Don Pedro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vacuum coffee maker with coffee.jpg
Animation på metoden

Don Pedro, Sifon eller vakuum kaffebryggare är en kaffebryggare som använder sig av övertryck och undertryck för att brygga kaffet. I Sverige är Don Pedro ett varumärkesord för denna typ av bryggare.

Bryggaren består av två glaskärl, ett nedre och ett övre. Mellan dessa går det ett rör som också är försett med ett kaffefilter av metall. Vid bryggning tillsätts kaffepulver i det övre kärlet och vatten i det nedre. När vattnet kokas upp bildas ett övertryck i den undre behållaren, och vattnet trycks upp till den övre behållaren där det blandas med kaffepulvret. När bryggaren avlägsnas från värmekällan och den nedre behållaren kyls av uppstår ett undertryck, och kaffet sugs genom filtret tillbaka till det nedre glaskärlet.

Patent på denna metod togs på 1840-talet av en fransyska med namn Marie Fanny Amlene Massot av Lyon under namnet Madame Vassieux.[1] [2] År 1959 lanserades Don Pedro i Sverige som "Nilsjohan Don Pedro". Den blev mycket populär, både för smaken och dess underhållande bryggningsteknik. Tyvärr var glaskärlen ömtåliga och den övre behållaren var speciellt utsatt vid disk.[2][3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”CoffeKid - The Vacuum Brewer FAQ” (på en). http://www.coffeekid.com/coffee/vacpots/vacpotfaq#history1. Läst 27 oktober 2009. 
  2. ^ [a b] ”Göteborgs-posten”. http://www.gp.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/bostad/1.21413-071203-don-pedro-varumarke-och-metod. Läst 27 oktober 2009. 
  3. ^ ”Bagaren och kocken”. http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=bodumsantos1208-01. Läst 27 oktober 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]