Obi-Wan Kenobi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Obi-Wan Kenobi
Star Wars-rollfigur
Obi-Wan.jpg
Första framträdande I: Det mörka hotet
Senaste framträdande Jedins återkomst
Skådespelare Episod I-III:
Ewan McGregor
Episod IV-VI:
Sir Alec Guinness
Anknytning
Lojalitet Jediordern,
Galaktiska republiken,
Rebellalliansen
Position Jedimästare,
Medlem i Jedirådet,
Republiksgeneral
Information
Art Mänsklig
Kön Man
Längd 1.79 m
Hemvärld Stewjon
Född 57 BBY (datum-systemet i Star Wars)
Död 0 BBY i Dödsstjärnan (DeathStar)
Alec Guinness är den första som gestaltade Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan "Ben" Kenobi är en av rollfigurerna i filmerna om Stjärnornas krig. Obi-Wan Kenobi är en av de centrala rollfigurerna och finns med i de två första Stjärnornas krig-trilogierna.

Han gestaltas i episod I - III av Ewan McGregor och i episod IV - VI av Alec Guinness.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Filmerna[redigera | redigera wikitext]

I Episod 1 är han cirka 25 år och padawan till jedimästaren Qui-Gon Jinn. Obi-Wan kommer senare själv att bli jediriddare och få Anakin Skywalker som sin lärling. Under klonkrigen blir Obi-Wan general och lyckas vinna många slag. Han blir även mästare och medlem i Jedi-rådet.

Vissa anser att Obi-Wan var mäktigare än sin mästare, stött på det nedan följande citatet samt det faktum att Obi-Wan lyckades övervinna sithkrigaren Darth Maul medan Qui-Gon stupade mot denne.

Obi-Wan lovade Qui-Gon (precis) innan han dör att träna den unge Anakin till Jediriddare. Obi-Wan gör sitt bästa och trots att han inte är en stor beundrare till Anakin blir de snart vänner. I början har de en ganska ömtålig relation och de bråkar ofta, men när Anakin blir dubbad till Jediriddare blir de som bröder och de blir riktiga vänner.

Efter att Anakin Skywalker år 19 BBY blivit Darth Vader möts de båda i en strid på lavaplaneten Mustafar där Obi-Wan segrar. Han flyr sedan och lever i exil på planeten Tatooine, där han håller ett vakande öga över den unge Luke Skywalker.

I de sista filmerna om Stjärnornas krig är det Obi-Wan som undervisar Luke Skywalker i kunskapen om Kraften. Han möter sedan Darth Vader igen men väljer denna gång att förlora och dö. Men han har lärt sig att bli ett med Kraften och återvänder från de döda i en slags spökgestalt. Det är endast Obi-Wan, Yoda, Qui-Gon Jinn och Anakin Skywalker som lyckats med detta.

Kulturell påverkan[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]