Anguilla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om ön Anguilla. För fisksläktet med samma namn, se Egentliga ålar.
Anguilla
Flagga
Valspråk”Styrka och uthållighet”
Nationalsång: God Save the Queen (officiell)
God Bless Anguilla (inofficiell)”
Huvudstad
(och största stad)
The Valley
Officiellt språk engelska
Statsskick brittiskt utomeuropeiskt territorium
 -  Guvernör Alistair Harrison
 -  Chefsminister Hubert Hughes
Area
 -  Totalt 91 km² (220:e)
 -  Vatten (%) försumbart[1]
Befolkning
 -  2014 års uppskattning 16 086 [1](221:a)
 -  Befolkningstäthet 177 inv./km² 
BNP (PPP) 2009 års beräkning
 -  Totalt $175,4 miljoner[1] (221:a)
 -  Per capita $12 200 
Valuta Östkaribisk dollar (XCD)
Tidszon UTC - 4
Landskod AI, AIA, 660
Toppdomän .ai
Landsnummer 1-264
Karta över Anguilla
Cap Juluca

Anguilla är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium i Karibien med utsträckt självstyre. Anguilla koloniserades av engelsmännen 1650. År 1882 förenades Anguilla med Saint Kitts och Nevis i The Leeward Islands Federation, något som de flesta invånarna var emot. 1971 bröt sig Anguilla ut och 1980 blev ön formellt en egen koloni som av FN anses vara ett icke-självstyrande område.[2] De viktigaste näringarna på ön är fiske och turism.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Anguillas historia

Anguilla besattes första gången i förhistorien av indianska stammar som utvandrade från Sydamerika. Datumet för den första europeiska upptäckten är osäker men vissa källor påstår att Columbus siktade ön år 1493 medan andra hävdar att ön först upptäcktes av fransmännen år 1564 eller 1565. Namnet Anguilla härstammar från ordet ål i många olika europeiska språk (nutida spanska: anguila; franska: anguille; italienska: anguilla). Troligtvis valdes namnet för öns ålliknande form.

Anguilla koloniserades först av engelska nybyggare från Saint Kitts i början av år 1650. Anguilla administrerades av Storbritannien tills början av 1800-talet, då ön införlivades tillsammans med Saint Kitts och Nevis till en enda brittisk besittning, vilket invånarna själva var emot. Efter en kort period som en självutnämd självständig republik år 1969 blev Anguilla en separat brittisk besittning (en av Brittiska besittningar och protektorat) år 1980.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Anguilla ligger i Västindien, öster om Puerto Rico och är en platt, låglänt ö bestående av korall och kalksten. Ön är ungefär 26 km lång och 5 km bred. Marken är generellt tunn och torftig och vegetationen består av buskskog.

Anguilla är välkänt för sina spektakulära och ekologiskt viktiga korallrev. Bortsett från huvudön Anguilla består landområdet av flera andra småöar och grund som ofta är små och obebodda. Några av dem är:

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Anguilla har ett tropiskt och ett något torrt klimat med måttliga nordöstliga passadvindar. Temperaturerna varierar lite under året med grader från 27 °C i december till 30 °C i juli. Nederbörden är oregelbunden med genomsnitt 90 cm per år, där september och oktober är blötast och februari och mars torrast. Anguilla är sårbar för orkaner mellan juni till november.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Anguillas tunna torftiga jord är i hög grad olämplig för jordbruk och ön har få landbaserade naturresurser. Den huvudsakliga industrin är turism och fiske där utlandsbaserade företag spelar en viktig roll för ekonomin.

Anguillas valuta är östkaribisk dollar men USA-dollar accepteras alltjämt.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Majoriteten av invånarna (90,08 %) är svarta, ättlingar från slavtransporterna som gick från Afrika. Den växande vita minoriteten utgör 3,74 % och personer av blandat ursprung 4,65 % (2001).

Omkring 72 % av befolkningen kommer från Anguilla (2001). Av de övriga 28 % som inte kommer från Anguilla härstammar många från USA, Storbritannien, Saint Christopher och Nevis, Dominikanska republiken eller Jamaica.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Country: Saint Vincent and the Grenadines”. The World Factbook. CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vc.html. Läst 31 oktober 2014. 
  2. ^ ”Non-Self-Governing Territories”. United Nations. http://www.un.org/en/decolonization/nonselfgovterritories.shtml. Läst 29 oktober 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]