Caymanöarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Caymanöarna
Flagga Statsvapen
Valspråk”He hath founded it upon the seas”
Nationalsång: God Save the Queen
Huvudstad
(och största stad)
George Town
Officiellt språk engelska
Statsskick brittiskt utomeuropeiskt territorium
 -  Guvernör Duncan Taylor
 -  Försteminister McKeeva Bush
Area
 -  Totalt 260 km² (206:e)
 -  Vatten (%) 1,6 %
Befolkning
 -  2005 års uppskattning 45 017 (208:e)
 -  Befolkningstäthet 173,14/km² (63:e)
Valuta caymansk dollar (KYD)
Tidszon UTC − 5
Landskod KY
Landsnummer 1-345

Caymanöarna (stavas också Kajmanöarna, på engelska: Cayman Islands) är en ögrupp och ett brittiskt utomeuropeiskt territorium (tidigare kronkoloni) belägen i Karibiska havet, Västindien. FN anser området vara ett icke-självstyrande område.[1] Huvudstad är George Town. Caymanöarna består av tre öar, den större Grand Cayman och de mindre Cayman Brac och Little Cayman. Ögruppen upptäcktes först av Christofer Columbus den 10 maj 1503 under hans ödesdigra fjärde resa till den Nya världen. Han kallade öarna ”Las Tortugas” på grund av den stora mängd sköldpaddor som fanns på öarna. Det kinesiska bilmärket Geely Automobile har nu sitt huvudkontor på Caymanöarna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den förste europé som upptäckte ögruppen var Christofer Columbus som landsteg där den 10 maj 1503 under hans ödesdigra fjärde resa till den Nya världen. Han kallade ögruppen Las Tortugas, på grund av den rika förekomsten av sköldpaddor (spanska: tortuga). Den första dokumenterade engelska besökaren var sir Francis Drake som landade där år 1586, och döpte öarna till Caymanöarna efter Neo-Taino-stammens namn för alligator, caiman (jämför med kajman). Den första dokumenterade invånaren på Caymanöarna var Isaac Bodden, som föddes på Grand Cayman runt 1661. Han var barnbarn till den första kolonisten som hette Bodden och som troligen var en av Oliver Cromwells soldater under invasionen av Jamaica år 1655.

Caymanöarna

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Non-Self-Governing Territories”. United Nations. http://www.un.org/en/decolonization/nonselfgovterritories.shtml. Läst 29 oktober 2012.