Obi-Wan Kenobi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en amerikansk TV-serie från 2022, se Obi-Wan Kenobi (TV-serie).
Obi-Wan Kenobi
Star Wars-rollfigur
Obi-Wan.jpg
Första framträdandeStjärnornas krig (1977)
Senaste framträdandeStar Wars: The Clone Wars (2020)
SkådespelareEpisod I-III:
Ewan McGregor
Episod IV-VI:
Sir Alec Guinness
Anknytning
LojalitetJediordern,
Galaktiska republiken,
Rebellalliansen
PositionJedimästare,
Medlem i Jedirådet,
Republiksgeneral
SignaturvapenLasersvärd
Information
ArtMänsklig
KönMan
Längd1.79 m
HemvärldStewjon
Född57 BBY (datum-systemet i Star Wars)
Död0 BBY i Dödsstjärnan (DeathStar)
Alec Guinness är den första som gestaltade Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan "Ben" Kenobi är en av rollfigurerna i filmerna om Stjärnornas krig. Obi-Wan Kenobi är en av de centrala rollfigurerna och finns med i de två första Stjärnornas krig-trilogierna.

Han gestaltas i episod I - III (ep. 1: Det mörka hotet, ep. 2 Klonerna anfaller & ep. 3 Mörkrets hämnd) av Ewan McGregor[1] och i episod IV - VI av Alec Guinness.[2][3]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Filmerna[redigera | redigera wikitext]

Prequeltrilogin (1999–2005)[redigera | redigera wikitext]

I Star Wars: Episod I – Det mörka hotet (32 år innan Stjärnornas krig) är Obi-Wan Kenobi cirka 25 år och padawan till jedimästaren Qui-Gon Jinn. Tillsammans eskorterar de drottning Padmé Amidala från planeten Naboo (som då är belägrat av Handelsfederationen) till Coruscant. På vägen behöver deras skepp nödlanda på planeten Tatooine, där de möter den nioårige slaven Anakin Skywalker, som Qui-Gon upplever är ovanligt stark med Kraften. När de senare är tillbaka på Naboo för att besegra Handelsfederationen inleder de en ljussabel-duell med sithlärlingen Darth Maul, som Obi-Wan besegrar ensam efter att Qui-Gon skadats. Obi-Wan lovar Qui-Gon (precis) innan han dör att träna den unge Anakin till en jedi.

Yoda gör Obi-Wan till jediriddare och låter honom ta Anakin som padawan. Han gör sitt bästa och trots att han inte beundrar Anakin så mycket blir de snart vänner. I början har dock de en ganska ömtålig relation och bråkar ofta, och under årens lopp börjar Anakin se Obi-Wan som ett hinder.

Efter 10 år, i Klonerna anfaller, beger sig Obi-Wan ensam till planeten Kamino för att ta reda på vem som ligger bakom ett mordförsök på Padmé. Där upptäcker han att en klonarmé förbereds åt Republiken, och att den genetiska modellen till klonerna – prisjägaren Jango Fett – är lönnmördarens uppdragsgivare. Han följer efter Jango till planeten Geonosis, där han upptäcker att en droidarmé tillverkas åt separatisterna, ledda av Greve Dooku, en före detta jedi som gått över till den mörka sidan. Obi-Wan meddelar Anakin och Jedirådet, men fångas sedan och blir dömd till döden. Anakin och Padmé dyker upp, och därefter flera jediriddare med klonarmén, vilket abryter avrättningen. Det är slaget på avrättningsplatsen som inleder Klonkrigen. Obi-Wan och Anakin konfronterar Dooku, men blir båda besegrade i duellen. Yoda kommer och räddar dem, till priset av att Dooku kan fly.

Under Klonkrigen blir Obi-Wan general och lyckas vinna många slag. Han blir även jedimästare och medlem i Jedirådet. Anakin dubbas till jediriddare, och han och Obi-Wan blir bästa vänner, som bröder.

Mörkrets hämnd inleds med att Obi-Wan och Anakin ska rädda överkansler Palpatine från cyborgen General Grievous, droidarmérnas ledare. Obi-Wan och Anakin hamnar återigen i duell med Greve Dooku, och medan Obi-Wan är medvetslös övertalar Palpatine Anakin att döda Dooku. Kort efter att de återvänt till Coruscant beger sig Obi-Wan till Utapau där han lyckas besegra Grievous. När Palpatine utfärdar Oder 66 hamnar Obi-Wan i vattnet, men överlever och flyr. Han och Yoda upptäcker att alla i Jeditemplet är mördade. Obi-Wan får reda på att Anakin Skywalker, som nu blivit Darth Vader, ledde allt.

De båda möts på lavaplaneten Mustafar, dit Padmé också åkt för att stoppa sin make. Hon lyckas inte, och Obi-Wan räddar henne och lyckas efter en lång duell besegra Vader och tror då att han dör. Obi-Wan är med när Padmé föder sina och Anakins barn innan hon dör. Han flyr sedan för att leva i exil på Tatooine, där han under namnet Ben ska hålla ett vakande öga över den unge Luke Skywalker, som ska få växa upp hos släktingar där.

Originaltrilogin (1977–1983)[redigera | redigera wikitext]

I Stjärnornas krig, som utspelar sig 19 år senare, kommer Luke över ett meddelande från Leia Organa via sin nya droid R2-D2, där hon berättar att ritningar till Rymdimperiets Dödsstjärna finns i droiden, och specifikt ber Obi-Wan Kenobi att säkert leverera dem till hennes hemplanet Alderaan för att hjälpa Rebellalliansen. Då "Ben" är den enda Kenobi som Luke känner till, söker han reda på honom, och Obi-Wan berättar en del om vem han är. Han ger Luke Anakins ljussabel och ber honom att följa med på uppdraget och bli tränad till jedi.

De får transport av smugglaren Han Solo i hans skepp Millenium Falcon, och Obi-Wan undervisar Luke i ljussabel-tekniker och kunskapen om Kraften. De inser att Alderaan har förstörts av Dödsstjärnan, som de därefter lyckas ta sig till. På Dödsstjärnan möter Obi-Wan Darth Vader i en ljussabelduell igen, men väljer denna gång att förlora och dö. Hans kropp försvinner med ens helt och hållet, då han har lärt sig att bli ett med Kraften. Senare använder han Kraften för att uppenbara sig för Luke i en slags spökgestalt.

I Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst fortsätter Obi-Wan att uppenbara sig som ett spöke eller en ande genom Kraften. Han instruerar Luke att åka till Dagobah för att få jediträning av Yoda. Han övertalar också en något tveksam Yoda att ta sig an Luke. Senare, när Luke vill lämna Dagobah för att hjälpa sina vänner, försöker han få honom att stanna.

Efter Yodas död bekräftar Obi-Wan att Darth Vader är Lukes far, något han hittills inte har erkänt. Han avslöjar också att Leia är Lukes tvillingsyster, men Luke kände på något sätt redan på sig det. Obi-Wan uppmuntrar därefter Luke att besegra Vader, vilket Luke

Efter att rebellerna besegrat Rymdimperiet och firar, uppenbarar sig Obi-Wan för Luke, tillsammans med Yoda och en omvänd Anakin Skywalker.

Sequeltrilogin (2015–2019)[redigera | redigera wikitext]

30 år senare, i The Force Awakens och senare i The Rise of Skywalker, hör huvudpersonen Rey Obi-Wans röst då han (och flera andra jediriddare) kallar på henne.

Både Alec Guinness och Ewan McGregors röster hörs som Obi-Wan. Då Guinness gick bort långt innan filmerna gjordes användes en gammal inspelning av hans röst, medan McGregor spelade in nya repliker.

Kulturell påverkan[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”22 saker du (kanske) inte visste om "Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd"”. Moviezine. 19 december 2015. https://www.moviezine.se/nyheter/22-saker-du-kanske-inte-visste-om-star-wars-episod-iii-morkrets-hamnd. Läst 14 juli 2018. 
  2. ^ Anna Buhré (7 augusti 2000). ”Alec Guinness död” (på svenska). Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0008/07/alec.html. Läst 14 juli 2018. 
  3. ^ Csaba Perlenberg (1 augusti 2000). ”Obi-Wan Kenobi är död” (på svenska). Tellusfilm. http://tellusfilm.com/Item/Details/617. Läst 14 juli 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]