Jango Fett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jango Fett

Jango Fett är en karaktär i Star Wars-filmerna.

Jango föddes på planeten Concord dawn. Jangos föräldrar var jordbrukare och när Jango var liten kom en grupp mandalorianer, som kallade sig True Mandalorian, till deras gård för att söka skydd från en rivaliserande grupp mandalorianer, som kallade sig själv Death Watch (mandalorianska Kyr'tsad). Death Watch hittade till slut gården, och brände ner alla där utom Jango som hjälpte True Mandalorians fly. Mandalorianerna tog med sig Jango och tränade honom till en skicklig krigare.

Vid ett tillfälle räddade Jango mandalorianernas ledare Jaster Meerel från Death Watch och de blev vänner. När Jaster mördades av Vizsla, ledaren för Death Watch, tog Jango hans plats som mandalorianernas ledare och hans skepp som han döpte om till Jaster's legacy.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Temuera Morrison spelar Jango Fett och nästan alla hans kloner. Stuntmannen Scott McLean utför Jangos stunts. Nick Gray är stand-in för Jango och hans dubbel. Temuera Morrison spelar hans klonade barn Boba Fett's röst i 2004 DVD Edition.

Klonkriget och hans betydelse för klonarmén[redigera | redigera wikitext]

Jangos gener användes för att skapa originalet till klonarmén för Republiken. Han fick behålla en klon som var en exakt kopia av honom (till skillnad från armén där vissa modifikationer gjordes). Denna kopia blev som en son för Jango, och döptes till Boba Fett.

Striden mot Obi-Wan[redigera | redigera wikitext]

Jango utkämpade ett litet slag mot Obi-Wan på planeten Kamino. Jango lyckades fly, men Obi-Wan följde efter honom till Geonosis. De utkämpade en liten strid i asteroidbältet i planetens ringar, där Jango trodde att han dödat Obi-Wan.

Sista striden[redigera | redigera wikitext]

Jango dog i slaget vid Geonosis. Jedimästaren Mace Windu högg av hans huvud. Han försökte rädda sig själv i sista sekunden, men hans jetpack fungerade inte. Boba Fett såg sin "faders" död, och kom efter striden för att plocka upp hans kvarlevor. Han tog Jangos pansar, och målade omkring det till sådant som det ser ut i episod IV, episod V och i episod VI.

Vapen och utrustning[redigera | redigera wikitext]

Jango Fett var den bästa prisjägaren under sin tid. Han var en mycket ärrad man med tatueringar över armarna, dessa är dock sällan synliga då han har en mandaloriansk rustning som täcker hela kroppen och en hjälm på huvudet. Hans vapen inkluderar två stycken Westar-pistoler, en snara, en eldkastare och en raket på ryggen. Han har även en jetmotor på ryggen som han kan skjuta iväg sig själv med och på så sätt få övertag över sina motståndare.