Rödhalsad snäppa

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Calidris ruficollis)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rödhalsad snäppa
Status i världen: Nära hotad[1]
Calidris ruficollis - Marion Bay.jpg
Adult rödhalsad snäppa i vinterdräkt.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteCalidris
ArtC. ruficollis
Vetenskapligt namn
§ Calidris ruficollis
AuktorPallas, 1776
Utbredning
Red-necked Stint.jpg
Synonymer
 • Erolia ruficollis
 • Ereunetes ruficollis
 • Pisobia ruficollis
 • Trynga ruficollis
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rödhalsad snäppa[2] (Calidris ruficollis) är en liten vadare som häckar i nordöstra Asien.[3]

Utseende, fältkännetecken och läte[redigera | redigera wikitext]

Adult i häckningsdräkt.

Denna fågel är, med sin längd på 13–16 centimeter och vingspann på 29–33 centimeter en av de allra minsta vadarna och påminner morfologiskt om småsnäppan. Dess ringa storlek, korta mörka näbb, mörka ben och snabba rörelser gör att den bara kan misstas för någon av de andra mycket små Calidris-vadarna med mörka ben. Den kan särskiljas från tundrasnäppa och sandsnäppa i alla fjäderdräkter på sin kombination av kort näbb, avsaknad av simhud mellan "tårna" och sin subtilt längre handpenneprojektion (handpennornas utsträckning när vingen är sluten) som gör att vingen är lite längre än stjärten när fågeln står på marken. I förhållande till småsnäppa har den en något tjockare näbb, något kortare ben och en något mer långsmal kropp.

Huvudet och den övre delen av bröstet hos den adulta fågeln i häckningsdräkt är rödbrunt, där övre delen av bröstet är ofläckat och hjässan streckad. Den nedre delen av bröstet har ett ganska tydligt pilspetsfläckat parti mot vit botten. Manteln och övre vingtäckare är orange- till valnötsfärgade med svarta fjädercentra. Tertialerna är ljusare med gråbrunt centra, till skillnad från småsnäppa som har svart centra. På ryggen har den ett vitt V. När den är nyruggad döljs ofta mycket av det orangefärgade av den fräscha fjäderdräktens vita bräm. I vinterdräkt har den en ljust grå ovansida där med ett mörkt tunt streck i centrum av fjädrarna. Ett grått fjäderparti som sträcker sig fram på bröstsidan men lämnar främre bröstet vitt. I juvenil dräkt är den svårare att arta då den i utseende påminner mycket om smäsnäppa, sandsnäppa och tundrasnäppa. Dess flyktläte är ett ljust strävt quit, churiit, chrit-chrit eller chreek.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Om vintern samlas rödhalsad snäppa ofta i stora blandflockar. Här en "ren" vinterflock med rödhalsad snäppa.

Den rödhalsade snäppan är en långflyttare som häckar utmed kusten av centrala och östra Sibirien, från Tajmyrhalvön och Lenas delta till Tjuktjerhalvön och Korjakien. Det förekommer också att den häckar i västra Alaska. Den har sina vinterkvarter i Sydostasien och Australasien, så långt söderut som Tasmanien och Nya Zeeland. Under flytten är den mycket vanlig utefter kusterna av Ryssland, Korea, Kina, Japan och Taiwan. Arten förekommer ofta i västra Alaska, ibland även på andra platser i Amerika samt vid ett flertal tillfällen i Afrika. Den observeras sällsynt i Västeuropa med tretton fynd i Sverige, det senaste i december 2016 på vid Saltör i Stora Hult.

Utbredningsområde
Röd streckad linje = Uppskattat utbredningsområde
Grönt = Häckningsområde
Blått = Vinterkvarter

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Rödhalsad snäppa beskrevs första gången taxonomiskt 1776 av Pallas som Trynga ruficollis. Den har tidigare behandlats som en underart till småsnäppa (Calidris minuta). Sentida genetiska studier visar att artens närmaste släkting är skedsnäppan (C. pygmeus).[4] Rödhalsad snäppa är monotypisk, det vill säga att den inte delas upp i några underarter.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Video av rödhalsad snäppa. Scarborough, sydöstra Queensland, Australien.

Den rödhalsade snäppan bildar i sina vinterkvarter stora blandflockar med andra mindre Calidris-vadare som spetsstjärtad snäppa och spovsnäppa. Häckningsbiotopen är torr tundra men de födosöker i våta gräsmarker och i mjuk lera. Vintertid och under flytten uppehåller de sig mest på flodbädder, och våtmarker, både vid kusten och i inlandet. De lever främst av insekter och andra mindre ryggradslösa djur och de lokaliserar sitt byte med synen. Dess bo är en uppskrapad grop direkt på marken. De lägger vanligtvis fyra ägg som ruvas av båda föräldrarna i 20-22 dagar. De lägger bara en kull per häckningssäsong.

Status[redigera | redigera wikitext]

Rödhalsad snäppa är den vanligaste Calidris-vadaren i nordöstra Asien. Den har ett globalt utbredningsområde på 100,000-1,000,000 km² och världspopulationen uppskattas till 315,000 individer. Den minskar dock kraftigt. Den kategoriseras därför som nära hotad (LC) av IUCN.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] BirdLife International 2015 Calidris ruficollis Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 6 mars 2016.
 2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
 3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
 4. ^ Gibson, R. (2010), “Phylogenetic Relationships among the Scolopaci (Aves: Charadriiformes): Implications for the Study of Behavioural Evolution”, M.Sc. thesis, University of Toronto.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • Mark Brazil (2009) Birds of East Asia, Helm Field Guide, A&C Black Publishers, London, sid:188-189, ISBN 978-0-7136-7040-0
 • Svensson, Lars; Peter J. Grant (1999). Margareta Söderberg. red. Fågelguiden. illustrationer av Killian Mullarney, Dan Zetterström. Stockholm: Albert Bonniers Förlag. sid. 154-155. ISBN 91-0-056976-3 
 • Lars Larsson (2001) Birds of the World, cd-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]