Bouvier des ardennes

Från Wikipedia
Bouvier des ardennes
Rasgrupp (FCI)Grupp 1, sektion 2
Boskapshundar (utom sennenhundar)
Rasgrupp (SKK)Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar
UrsprungslandBelgien Belgien
RasklubbSvenska Bouvierklubben
SpecialklubbSvenska Brukshundklubben
RasstandardFCI 171 (doc) (engelska)
Vikt
Hund28–35 kg
Tik22–28 kg
Mankhöjd
Hund56–62 cm
Tik52–56 cm

Bouvier des ardennes är en hundras med ursprung i Ardennerna i Belgien, där dess traditionella användningsområde var som boskapshund. Rasen formades av det kärva klimatet och fattiga förhållanden till att bli en hårdför och tålig hund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1913 skrevs den första rasstandarden. Rasen erkändes av den belgiska kennelklubben 1923 och av den internationella hundorganisationen FCI 1963. Under andra världskriget drabbades Ardennerna hårt, så också bouvier des ardennes. Efter kriget minskade antalet jordbruk som höll nötboskap och rasen blev alltmer sällsynt. 1985 upptäcktes av en tillfällighet ett litet antal bouvier des ardennes som fanns kvar i Ardennerna och ett rekonstruktionsarbete inleddes. 1996 fann man några ytterligare hundar med dokumenterad härstamning tillbaka till 1930-talet i norra Belgien och som fortfarande användes som vallhundar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Bouvier des ardennes är en orädd, livlig, energisk och uthållig hund som använts till den krävande uppgiften att valla svin. Under 1800-talet började de användas som viltspårhundar för ledhundsjakthjort och vildsvin. Den är reserverad mot främlingar men tillgiven mot sin familj. För att få högre utmärkelser på hundutställning måste den ha meriter från motsvarande bruksprov.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den är en stickelhårig muskulös hund som kan beskrivas som ett mellanting mellan bouvier des flandres och laekenois-typen av belgisk vallhund. I hemlandet kuperas svansen traditionellt, men den finns även med naturlig stubbsvans.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]