Star Wars: Episod I – Det mörka hotet

Från Wikipedia
Star Wars: Episod I –
Det mörka hotet

(Star Wars Episode I: The Phantom Menace)
Star Wars: Episod I – Det mörka hotet
Star Wars: Episod I –
Det mörka hotet
Genrescience fiction
äventyr
rymdopera
RegissörGeorge Lucas
ProducentRick McCallum
George Lucas
ManusGeorge Lucas
SkådespelareLiam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Pernilla August
Anthony Daniels
Kenny Baker
Frank Oz
OriginalmusikJohn Williams
FotografDavid Tattersall
KlippningBen Burtt
Paul Martin Smith
Distribution20th Century Fox
Premiär16 maj 1999 (Los Angeles)
19 maj 1999 (allmän release, USA)
Speltid133 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$115 miljoner
Intäkter$1 026 284 487
UppföljareKlonerna anfaller (2002)
IMDb SFDb Elonet

Star Wars: Episod I – Det mörka hotet (engelska: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) är en amerikansk science fiction-film som hade biopremiär i USA 1999, skriven och regisserad av George Lucas. Det är den fjärde filmen att släppas i Star Wars-sagan, som efterföljare till originaltrilogin, samt den första filmen i sagan i kronologisk ordning. Det var även Lucas första produkt som filmregissör på 22 år, och endast hans andra totalt sett vad gäller Star Wars-filmerna.

Filmen följer Jedimästaren Qui-Gon Jinn och hans lärling Obi-Wan Kenobi, som eskorterar och skyddar drottning Amidala under deras resa från planeten Naboo till planeten Coruscant i hopp om att hitta en fredlig lösning på en omfattande interplanetarisk handelstvist. Filmen innehåller en ung Anakin Skywalker innan han blev en Jedi, och introduceras som en ung slavpojke som verkar vara ovanligt stark med Kraften och som måste brottas med Sithernas mystiska återkomst.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Galaktiska republiken är i en period av nedgång. Som svar på en beskattning av handelsvägar organiserar Handelsfederationen en blockad av slagskepp runt planeten Naboo. Två Jediriddare, Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och hans lärling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), skickas för att förhandla med Handelsfederationens vicekung Nute Gunray (Silas Carson), i hopp om att lösa frågan. Men Darth Sidious beordrar armén att döda Jediriddarna och invadera Naboo med en armé av stridsdroider. De två Jediriddarna klarar sig med livet i behåll genom att smyga sig på ett landstigningsskepp och därigenom fly till Naboo.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Den svenska dubbningen visades bara på bio vid 2012 års nyrelease.[1][2]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Lucas började filmproduktionen efter att ha dragit slutsatsen att specialeffekter inom film hade utvecklats till önskad nivå för att han skulle göra sin fjärde film i sagan. Inspelningen ägde rum under 1997 på olika platser, däribland Leavesden Film Studios och den tunisiska öknen. Specialeffekterna inkluderade omfattande användning av datoranimering (CGI), där några av karaktärerna och platserna inte existerade alls i verkligheten, utan datoriserades helt.

Det mörka hotet hade biopremiär den 19 maj 1999[3], sexton år efter premiären av föregående film i sagan, Jedins återkomst (1983). Filmens premiär åtföljdes av en omfattande mediebevakning och stor förväntan. Trots blandade recensioner av kritiker – som berömde actionsekvenserna och det visuella i stort, men kritiserade manuset, karakterisering och skådespel – tjänade filmen in 924,3 miljoner dollar världen över under dess första biorunda, vilket gjorde den till den Star Wars-film med högst brutto-inkomst och den film som tjänade in mest pengar under 1999. En återutgivning i 3D släpptes på bio i februari 2012, som har tjänat in ytterligare 101,9 miljoner dollar, vilket gjorde att filmen tjänat in över 1 000 000 000 dollar världen över[4] och gick därmed in som nummer 9 på listan över de mest inkomstbringande filmerna någonsin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Kronologi
Företräddes av
Ingen
 Star Wars: Episod I
32 BBY
Efterträddes av
II: Klonerna anfaller
Produktionsordning
Företräddes av
VI: Jedins återkomst
 Fjärde fimen
1999
Efterträddes av
II: Klonerna anfaller