Charlie Grönvall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Charlie Hercules Helmer Grönvall, född 29 juni 1990 i Stockholm, är en svensk artist. Han är en sångare, musiker (spelar flera instrument) och kompositör. Han började i sitt första band i sina tonår, men sedan 2013 har han varit mycket aktiv med skivreleaser, låtskrivande och spelningar, både själv och i grupp. Grönvall är barnbarn till Benny Andersson och son till Nanne och Peter Grönvall. Charlie och hans bror Felix Grönvall (trummor) har spelat tillsammans sedan de började med musik i tonåren. De har också ytterligare en bror, Robin, från mamma Nannes tidigare förhållande.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Charlie Grönvall utbildades på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm. Förutom musik har han gjort flera dubbningar av tecknade filmer och serier. Grönvall har också deltagit i nationella melodifestivalstävlingar i både Sverige och Danmark för Eurovision Song Contest.

År 2014 deltog Grönvall i den svenska melodifestivalen tillsammans med sin tidigare grupp Little Great Things med låten "Set Yourself Free". Samma år bildades bandet Bracelet, när Charlie och Felix Grönvall träffade den danska basisten Rebecca Krogmann.

År 2015 släppte de sin första singel "Rooftop" producerad och skriven av Jimmy Jansson tillsammans med Grönvall. Videon till låten spelades in i Göteborg och skådespelaren i videon var den engelska freerunnern Tim Shieff med smeknamnet "Livewire".

År 2016 tävlade han tillsammans med sitt band Bracelet med låten "Breakaway" i Danmarks Melodi Grand Prix. De spelade också in och släppte låten som en duett tillsammans med koreanska rapparen Zelo från det sydkoreanska bandet B.A.P. Låten släpptes i Asien och videon spelades in i Seoul av videoproduktionsföretaget Zanybros. Grönvall deltog i svenska Idol 2016 och tog sig till finalen, i Ericsson Globe Arena i Stockholm. Han slutade på en tredje plats. Därefter ägnade han följande sex månader, till studioinspelningar och co-writing av nya låtar, både i Skandinavien och USA.

Under sommaren 2017 turnerade Grönvall i Sverige, både tillsammans med sitt band Bracelet och Rebecka Karlsson, som kom på andra plats i Idol 2016. I december 2017 gjorde Grönvall sin teaterdebut som Aladdin i musikalen Aladdin – The Adventure.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Singlar / EP[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]