Darth Maul

Från Wikipedia
Darth Maul
Star Wars-rollfigur
En person i Darth Maul-kostym.
SkådespelareRay Park
RöstPeter Serafinowicz
Samuel Witwer
Anknytning
LojalitetSith
PositionSith Lönnmördare
Information
ArtZabrak
KönMan
Längd175 cm
HemvärldIridonia/Dathomir[1]

Darth Maul är en fiktiv rollfigur i Star Wars-universumet. Han är huvudantagonisten i Star Wars: Episod I - Det mörka hotet där han porträtteras av stridskonstnären Ray Park medan Peter Serafinowicz gör rösten.

I filmen figurerar Maul som lärling till Darth Sidious, en mystisk Sithlord som bakom kulisserna manipulerar de stora händelserna i galaxen. Med en dubbelbladig ljussabel som främsta vapen och tränad svärdsmästare, tjänstgör Maul som Darth Sidious personliga lönnmördare vars främsta uppdrag är att eliminera Obi-Wan Kenobi och Qui-Gon Jinn.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Blockaden av Naboo[redigera | redigera wikitext]

Darth Maul är lärling till sithlorden Darth Sidious och sänds av sin mästare för att stoppa de två jediriddarna (Obi-Wan Kenobi och hans mästare Qui-Gon Jinn) som fått i uppdrag av jediorden att hjälpa drottningen Amidala att fly från sin planet Naboo. På Tatooine möter Darth Maul Qui-Gon Jinn i en kort men intensiv duell. Darth Maul använder dock bara en sida av sitt dubbeleggade ljussvärd. Qui-Gon flydde från planeten, men hade sina aningar om att Maul kunde vara en sith, och att han kommit dit för att ta fast Amidala.

I Naboos huvudstad Theed möts Maul, Qui-Gon och Obi-Wan i hangaren. De börjar strida, och efter en våldsam strid mellan de två jediriddarna och sithlorden blir Qui-Gon Jinn spetsad av Darth Mauls ljussabel och avlider. Obi-Wan störtar då fram och hugger av Darth Mauls lasersvärd på mitten. Striden fortsätter och Darth Maul knuffar ner Obi-Wan i ett hål djupt i golvet men Obi-Wan lyckas hålla sig fast i kanten men hans ljussabel försvinner ner. Obi-Wan häver sig upp ur hålet och drar samtidigt till sig sin mästares ljussabel som ligger på golvet. Obi-Wan landar precis framför den förvånade Darth Maul och klyver honom på mitten.[2] Detta är det enda tillfälle i filmen som Darth Maul blinkar.

Mordet på Qui-Gon lägger ansvaret för Anakin Skywalkers träning i Obi-Wans händer, vilket sätter igång handlingen för resten av Star Wars-sagan.[2]

Klonkrigen[redigera | redigera wikitext]

Mauls ursprung har utvecklats i Star Wars: The Clone Wars, en animerad serie som utspelar sig mellan Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller och Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Han beskrivs som en krigare ur klanen Nightbrother på planeten Dathomir, som befolkar planeten tillsammans med den dominanta Nightsisterklanen som består av en grupp kvinnor som utövar häxkonster. Tatueringarna som täcker hans kropp beskrivs som en krigares märkningar, vilket är helt i kontrast mot tidigare källor som identifierar hans kroppssmyckning som en Sithlord. Mauls bror Savage Opress, även han en medlem av Nightbrotherklanen, utses till Greve Dookus nye lönnmördare av Asajj Ventress i ett försök att ta hämnd på greven. Men när Opress försöker döda de båda och som resultat skaffat sig fiender hos både Republiken och Separatisterna, avslöjar Mother Talzin att Maul har överlevt sin tudelning i mötet med Obi-Wan Kenobi och att han lever i exil i utkanterna av galaxen. Talzin skickar iväg Opress till honom för att fullborda sin träning.

Litteratur och serier[redigera | redigera wikitext]

Då mycket lite information om Mauls historia framkommer i Det mörka hotet, har Star Wars litteraturen försökt att skildra karaktärens bakgrund fram till Klonkrigen. I boken Darth Maul: Shadow Hunter kidnappas han i tidig ålder från sin jediträning av Sidious för att tränas som en Sith och förses med sithtatueringar över hela kroppen. Maul skickas inledningsvis ut på uppdrag med inslag av terror, där han bland annat dödar politiker, maffialedare, köpmän och krigsherrar.

Flera källor skildrar honom där han återvänder från de döda i någon form. I seriealbumet Resurrection blir Darth Maul återupplivad av en grupp som kallar sig Prophets of the Dark Side. Den nya Darth Maul kämpar i detta äventyr mot Darth Vader. Det är oklart huruvida det rör sig om den ursprungliga Darth Maul eller en klon. I historien Phantom Menaces ur Star Wars Tales #17 skildrar Luke Skywalker som efter händelserna i Jedins återkomst besöker Mauls hemplanet Iridonia där han konfronteras av ett hologram som föreställer Darth Maul, vilket han förstör.

År 2005 publicerade Dark Horse Comics seriesamlingen Star Wars: Visionaries, bestående av kortare historier skrivna och illustrerade av medlemmar ur Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnds illustratörer och ILMs personal. En av dessa historier, med namnet Old Wounds ansågs inte vara kanon till Star Wars-sagan. Denna skildrar Darth Maul där han lyckats överleva sitt dödliga möte med Obi-Wan Kenobi genom att ersätta sin förlorade underkropp med mekaniska kroppsdelar. Efter att ha stridit med Obi-Wan på Tatooine, dödas han av ett skott i huvudet som avfyrats av Luke Skywalkers adoptivfarbror Owen Lars.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Koncept och ursprung[redigera | redigera wikitext]

Filmseriens skapare George Lucas har beskrivit Darth Maul som "a figure from your worst nightmare". Designern Iain McCaig erbjöd sålunda Lucas en design baserad på en av sina mardrömmar, vilket avvisades men kom senare att inspirera skapandet av Nightsister Sith som förekommer i senare Star Wars historier. En dag försökte McCaig att rita olika "Sithlord-versioner" baserade på sin grupp av illustratörer, där han bland annat ritade av David Dozoretz, som var chef för animationsgruppen med ett kretskort i dennes ansikte. Lucas blev fascinerad av denna idé och McCaig fortsatte med att producera liknande karikatyrer.

Efter att blivit frustrerad av en teckning av produktionsdesignern Gavin Bocquet, började McCaig täcka denna i band. Både han och Lucas gillade resultatet, och beskrev den som "a kind of Rorschach pattern". Den färdiga teckningen hade McCaigs eget ansikte med ett mönster baserat på tre saker: ett koncept för en "flått kött-ansikte", ansiktsmålningar från afrikanska stammar och vidare Rorschachexperiment (släppa bläck på papper, vika det på mitten och öppna).[3]

Darth Mauls huvud hade från början fjädrar, som var baserade på totems, men gruppen som var ansvariga för filmens utomjordingar och som leddes av Nick Dudman tolkade fjädrarna som horn, vilket ledde till att man modifierade hans utseende till att likna de vanligaste beskrivningarna av den bibliska Djävulen.[4] Även Mauls klädsel modifierades, från att ha varit en tight kroppskostym med muskelmönster till Sithmanteln baserad på samurajinspirerade veck, av den främsta anledningen att svärdsstriderna involverade en del hoppande och spinning.[3] En annan teckning visade Maul som en maskerad figur, något som kunde rivalisera med Darth Vader, medan senatorerna skulle få målade och tatuerade ansikten. Det bestämdes senare att detta skulle hellre användas på Maul än karaktärerna i senaten.[5]

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

För Darth Mauls första framträdande i Det mörka hotet, spelades han av Ray Park med röst av Peter Serafinowicz. Serafinowicz bidrog även med sin röst i Lego Star Wars: The Video Game. För spelet baserat på filmen spelades han av Gregg Berger. I övriga spel spelades rollen av Jess Harnell i Star Wars: Racer Revenge, Star Wars: Galactic Battlegrounds och Star Wars: Demolition Stephen Stanton i Star Wars: Battlefront II samt Clint Bajakian i Star Wars: Super Bombad Racing. Han dök även upp som CGI-karaktär i två andra Star Wars-spel: Som ett av PROXY:s träningshologram i Star Wars: The Force Unleashed och i Star Wars Battlefront: Elite Squadron, där hans röst gjordes av David W. Collins. Han dyker även upp i fanfilmen Contract of Evil där han spelas av Edwin Villa med röst av Lou Klien.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Sedan sin debut i filmen Det mörka hotet har Maul visat sig vara en rätt populär karaktär. IGN rankade Darth Maul som den 16:e största Star Wars-karaktären genom tiderna. Redaktören noterade, "Of the countless characters to walk in and out of the Star Wars saga, none look or act more badass than Darth Maul. Say what you will about Episode I, but the deadly ballet of Darth Maul makes the movie worth watching even now."[6]

Darth Maul-relaterade handelsvaror var populära genom Hasbros Star Wars-leksaker. Mauls dubbelbladiga ljussabel kom att influera flera hyllningar och parodier, däribland ett framträdande i The Simpsons Treehouse of Horror X och spelserien Ratchet and Clank.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ ”Maul, Darth”. Star Wars Databank. Lucasfilm. http://www.starwars.com/databank/character/darthmaul/. Läst 24 januari 2011. 
  2. ^ [a b] Star Wars: Episod I - Det mörka hotet
  3. ^ [a b] Designing a Sith Lord Arkiverad 11 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Moyers, Bill (26 april 1999). ”Of Myth And Men”. Time Magazine. Arkiverad från originalet den 25 augusti 2013. https://web.archive.org/web/20130825045550/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,990820,00.html. Läst 20 april 2009. 
  5. ^ Designing a Sith Lord Arkiverad 11 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ Darth Maul- #16 Arkiverad 29 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]