Grekisk frappé

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grekisk frappé

Grekisk frappé, kaffe frappé eller bara frappé (grekiska: φραπές, frapés) är ett skumtäckt iskaffe som görs från pulverkaffe, vanligtvis spraytorkat,[1] som är väldigt populärt i Grekland och Cypern, speciellt under sommaren, men som har spridit sig vidare till andra länder. 1932 finns ett recept bevarat från Missouri, USA.[2]

franska betyder ordet frappé i dryckessammanhang skakad eller kyld, även om ordet i populär grekisk kultur huvudsakligen anknyter till skakandet som associeras med tillagandet av drycken. Drycken uppfanns förmodligen 1957 vid den internationella handelsmässan i Thessaloniki[3]. Frappé har kallats Greklands nationalkaffe, och finns att beställa på nästan alla kaféer, ofta tillsammans med ett glas vatten.

Skummig överdel[redigera | redigera wikitext]

Det spraytorkade pulverkaffet innehåller nästan ingen olja förutom små partiklar, några molekyler för smaken och luftens skull, och koffein. När kaffet är upplöst bildar det spraytorkade kaffet en enklare och stabilare kolloid jämfört med traditionellt bryggda kaffedrycker. Detta tillåter kreativitet i den tjocka skummiga överdelen. Lagret liknar crema, skummet på espresson, men är mycket tjockare. Bristen på olja bidrar till ett mer stabilt skum, och bubblorna kollapsar inte lika lätt som i crema. Snart efter att skummet har gjorts börjar en förtjockningsprocess där vattenmolekyler konstant trycks ut från den skummiga blandningen. Bubblorna dras ihop mot varandra och skummet stelnar. Processen tar mellan 2 och 10 minuter och beror på omrörningen. När nästan allt vatten tryckts ut har bubblorna kommit så nära varandra att de långsamt börjar smälta samman och skapa större bubblor.

Vid den här delen kan en hydrofobisk olja resultera i ett lättare skum där medelbubblans diameter är större än 4 millimeter. Därför är det inte lätt att göra en bra frappé i många länder, såvida man inte kan hitta spraytorkat kaffe. Nyttjandet av en handmixer gör skapandet av finare bubblor möjlig, vilket även ökar tiden som skummet förblir. De bästa frappéna är oftast de med de minsta bubblorna och där skummet är 3 till 5 centimeter tjockt.[4]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Frappé finns tillgängligt i tre söthetsgrader som bestäms av mängden socker och kaffe som används. De tre söthetsgraderna är glykós (γλυκός, ɣliˈkos, "söt"); métrios (μέτριος, "medium"); samt skétos (σκέτος, "enkel", utan socker). Alla sorterna kan serveras med kondenserad mjölk (με γάλα [me ˈɣala]), och kan då kallas φραπόγαλο frapógalo ([fraˈpoɣalo], "frappé-mjölk"). Kahlúa eller andra likörer läggs ibland till, såväl som chokladmjölk. Många restauranger lägger till en skopa vaniljglass istället för mjölk. Även om detta inte tekniskt sett är "frappé", då den inte är skakad, vispas några varianter med en sked, vilket ger en liten skillnad i strukturen.

Frappé är även vanligt Cypern, där de grekiska cyprioterna tog upp frappén i sin kultur, med flera andra länder. Starbucks saluför en serie drycker under namnet "Frappuccino".

Frappé[redigera | redigera wikitext]

I Sverige, Italien och Frankrike är en frappé en milkshake som görs genom att blanda mjölk eller juice i en shaker utan kaffe. I New England är en frappe (där uttalat /fræp/) en amerikansk milkshake, ofta tjockare än vanliga milkshake med mer glass, och innehåller inte något kaffe. På Irland görs en frappe på nymalt kaffe, is, mjölk och ibland glass eller kaffe med kryddor som vanilj eller karamell.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mabbett, Terry (oktober 2007)). ”Greece in an Instant”. Tea & Coffee Trade Journal. http://www.entrepreneur.com/tradejournals/article/169924710.html. Läst 24 oktober 2009. 
  2. ^ Coffe Frappe”. Southeast Missourian. 20 maj 1932. http://news.google.com/newspapers?id=W1AfAAAAIBAJ&sjid=xdEEAAAAIBAJ&pg=4199,4094306&dq=frapp%C3%A9+coffee&hl=en. Läst 25 september 2010. 
  3. ^ 1957 International Trade Fair Arkiverad 2 maj 2006 hämtat från the Wayback Machine. i Thessaloniki
  4. ^ Mabbett, sid. 2