstitutioner. Idag används fortfarande de gamla lokalerna men nu är största delen av högskolan belägen i moderna lokaler som ligger strax intill Västra stambanan, nära centrum, till exempel Portalen.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

1983-2001 Lars-Erik Johansson
2001-2010 Leif Larsson
2010-2016 Sigbritt Karlsson
2017- Lars Niklasson

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Europamästare i entreprenörskap[redigera | redigera wikitext]

Skövde kommun är Europamästare i entreprenörskap. Kommunen har tilldelats European Enterprise Awards 2009 för att i samarbete med Gothia Science Park och Högskolan i Skövde ha byggt upp en miljö som stödjer utveckling av nya innovationer och nya tillväxtföretag.[4]

SFS Studentstad 08/09[redigera | redigera wikitext]

Högskolan i Skövde har fått utmärkelsen SFS Studentstad 08/09. Motiveringen lyder "För sina tydliga visioner med studenten i fokus tillsammans med en stark entusiasm tilldelas Skövde utmärkelsen SFS studentstad 2008/09." (SFS står för Sveriges förenade studentkårer.)

Studentinflytande[redigera | redigera wikitext]

Studentkåren i Skövde har sedan 1983 bedrivit utbildningsbevakning och arbetat för ett rikt socialt vid för studenterna vid Högskolan i Skövde. Numera bedriver Studentkåren i Skövde utbildningsbevakning, arbetar för en bra studiemiljö samt för bra koppling mellan studenter och arbetsliv. Studentkåren jobbar även för att det ska finnas ett bra socialt liv för studenter utanför studierna. Studentkåren arrangerar bland annat den årliga arbetsmarknadsmässan Framtid och driver Kårhuset Boulogner och den verksamhet som finns där.

Personer som studerat här[redigera | redigera wikitext]

Se även: Personer verksamma vid Högskolan i Skövde

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.his.se/Global/Omoss/Arsredovisning_2015.pdf Arkiverad 6 augusti 2016 hämtat från the Wayback Machine. Årsredovisning 2015 - Högskolan i Skövde]
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 3 januari 2017. https://web.archive.org/web/20170103170538/http://www.his.se/en/about-us/Facts-and-figures/facts/. Läst 3 januari 2017. 
  3. ^ http://archive.his.se/english/university/history/index.html
  4. ^ ”Europamästare i entreprenörskap”. Arkiverad från originalet den 12 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100812002155/http://www.his.se/nyheter/gothia-science-park-bast-i-europa/. Läst 9 maj 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]