Darth Bane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Darth Bane[1]
Star Wars-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Sith[1]
Information
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Apatros

Darth Bane är en mäktig Sithlord i Stjärnornas krig. Darth Bane använder en röd och en lilaviolett ljussabel. När han levde (cirka 1020 år innan filmen Det mörka hotet) hade Sithordern enligt Bane blivit korrupt. De olika Sithmästarna stred om makten och utmanövrerade varandra, i stället för att slåss mot sina huvudfiender: Jediriddarna[1]. Darth Bane var en av de få som överlevde den stora explosion som drabbade de stridande[1]. Han beslutade att Sithordern endast skulle bestå av två personer: en mästare och en lärjunge[1]. Regeln om att bara två Sithlorder fick finnas kallas för "The rule of two".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Darth Bane, eller snarare bara "Bane", föddes i gruvkolonin på planeten Apatros, cirka 1 000 år innan Star Wars-filmerna utspelar sig. Hans pappa, som hette Hurst, var en bitter alkoholist, som ofta misshandlade och slog Bane. Egentligen hette Bane Dessel. "Bane" var bara ett slagord, som hans pappa gav honom när han var arg. Han kallade honom för "sitt livs Bane!". Dessels mamma hade dött vid hans födsel, och pappan hatade honom på grund av detta. Hans familj var fattig, och fadern klagade ofta på att han åt mycket när de inte hade särskilt mycket pengar. Dessel jobbade i en av de stora gruvorna på Apatros, där den dyrbara metallen "Cortosis" utvinns.

Efter att ha spelat det kända kortspelet "sabacc" mot ett par av Republikens soldater, vann han en förmögenhet. Tyvärr blev soldaterna rasande över hans seger och anföll honom och baren vid midnatt. Dessel, som var väldigt stark och muskulös, slog ihjäl en av soldaterna. Detta skulle senare visa sig vara ödesdigert.

På flykt från Republiken, som nu jagade honom på grund av mordet, gömde han sig på ett transportskepp och lämnade planeten bakom sig. Han lämnade därmed sitt gamla liv och sin numera döda far. Hans idé var att försöka ansluta sig till Sithimperiets armé, som kämpade mot Republiken ute i galaxen.

Dessel blev soldat i Sitharmén och efter lite grundträning förflyttades han till Phaseera-systemet, där strider hade brutit ut. Han utförde även uppdrag på Kashyyyk och Trandosha. Han gick så småningom uppåt i rank, på grund av sitt intellekt, sin råa muskelstyrka samt sina våghalsiga planer och smarta taktiker. Han ledde som kommendör en grupp soldater kända som "The Gloom walkers", vilka blev hans nya familj. När Dessel vägrade att utföra ett uppdrag, eftersom han ansåg stridsplanen vara dåraktig, sattes han i arrest och fördes till den Sithkontrollerade planeten Korriban i yttre randen. Där tränades han som elev i den stora akademin. På akademin tränades kraftmottagliga män och kvinnor till att bli de fruktade Sithlorderna. Men det var få som lyckades, och de flesta dog under den hårda tiden i akademin. Det var under den här perioden som han slutade att använda sitt riktiga namn. Nu insöp han den mörka sidan av Kraften och glömde sitt förflutna. Nu var han Bane, och bara Bane.

Bane fick nu lära sig att kontrollera Kraften, som hela tiden funnits inom honom, och att utnyttja dess mörka sida. Han lärde sig även, under den store fäktmästaren Qordis, att slåss med ljussvärd. De använde sig dock bara av träningsvapen för att motverka "otrevliga incidenter" mellan studenterna. Efter att ha besegrat och mördat en av de andra eleverna i en ursinnig duell, fick Bane extra mod och han utmanade akademins främste kämpe: Zabraken Sirak. Sirak hade ett dubbelklingat ljussvärd, precis som sin långt senare efterträdare Darth Maul. Han var dödligt skicklig och alla eleverna fruktade honom, utom Bane, vilket var dumdristigt. Bane förlorade duellen, och var i slutet så trött och skadad att Sirak nästan kunde leka med honom, innan han totalt krossade honom. Illa skadad, med brutna ben, förlorat blod och utslagna tänder, lades Bane i en bacta-tank, för att helas och återfå sina krafter. Han tillbringade tre hela veckor nersövd i tanken. Efter att ha kommit ut ur den helande substansen, hade han förändrats helt: Han hade förlorat viljan att kämpa och kände att Kraften hade övergett honom. Eleverna på akademin hånade honom för hans stora nederlag. Lärarna ville inte tala med honom längre. De som han hade trott sig vara hans vänner mötte inte ens hans blick längre. Bane föll in i en tid av svår depression.

Samtidigt, på en helt annan plats i galaxen stred Sithimperiet mot Jediordens "Army of light", ledd av den beryktade generalen Hoth. Under de stora slagen fanns det många förrädare på båda sidorna. En av dessa var Jediriddaren Githany. Hon lyckades en natt rymma från Jediordens läger och tog sig ensam in i Sithernas huvudbas, där hon sökte hon upp Sithernas ledare, den fruktade Lord Kaan, en fullskalig Sithlord. Efter viss tvekan släppte soldaterna in henne och lät henne ha en audiens med Kaan. Väl inne hos honom förklarade hon varför hon hade lämnat Jediorden och varför hon ville bli en Sith. Kaan kunde känna Den mörka sidans styrka i henne och tillät henne strida för Sitherna. Han lovade även att hon skulle få följa med till Korriban, efter striderna, för att tränas. Detta skulle visa sig avgörande för Bane i framtiden. Githany visade Kaan och de andra Sithlorderna hur de skulle bryta igenom Jediriddarnas försvar. Därmed förrådde hon alla sina gamla "vänner" och sände dem alla i döden. Inte en enda Jedi överlevde det slaget. Genom att förråda sina gamla vänner bevisade Githany för Kaan att hon var värdig: Hon kunde överge sina vänner för att själv få mer makt. Efter att de säkrat planeten åkte Githany till Korriban tillsammans med några andra nya elever och några få mästare. Hennes ankomst skulle uppmärksammas av många och ha särskilda konsekvenser för Bane.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Titan Books

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Darth Bane: Path of destruction 
  • (på engelska) Book of Sith. Titan Books. 2012. ISBN 9781781166178