Offshore-ekonomi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Offshore.

Offshore-ekonomier (engelska offshore financial centre, OFC), även kallade skatteparadis, är finanscentra vars affärsidé är att locka till sig företags kapitalhantering genom långtgående förmåner. Termen används av Internationella Valutafonden (IMF) som årligen rankar dessa centras samarbetsvilja. IMF:s definition av offshore-ekonomier är att de "tillhandahåller låg eller ingen beskattning; återhållsam eller obefintlig reglering av finansmarknaden; banksekretess med möjlighet till anonymitet"[1].

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Dessa centra utgörs framförallt av mikrostater och självstyrande avhängiga territorier (före detta kolonier) och kallas ofta skatteparadis. Schweiz och Luxemburg har på senare år plockats bort från listan. Ett sådant exempel är ön Jersey i Engelska kanalen. Ön är liten till ytan,och förutsättningarna för "naturligt" näringsliv små. Låg skatt har gjort ön rik eftersom den finansiella sektorn är öns huvudsakliga inkomstkälla. Utöver finanssektorn bidrar turismen till öns försörjning.

Schweiz omnämns ofta i sammanhanget men är ingen offshore-ekonomi i egentlig mening, men en omfattande banksekretess har gjort landet attraktivt för "skatteflyktingar" då landets banker inte lämnar ut kontouppgifter till myndigheterna. Den finansiella sektorn i Schweiz är en viktig del av landets ekonomi, men landet har även bland annat en stor mekanisk industri (maskiner och klockor) samtidigt som turismen är stor.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Offshore-ekonomierna brukar ibland anklagas av sina kritiker för att främja skatteflykt och för att underlätta penningtvätt (och annan ekonomisk brottslighet) samt korruption. OECD har sedan 1996 arbetat för att få bort den skadliga skattekonkurrensen, som skatteparadisen medför. Man har identifierat 47 skatteparadis. Det har enligt det svenska Skatteverket gjorts beräkningar på hur stor den samlade privata förmögenheten som har placerats i s.k. skatteparadis. Det hävdas att beloppet motsvarar en tiondel av de samlade globala kapitaltillgångarna.

Sedan de s.k. ”11 september-attackerna” 2001 har OECD, G20, Global forum, Europeiska unionen och Nordiska ministerrådet varit ledande i arbetet att få till stånd informationsutbytesavtal med skatteparadisen. Motivet är att försvåra möjligheterna att finansiera olika terroristorganisationer som exempelvis al-Qaida[2]. Det är dock möjligt att vissa regeringar använder detta för att "få tillbaka" pengar in i landet.

Offshore-ekonomier 2007[redigera | redigera wikitext]Lista på skatteparadis och länder med ekonomisk sekretess[redigera | redigera wikitext]

Listan är uppbyggd år 2013 av Tax Justice Network, som är en obunden organisation som studerar världsekonomin från synvinkeln att få till stånd rättfärdigare skattesystem i världen. Ju högre FCI (Financial Secrecy Index, finansiellt sekretessindextal) desto större påverkan i världsekonomin i bemärkelsen av möjlighet till skattefusk eller hemlighållen ekonomi.

[3][4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Offshore Financial Centers, IMF Background Paper 2000 Arkiverad 27 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ http://www.skatteverket.se/omskatteverket/omoss/beskattningsverksamheten/specialgranskningar/utlandstransaktioner.4.58a1634211f85df4dce800011401.html
  3. ^ http://www.financialsecrecyindex.com/
  4. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 november 2013. https://web.archive.org/web/20131108014810/http://www.financialsecrecyindex.com/introduction/fsi-2013-results. Läst 25 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]