Montserrat

För andra betydelser, se Montserrat (olika betydelser).

Montserrat
Flagga Statsvapen
ValspråkEach Endeavouring, All Achieving
Nationalsång: God Save the King
läge
HuvudstadPlymouth 1
Största stad Brades
Officiellt språk Engelska
Statsskick Monarki
 -  Kung Charles III
 -  Guvernör Elizabeth Carriere
Självständighet inom brittiska samväldet 
Area
 -  Totalt 102 km² (219:e)
 -  Vatten (%) försumbart
Befolkning
 -   års uppskattning 4 488 (225:e)
 -  Befolkningstäthet 44 inv./km² (153:e)
BNP (PPP) 2002 års beräkning
 -  Totalt $29 milj (ingen rank)
 -  Per capita $3 400 
Valuta Östkaribisk dollar (XCD)
Tidszon UTC-4
Topografi
 -  Högsta punkt Chances Peak, 914 m ö.h.
Kör på Vänster
Landskod MS, MSR, 500
Toppdomän .ms
Landsnummer 1-664
1.) Övergiven år 1997, regeringsbyggnaden nu i Brades; vilket gör den de facto till huvudstad. 2.) Ungefär 8 000 personer flydde ön under vulkanaktiviteterna i juli 1995; några har återvänt.

Montserrat är en frodig, bergig ö av vulkaniskt ursprung i östra Karibiska havet, tillhörande ögruppen Små Antillerna. Den är 16 km lång och 11 km bred, med omkring 40 kilometers kustlinje. Montserrat namngavs av Christofer Columbus vid hans andra resa till nya världen 1493, efter ett bergsmassiv i Katalonien i Spanien. Montserrat kallas ofta för Karibiens smaragd på grund av sin likhet med Irlands kustland samt att många nybyggare som bosatte sig på ön kom från Irland.

Montserrat är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium som av FN anses vara ett icke-självstyrande område.[1] Huvudstaden Plymouth förstördes när vulkanen Chances Peak (Soufrière Hills) fick ett utbrott som började den 18 juli 1995. Utbrottet fortsätter än idag, fast på en reducerad skala. Förstörelsen är koncentrerad till den forna huvudstaden och den forna, numer förstörda flygplatsen W. H. Bramble Airport (förstörd 1997). En ny flygplats, Gerald's Airport, öppnades 2005 på den norra delen av ön.

Den nuvarande de facto-huvudstaden heter Brades och ligger på öns norra del, ganska skyddad från vulkaner.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Montserrat befolkades av arawaker och kariber när Christofer Columbus gjorde anspråk på den på sin andra resa 1493. Ön föll i engelska händer 1632 när en grupp irländare flydde från antikatolska Saint Christopher och Nevis och tvingades bosätta sig på Montserrat. Importen av slavar, vanlig till de karibiska öarna, fortsatte under 1600- och 1700-talet. Montserrats främsta exportvara var socker, rom och bomull.

Under amerikanska revolutionen 1782 ockuperades ön av Frankrike, men återlämnades året efter till följd av Parisavtalet.

Slaveriets avskaffande 1834 och sjunkande sockerpriser under 1800-talet påverkade öns ekonomi negativt. Dessutom har Montserrat drabbats hårt av jordbävningar och orkaner.

1869 besöktes ön av filantropen Joseph Surge från Birmingham.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Montserrat är indelat i tre parishes:

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]