Cezve

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cezve

Cezve, på grekiska briki (μπρίκι), är en kaffepanna som används för att tillreda turkiskt kaffe. Traditionellt har den tillverkats av slagen koppar eller mässing och i exklusivare fall guld och silver. Idag finns de även i andra material som rostfritt stål och aluminium.

Den är bredare nertil och smalnar av uppåt för att sedan ha en utvidgad överdel. Utvidgningen i överdelen gör det lättare att slå upp kaffet men de är ändå ofta försedda med en pip. Handtaget är långt och smalt och sitter i vinkel mot pipen. Det långa handtaget gjorde att det gick att placera kaffekannan inne i en större härd vid kokning och ändå kunna ta tag i handtaget.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Cezve kommer från arabiskans ord för ett brinnande vedträ eller brinnande kol, antagligen för att det var på sådan de tillagades.

I Grekland och på Cypern kallas kaffekannan för briki. Även briki kommer från arabiskan (genom turkiskan) som förändrat det persiska sammansatta ordet för vatten och kopp. Ordet ibrik i turkiskan betyder ett kärl med smal lång hals och lång pip i vilken olja eller vin förvaras. Briki är det vanligaste ordet för den här typen av kaffepanna i engelska språkområden som USA och Australien eftersom greker utgjort en större andel av immigranterna än turkarna där.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cezve, tidigare version.