Jakob Öqvist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jakob Öqvist
Jakob Öqvist på filmpremiären av Jack Reacher i Filmstaden[förtydliga] i Stockholm den 11 december 2012.
Jakob Öqvist på filmpremiären av Jack Reacher i Filmstaden[förtydliga] i Stockholm den 11 december 2012.
FödelsenamnJakob Öqvist
Född16 mars 1971 (52 år)
Jakobsberg, Stockholms län
MediumStåuppkomiker
NationalitetSvensk
År som aktiv2000–
Genre(r)Standup
Betydande rollerVakna med NRJ, Idol eftersnack
IMDb
Jakob Öqvist i mars 2021.

Jakob Öqvist Nörgaard, känd som Jakob Öqvist, född 16 mars 1971 i Jakobsberg i Stockholms län, är en svensk ståuppkomiker, radiopratare och programledare som medverkat i morgonprogrammet Morronrock med Jonas & Jakob, Vakna med NRJKanal 5 och The Voice, samt i Stockholm LiveSVT.[1] Han arbetar bland annat med nöjesbolaget STOCK, bokastandup.se och Comedy Central LIVE och är ståuppare bland annat på Norra Brunn i Stockholm. Han är bosatt i Saltsjö-Boo i Nacka kommun.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Öqvist växte upp i Jakobsberg i Järfälla. Efter att ha spelat teater sedan 11-årsåldern i Runes teatersällskap sökte han och kom in på Södra Latins Teaterlinje, där han gick 1987–1989. Jakob Öqvist träffade där Kristian Almgren och Niclas Ljungqvist och startade efter gymnasiet humorgruppen "Kulingvarning". Almgren och Ljungqvist [2] omkom i en lägenhetsbrand i Stockholm hösten 1994 23 år gamla. Därefter har Öqvist vidareutbildat sig inom teatern bland annat i Impro, Commedia dell'arte och Mask och arbetat som skådespelare på heltid sedan 1995. Öqvist har spelat teater i olika sammanhang, bland annat skolföreställningen "Livet Leker" som turnerade i Sveriges gymnasieskolor 1995–1997 med Teater Kulingvarning. Sommaren 2005 spelade Öqvist sommarteater på Fjäderholmsteatern i föreställningen "Inte utan min hund" med bland andra Olle Sarri, Anna Littorin och Johan Svangren. Öqvist medverkade även i filmen Varannan vecka med Felix Herngren och Cecilia Frode i huvudrollerna. Han har som tonåring tävlat i lambada-SM, där han kom trea.

Standup[redigera | redigera wikitext]

Standup-komikern Jakob Öqvist föddes runt år 2000, då han gick en utbildning på Dramatiska Institutet i standup för Adde Malmberg och Thomas Oredsson. Han är en av fyra delägare av STOCK (Stockholm Comedy Klubb), som bland annat gjort TV åt SVT (Stockholm Live) och arrangerar galor, klubbar, utbildningar och festivaler som Skrattstock, Svenska Stand up-galan, Bungy Comedy och Standup Star, som hjälpt att driva på standup-utvecklingen i landet. Öqvist har kunnat ses i Standup istället för bio med gratis popcorn!, en måndagsklubb på Boulevardteatern, samt på Norra Brunn och andra standupklubbar runt om i Sverige. Han har också uppträtt på klubben Raw, som sänts som ett TV-program på Kanal 5. Öqvist, tillsammans med alla på STOCK, anordnar Skrattstock, som är norra Europas största standup comedy-festival, i Stockholm. Jakob Öqvist vann våren 2010 sin deltävling av Comedy Fight ClubTV3 där komiker tävlade i humor. Om somrarna har man kunnat se Öqvist på Gröna lund, där han gjort standup på Gröna Lundsteatern, samt på Fåfängan.

Sedan februari 2011 är han aktuell i standup-klubben Comedy Central LIVE.

TV och radio[redigera | redigera wikitext]

Öqvist var tillsammans med Martin Björk och Izabella Fröberg programledare för det dagliga morgonprogrammet Vakna med NRJ på TV-kanalen Kanal 5 och radiostationen The Voice. Dessa tre programledare sände programmet fram till december 2013 och därefter tog tre andra personer över.

Han har tidigare varit radiopratare i Mix Megapol. Hösten 2004 var han med i Sen kväll med Luuk. Han gör även en röst i Disneyfilmen Bolt där han spelar en stadsduva.

Öqvist har varit skådespelare i TV-programmen Hem till Midgård, Spung, Bank für alle och Nicke och Nilla. Han har spelat teater och har sysslat med teatersport. Han har vunnit en teatersportturnering på restaurangen Engelen i Stockholm och deltagit i svenska mästerskapen i teatersport.

Under våren 2011 medverkade Öqvist i bland annat Fenomen (24 april) och Har du hört den förut? (2 maj).

Från 2015 till 2020 var Öqvist en av programledarna i Rockklassikers morgonprogram Morronrock. 2019 startade Jakob tillsammans med Jonas Nilsson från Morronrock med Jonas och Jakob podden Off Limits med Jonas & Jakob

Sedan 2020 är Jakob en av programledarna i morgonprogrammet Gry Forssell med vänner i Mix Megapol.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]