Borsjtj

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Borsjtj med gräddfil och kött.
Borsjtj.

Borsjtj (ryska och ukrainska: борщ, polska: barszcz, litauiska: barščiai, rumänska: borș) är en soppa som oftast görs på rödbetor, vilket ger den en karakteristisk röd färg. Borsjtj förknippas ofta med Östeuropa och det finns flera lokala varianter i de olika länderna, som till exempel ukrainsk, rysk, polsk, litauisk. Ursprunget för borsjtj är dock i det som idag är Ukraina.[1]

Borsjtj blev känt i övriga Europa efter ryska revolutionen då ryska emigranter spred maträtten.[2]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Beroende på vilket land soppan tillagas i, har den ofta olika ingredienser förutom rödbeta, till exempel potatis, morot, tomat, svamp och kött. En typisk rysk borsjtj innehåller rödbetor, kött, vitkål och ibland även potatis och/eller gul lök. Borsjtj serveras vanligen varm, men kall förekommer, och ofta tillsammans med vispad grädde eller smetana.

Vegetarisk borsjtj görs ofta i Polen, där den kallas barszcz och serveras med uszka (degknyten), champinjoner och surkål. Det finns även varianter där borsjtj serveras med fisk[2].

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet borsjtj kommer från ukrainskans ord för björnloka då det var den ursprungliga huvudingrediensen i maträtten.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Definition of Borsch on Encyclopedia Britannica
  2. ^ [a b c] ”borsjtj”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/borsjtj. Läst 21 februari 2017.