R2-D2

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

R2-D2, även kallad Artoo-Detoo eller Artoo, är en astromekdroid i Star Wars-universumet. R2-D2 förknippas ofta med C-3PO då de ofta brukar hålla ihop med varandra under filmerna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var en blå-vit-grå astromekdroid i R2-serien.

Episod I[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var en astromekdroid tillhörande Naboos kungahus. Han var med på rymdskeppet i vilket Drottning Amidala, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan och medlemmar från Naboos kungahus flydde ifrån Naboo när Handelsfederationen invaderade planeten. Skeppet skulle ha förstörts eftersom sköldgeneratorn blev träffad, men R2-D2 reparerade generatorn och räddade skeppet.

Episod II[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 hade i episod II en mindre roll än i förra filmen. Han var med Anakin och Padme när de var på Tatooine och Geonosis tillsammans med C3P0.

Episod III[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var med på rymdskeppet som Anakin styrde under striden om Coruscant. Senare var han med Darth Vader på Mustafar. Efter att Vader förlorat mot Obi-Wan tog Obi-Wan med R2-D2 till asteroidkolonin Polis Massa. Där gavs han till det alderaanska kungahuset (Bail Organa).

Episod IV[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var med på Tantive IV när Princess Leia av Alderaan togs fast av Darth Vader. R2-D2 lyckades fly med Dödsstjärnans planer till Tatooine och gav dem till Obi-Wan Kenobi. R2-D2, Obi-Wan, Luke Skywalker och Han Solo var med på Millenium Falcon när de blev dragna in till Dödsstjärnan av traktorstrålar. Han var med i Lukes X-wing när de förstörde Dödsstjärnan. R2-D2 blev svårt skadad under attacken men reparerades lagom till medaljgivningsceremonin i slutet av filmen.

Episod V[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var med i Lukes X-wing när han flög till Dagobah för att tränas av Yoda. Han var med på Bespin och räddade alla på Millenium Falcon, genom att reparera hypermotorn när skeppet jagades av Executor.

Episod VI[redigera | redigera wikitext]

R2-D2 var med och räddade Han Solo från Tatooine och var med när Luke flög till Dagobah för andra gången. Dessutom var han med i slaget om Endor, men fick kortslutning när en Stormtrooper sköt på honom.

R2-D2 spelades av Kenny Baker i episoderna IV-VI av Star Wars.