Blodpudding

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blodpudding.
Stekt blodpudding serverad med kokt potatis, lingonsylt och färsk gurka.

Blodpudding är en maträtt som tillreds av bland annat svinblod, mjölk, rågmjöl, späcktärningar, öl eller svagdricka och sirap, och kryddas med bland annat lök, kryddpeppar och mejram. Den exakta sammansättningen varierar mycket från recept till recept och mellan olika geografiska områden. Smeten hälls i formar som sätts i ugn i ett vattenbad. Idag tillverkas det mesta av all blodpudding industriellt.

När blodpuddingen ska ätas brukar den skäras i skivor som steks i smör, eller kokas i mjölk, och sedan serveras med lingonsylt. Bredvid blodpuddingen kan ibland synas knaperstekt bacon, potatisplättar, pölsa, kokt potatis, vitkål eller annat, beroende på landsända och lokal tradition.

Blodkorv är en rätt med liknande ingredienser, liksom blodplättar.

Annan blodmat[redigera | redigera wikitext]

I Skåne är blodkorv den vanligare formen av blodmat (förr även svartsoppa), medan paltbröd och blodpalt förekommer i norra Sverige. I Österbotten förekommer varken blodpudding eller blodkorv, men väl blodplättar och blodbröd. Andra motsvarigheter till blodpudding och blodkorv är den finländska svartkorven tillverkad i Tammerfors och den i Storbritannien och på Irland vanligt förekommande black pudding. Till tysk svartsoppa används gåsblod och andra gåsdelar.

Blodbröd, som i viss mån liknar paltbröd, kokas till blodbrödssoppa tillsammans med bitar av korv eller fläsk, potatis och kryddor. Blodbrödet kan också kokas mjukt och serveras med vitsås (béchamelsås) och stekt rimmat sidfläsk.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]