Lando Calrissian

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lando Calrissian
Star Wars-rollfigur
SkådespelareBilly Dee Williams (Episod V, VI & IX)
Donald Glover (Solo: A Star Wars Story)
Anknytning
LojalitetRebellalliansen, Nya republiken, Galaktiska alliansen
PositionGeneral i Rebellalliansen
Information
ArtMänniska
KönMan
Längd177 cm
HemvärldSocorro

Lando Calrissian är en av karaktärerna i de tre ursprungliga Stjärnornas krig-filmerna, inspelade 1977-1983.

Lando dyker upp för första gången i Rymdimperiet slår tillbaka. Lando är en gammal vän till Han Solo och residerar över Bespin, kanske mer känd som Molnstaden.

Lando var tidigare ägare till rymdskeppet Millennium Falcon men förlorade det en gång när han och Han Solo spelade Sabacc.

Han Solo, Chewbacca och Leia Organa är på flykt undan Rymdimperiet med Darth Vader i spetsen och behövder en tillflyktsort. Han räknar med att få hjälp av sin gamle vän Lando. Imperiet är emellertid dem hack i häl och Darth Vader tvingar Lando att förråda Han och Leia. Vader vill använda Han och Leia som lockbete för att komma åt Luke Skywalker. Solo blir nedfryst till ett karbonitblock och skickas till gangstern Jabba the Hutt. Lando ångrar dock sitt svek snabbt och hjälper Leia och Chewbacca att fly från Bespin, man hinner även rädda Luke som med blivit svårt skadad i sin första duell med Darth Vader.

I nästa film, Jedins återkomst, hjälper Lando Luke och Leia att befria Han Solo. Efter det blir han utnämnd till general i rebellalliansen och får ansvaret att leda attacken mot den nya Dödsstjärnan.

Lando Calrissian spelas av Billy Dee Williams i original trilogi filmerna (V och VI) samt som Landos röst i många TV-serier, bland annat Star Wars Rebels. Den yngre versionen av karaktären framträder i filmen Solo där han spelas av Donald Glover.